Marmelade af bær fra Havtorn. Det skal være en original, gammel opskrift.

2004-08-16
Spørgsmål fra   :  Ole Stanley

I opskriften indgår bl.a   :  Marmelade af bær fra Havtorn. Det skal være en original, gammel opskrift.

Bemærkninger   :  
De er ved at modne nu, er orange og vokser på en to-tre meter høj busk, med grålige blade og store torne. Blev meget brugt i "gamle dage". Men selv i Tørsleffs grønne syltebog, står den ikke i.


Svar   :  
Hej Ole

Jeg kender ikke meget til havtorn, men det lykkedes mig at finde nogle svenske opskrifter som jeg har oversat efter bedste evne.

At dømme efter opskrifterne er det et ret specielt bær, men utrolig rig på c vitamin og andre gode sager.

De skulle være nemmest at høste bærrene ved at klippe små stykker af planten (med bær) af og lægge dem i fryseren, hvorefter bærrene nemt skulle kunne pilles af.

Det anbefales at bruge handsker.

Se opskrifter med havtorn her

Havtorn kaldes også for:
Havtidse, Havtorn,Havtidse, Klintepil, Klittorn, Sandtidse, Sandtidsel, Sandtorn.

På engelsk heder den Sea Buckthorn

På tysk Gemeiner Sanddorn / Seedorn / Stranddorn

På norsk Tindved

Med venlig hilsen
Per



Se flere spørgsmål og besvarelser her.