Hjemmelavet sylte

Hjemmelavet sylte, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal: 1 Portion

PålægRet : Pålæg - Sylte

Hovedingrediens : Svinekød - Grisehoved

HøjtidJul

Ukendt oprindelseslandIndsendt :      Red :
Hjemmelavet sylte, billede 4 Hjemmelavet sylte, billede 1 Hjemmelavet sylte, billede 2 Hjemmelavet sylte, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1 Svinehoved
2.5 kg.nakkefilet
 Vand
 Salt
 
2 Løg
3-4 Laurbærblade
2 tsk.salt
 
 
1.5 tsk.Nelliker, stødt
1 tsk.Peber
2 tsk.Allehånde, stødt
 salt
 
Opskrift:
Svinehovedet skylles og børstes med tørt salt. Øjne, øre- og næsegange fjernes. Hovedet lægges i saltvand natten over, hvorefter det igen børstes og skylles i flere hold vand.

Hoved og løg sættes over i rigeligt, koldt vand, tilsat salt og laurbærblade. Når hovedet har kogt ca. 1 time, tilsættes nakkefiletten, gerne skåret i skiver. Suppen skummes omhyggeligt, hver gang den koger op, og kødet koger i alt ca. 3 timer, til kødet løsner sig fra benene (det skal glide nemt af).

Kødet tages op og pilles fra benene. Kød, fedt og svær skæres i små stykker, kirtler og blodåre må gerne sorteres fra. Kødet lægges i en skål og krydres med allehånde, salt og peber og det hele blandes godt.

Nå kan du vælge at hælde suppe på kødet (efter behov, du skal ikke bruge al suppen) og blandet det godt sammen, eller du kan lægge kødet i forme og hælde suppe over.

Når sylten er kold, vendes den ud af formen.

Servering:
Sylten skæres i skiver og spises med stuvede kartofler eller rugbrød, syltede rødbeder og sennep til.

Tips:

Sylte kan opbevares ca. 14 dage i en lage af halvt eddike og vand.

Beskrivelse:

Sylte - en dansk historisk spisen

Sylte er så dansk, som det kan være, og har i flere hundrede år prydet danskernes bord hvert år til juletid. I middelalderen var sylte en indikation på at juletid nærmere sig. Dyrene var blevet slagtet, og herved anvendte man alt på dyret. Den klassiske sylte blev lavet med grisehoved og grisetæer - dette er man dog gået lidt væk fra i dag. I gamle dage blev sylte serveret på et sulefad sammen med medister, fårekød og kogt ribbensteg. Hertil fik man rødbeder, sennep og brød og lod fadet gå rundt, indtil alle havde smagt på anretningerne. I dag laves sylte typisk af svineskank og svinebov, som blandes sammen og koges med krydderier. Sylten hældes i en form, hvorefter den skal afkøle. Nogle vælger at komme sky i deres hjemmelavede sylte for en finere struktur i udseendet.

En klassisk svinesylte passer perfekt til julefrokosten i samspil med et par gode skiver rugbrød, syltede rødbeder og sennep.

For at undgå bakterier og forlænge holdbarheden af sylte er det vigtigt at være særlig hygiejnisk under håndteringen af det kogte kød. Du kan med fordel anvende engangshandsker.

FAQ

Kan sylte fryses?

Ja, sylte kan fryses. Hvis geleen bliver løs i det, kan du kan med fordel opvarme den en smule, og komme den tilbage i formen, hvor den efterfølgende afkøles i køleskabet.

karakterer:
Opskriften er vist 127031 gange,
og udskrevet 2184 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.3    (33 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2005-01-01 01:01:01
Det var lige denne opskrift jeg stod om manglede ... en god julesylte MUMS