Fedtkager (Sønderjysk)
Hovedingrediens : Svinekød - Svinefedt Højtid: Jul Oprindelsesland : Danmark Fryseegnet : Ikke fryseegnet Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Sæt fedtet frem i stuetemperatur, helst dagen før bagningen.
Ælt fedt, sukker og hjortetaksalt grundigt sammen.
Tilsæt melet lidt ad gangen., Hvis dejen ikke bliver smidig, tilsættes lidt ekstra mel.
Del portionen i 2 lige store dele. Ælt kakao i den ene del. På smurte plader afsættes de brune og hvide kager med en teske i størrelse som en valnød. Bages ved 150-170 grader C. alm. ovn i ca. 10 minutter. Kagerne skal revne lidt på overfladen for at være rigtige. |
Ægte sønderjyske fedtkager med svinefedtEn fedtkage er en traditionel sønderjysk småkage, som spises til kaffe- og kagebordet året rundt, men særligt i juletiden. Fedtkager kan laves på forskellige måder, men rigtige gammeldags fedtkager laves med svinefedt. Fedtkager med svinefedt giver nemlig småkagerne en særlig sprødhed og fyldig smag. Man kan dog også vælge at bruge smør, men vores opskrift er på ægte sønderjyske fedtkager, som altså skal være med rigtigt svinefedt.Fedtkagers historie og oprindelseFedtkagers historie stammer fra Sønderjylland, hvor de er blevet spist siden 1800-tallet. Navnet kommer af, at småkagens hovedingrediens er fedt. Fedtkagerne var populære, fordi de var nemme at lave og kun krævede begrænsede ingredienser, nemlig fedt, hvedemel og sukker. Vores fedtkager opskrift er dog også med kakao, som giver kagen en mild og let-sød smag af chokolade.Hvis du er på udkig efter en helt ægte sønderjysk fedtkage opskrift, kan du undlade kakao i den ene del af dejen. På den måde får du både en portion af den traditionelle variant og en lidt mere moderne udgave af den klassiske småkage. Ofte stillede spørgsmål om fedtkager (FAQ)Hvordan smager fedtkager?Fedtkager smager ikke af fedt, men har en rig og fyldig smag samt en mild sødme sammenlignet med mange andre småkager. |
Opskriften er vist 208175 gange,
og udskrevet 3944 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.3 (104 stemmer) |
|
Kommentarer Malene - 2022-11-24 09:16:40 Mine smattede HELT ud🤣 nu har jeg fyldt noget mere Mel i og prøvebager. De holder formen Nogenlunde efter 8 min, de krakelerer lidt og har skruet op til 185 grader. De næste forsøger jeg at ælte i hånden og ikke på maskine. Jeg ved ikke hvorfor det gik galt? Svinekæber - 2021-03-07 19:15:52 Jeg husker tydeligt min farmors dejlige fedtkager, men det er længe siden, jeg har fået dem. Jeg prøver idag denne opskrift, men med sådan noget vegansk fedtstof i stedet for svinefedt. Lykkes det, ville jeg have det lidt bedre med at lave kagerne sådan. Rita - 2018-12-14 16:07:01 Mine pladrede helt ud. Hvad er fejlen? Mijanne - 2017-12-28 17:05:33 Sønderjyske fedtkager - MUMS! .. en ægte fedtkache er næsten helt hvid - også i bunden. Den klistrer let til fingerspidserne når man tager den - og den smelter nærmest i munden :-) At lave kagerne større vil blot gi' en hulens masse krummer, for de vil gå i stykker når de håndteres. Husk at trykke kuglerne i bunden inden de sættes på pladen - så bliver kagen flot rund :) anonym - 2017-11-30 08:44:10 Har nu prøvet denne her opskrift på sønderjyske fedtkager Fin opskrift smager fuldstændig som min oldemors sønderjyske opskrift fra Åbenrå Karen T. Hede - 2014-12-17 14:51:38 Ingen jul uden Sønderjyske fedt kager anonym - 2014-12-08 13:50:48 Rema 1000 kan man få der Randi - 2014-12-08 00:16:09 Camilla: det finder du på køl i et supermarked camilla - 2014-11-23 23:00:26 Hvor køber man det svinefedt Eva - 2014-10-13 20:22:02 Der mangler lidt vaniljesukker , så smager de endnu bedre, så har de ikke den lidt bitre kakao smag og de hvide smager ikke kun af sød fedt. Lonni Schmidt - 2013-12-15 12:39:57 Har bagt fedtekager for første gang ( ellers kun smagt dem som købes hos bageren ) De er lidt for søde efter vores smag, så næste gang prøver vi med mindre sukker Ellen, Bredebro - 2013-12-10 15:50:31 God opskrift - men 2-3 tsk, vaniliesukker højner smagen! Michele - 2013-12-10 14:17:00 Hvor mange fedtkager bliver denne potion til ca ? Joan - 2012-12-15 17:58:24 Til Katja Hvis man bruger palmin i stedet, bliver fedtkagerne stenhårde i løbet af et par dage... :( Katja - 2012-12-02 16:12:45 Ville man kunne bruge palmin istedet for ? Maj-Britt, fra Als - 2012-11-09 14:50:03 Kan ikke finde min gamle opskrift på dem, men denne er fuldstændig mage til, de er bare super...... min x svigemor , som jeg for 30 år siden fik opskriften af, sagde altid at de var rigtige når de revnede foroven...... Bent - 2012-10-27 20:09:50 De er simpelthen bare gode, smager som min mor lavede den som ÆGTE Sønderjyde med stort Æ,og jeg er idag 73 karina - 2010-12-02 09:02:26 prøv med halvt fedt og halvt smør anonym - 2010-11-12 17:28:38 Til dig der forespørger hjortetaksalt på engelsk: Ammonium bicarbonate, also called bicarbonate of ammonia, ammonium hydrogen carbonate, hartshorn, or powdered baking ammonia. Fra Wikipedia. :) anonym - 2010-09-13 19:24:43 Hvad hedder hjortetaksalt paa Amricansk? Josefine - 2009-01-03 17:24:11 Lyder fedtet, men kan man ikk gøre kagerne større end en valnød? Eva og Sabine - 2005-01-01 01:01:01 den er lidt fedtet og den smager totalt namnam 100.%plus moms og pant jette fra sønderjylland - 2005-01-01 01:01:01 denne opskrift på fedtkager er bare super!!! |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne