Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice          Facebook         Instagram

          Pinterest         Twitter
SojaallergiI Danmark er sojaallergi ikke særligt udbredt, og udsigten til at vokse fra allergien er god.

Sojabønner er en bælgfrugt. Ved allergi over for soja får nogle derfor også allergiske symptomer, når de spiser andre bælgfrugter, fx grønne ærter, bønner, linser eller jordnødder. Årsagen er, at proteinerne i fødevarerne ligner hinanden, og at kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer. Det kaldes en krydsreaktion.

Krydsreaktionerne giver de samme symptomer, som når man spiser soja, men ikke alle med allergi over for soja oplever krydsreaktioner. Den eneste sikre måde at undersøge, om du reagerer på andre bælgfrugter end soja, er at få foretaget en provokation hos lægen med fx ærter og bønner.

Valg af mad ved allergi over for soja
Her får du nogle gode råd om, hvilke fødevarer du skal passe på, hvis du ikke kan tåle soja. Det er dog altid vigtigt at læse varedeklarationen på fødevaren. Ordet "grøntsager" kan bruges i ingredienslisten som en samlebetegnelse for alle grønsagsblandinger, der ikke overstiger 10 procent af fødevarens vægt. Soja kan indgå i sådan en grøntsagsblanding.

"Rasp" benyttes som samlebetegnelse og kan være lavet af fx soja, majs eller hvede. Der er ikke krav om, at der skal stå, hvad raspen er lavet af.

"Vegetabilsk olie" kan være baseret på soja, ligesom "sojaolie" er det. Men hvis produktet er raffineret, vil der normalt ikke være proteiner tilbage, og olien er derfor ikke et problem for mennesker med sojaallergi. Koldpressede olier kan derimod indeholde proteinrester.

Middagsretter
Færdigretter, som fx suppe, frosne hamburgere og kebab samt vegetarretter indeholder ofte soja. Også pølser kan indeholder soja.

Vær opmærksom på, at afrikanske, mexicanske og asiatiske retter ofte indeholder soja.

Brød og kager
Brød og kager samt pølsebrød og sandwichboller kan indeholde soja.

Plantemargariner
Nogle plantemargariner indeholder soja.

Pålæg
Pålæg kan indeholde soja.

Sovs og dressinger
Færdiglavede sovse og dressinger kan indeholde soja. Engelsk sovs er lavet af bl.a. soja.

Diverse
Tofu, tamari, miso, tempeh, yuba, okara og natto er alle fremstillet af soja.

Slankekostprodukter kan være lavet af soja.

Kilde:
SundhedsstyrelsenSojaallergi hovedmenu
Her finder du sojafrie opskrifter og andre nyttige oplysninger omkring sojaallergi.