Surdej

2016-02-09
Spørgsmål fra   :  Vivian

I opskriften indgår bl.a   :  Vand, hvedemel, rugmel

Bemærkninger   :  
Jeg har forsøgt nu 20 gange at lave en surdej fra bunden selv. Den kommer til at lugte lidt af øl.... Men den hæver aldrig, den bobler aldrig - uanset hvad og hvordan jeg gør. Har nu 4 forskellige stående på mit køkkenbord... Alle opstartet for 10 dage siden..... Og stadig ingen bobler eller livstegn og ej heller hævet. De to er blevet fodret en gang kun og de to andre er blevet fordret lidt hver dag. Ingen af de 4 ser ud til at blive til noget 😓 Kan I hjælpe med gode råd eller en opskrift for "dummies" som mig ??? Tak for super gode sider og lækre opskrifter 😊 Mvh. Vivian


Svar   :  
Hej Vivian

Hvis du tilsætter 10 g gær får du gang i både surdej og den dej du skal lave. Herefter tages dej fra hver gang du bager ca. på størrelse med en bolle. opbevares i køleskab under låg (evt.drysset med salt) og udrøres i lunkent vand i den næste dej du skal bruge. Hvis din dej efterfølgende IKKE vil i gang giver du den en del timer fremme i varmen eller igen en smule gær. Samme fremgangsmåde anvendes ved rugbrød...her er det mørkt øl som oftes vækker dejen til live igen.

Med venlig hilsen
Anette



Se flere spørgsmål og besvarelser her.