Amagergryde

Amagergryde, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
HovedretterRet : Hovedretter - Farsret - Farsretter

Hovedingrediens : Oksekød - Hakket oksekød

Fedtfattig opskrift

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkIndsendt :


Amagergryde, billede 4 Amagergryde, billede 1 Amagergryde, billede 2 Amagergryde, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
400 gram Løg 1 almindeligt løg vejer ca. 150 gram pillet vægt
200 gram Oksekød, hakket ca. 10% fedt
1 tsk. Olie solsikke/vindruekerne 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram

1 tsk. Karry
800 gram Kartofler 1 mellem kartoffel vejer ca. 125 gram skrællet vægt
7.5 dl. Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
1.5 tsk. Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
300 gram Gulerødder 1 mellem gulerod vejer ca. 100 gram skrællet vægt
300 gram Hvidkål 1 mellem hvidkålshoved vejer ca 2000 gram renset og uden stok.
100 gram Spaghetti, tørret Der beregnes 75-100 g. tørret spaghetti pr. person
   
Opskrift:
Løgene hakkes, kartoflerne skæres i skiver, gulerødderne rives groft, hvidkålen snittes.

Olien varmes i en gryde tilsæt karry, løg og oksekød svitses heri.

Kartofler, vand, salt og peber kommes i, koges ved svag varme i 10 min.

Gulerødder, hvidkål og pasta tilsættes, retten koges yderlig ca. 10 min.

Retter jævnes evt. lidt med mel som er udrørt i skummemælk.

Serveres evt. med et groft brød.


Beskrivelse:
I 1521 flyttede hollandske fæstebønner til danmark og jorden på amager var velegnet til dyrkning af kolonisternes afgrøder, bla. Kål og gulerødder. Den gang var disse nye grønsager forbeholdt adlen.

I 1700 tallet kom kartoflen til danmark samtidig med at pasta blev en almindelig spise i italien

Disse 3 ingredienser udgør grundstenene i amagergryde, hollandsk biksemad, vintergryde, ja kært barn har mange navne

karakterer:
Bedømmelse af denne opskrift:
4    (345 stemmer)

Opskriften er vist 824953 gange,
og udskrevet 28750 gange.
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Energi:
KJ total 7494 (1784 kcal)
KJ pr. Pers. 1873 (446 kcal)
Vægt ialt 2864 gram
Vægt pr. Pers. 716 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 261 KJ (62 kcal)
Protein 2.8 gram
Fedt 1.1 gram
Kulhydrat 10.9 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

Birgitte   -  2020-07-28 10:54:59
Lækkert. Alle mine børn er også vilde med det. Så kan bestemt anbefales

  -  2018-02-28 15:50:30
også kaldet ruskomsnusk :/

Jane Hansen   -  2017-02-27 10:53:53
Det er vintergryde

Lars A.  -  2015-10-13 17:48:35
Smager fantastisk og ungerne er helt vilde med det. Bruger den oprindelige opskrift med alle og uden flere ingredienser dog med 500g kød. Lad nu være med at ødelægge den med hvidløg og andre eksotiske ting og nyd smagen fra de gode råvarer.

Heidi  -  2013-10-04 13:53:09
Det smager måske godt men det ser godt nok kedeligt ud.

Anonymous  -  2013-07-29 10:26:55
Tager fænomenet "Salt" Til det ekstreme

Linda Nielsen  -  2012-12-26 20:42:24
Den er bare god,men foruden hakket oksekød,tilsætter jeg bacon og små frikadeller,og rigeligt af det.tilsætter også ekstra karry,men undlader spagetti.

evy  -  2012-11-08 17:17:37
Rigtig dejlig ret og og let at lave.

Marie  -  2012-10-08 20:11:43
Smager godt med creme fraise og mild chili sauce ...

Troels  -  2012-06-09 18:19:26
Drop pastaen, gi den gas med karrypasta og spidskommen, jævn med fløde eller creme fine og maizena. Hit!

Flemming  -  2012-03-22 22:16:59
En bastant ret. Har brugt fløde og tomatpure som smagsforstærker. Smager derefter ret godt.

En ung mand  -  2012-02-20 15:23:23
Det ser lækkert ud, skal prøves i aften. nogen forslag til tilbehør?

Tanja  -  2012-01-08 19:01:08
Nem og billig ret, men smager dog forfærdeligt ..

familie<3  -  2011-12-14 17:46:48
virkelig god men er stærk hverfald det vi har lavet......

  -  2011-10-24 23:16:10
Smager vildt godt !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cecilie  -  2011-07-06 18:00:52
kan retten fryses ned? hvis man nu kun er én person

BAre Mig...  -  2011-01-19 00:54:17
Den ret heddeR Ikke amagergryde, hvem har dog kaldt den det. Jeg har lært den af et efterkrigsbarn som lærte den af sin mor som sikkert har lært den af en anden under navnet "GISAU" (udtales geso). Dog en velsmagende ret. Er vokset op med den og har fået den med jævne mellemrum i de kolde dage.

Manja 19 år  -  2010-10-29 12:40:15
Det er en god ret, jeg tilsætter også mere kød og karry - vi skal have det til aftensmad i dag ;) så kan selv min mor være med på grøntsagerne *G*.

Beth  -  2010-09-07 12:25:18
Smager godt, nem og billig. Men mere karry!

Sanne  -  2010-08-15 13:22:33
Jeg vil varm anbefale denne ret. Den er nem og hurtig at lave. Jeg er enig med Laj - klem endelig lidt hvidløg i.

Nette83  -  2010-07-29 12:45:28
En alletiders ret, som vi har oftest spiser om efteråret og vinteren. Vi tilføjer dog mere hakket kød og undlader spaghetti. Retten er allerbedst på 2. dagen :)

Pipsen  -  2010-06-17 18:45:23
Ser lækker ud :o) Genialt at blande kartofler og pasta! Mine børn vil helt sikkert elske denne ret..

Anja  -  2010-04-20 10:08:41
Har spist denne ret de sidste par år. Den er fantastisk og kommer ikke mere kød i, da retten er beregnet til hvis man er på kur, så er kødet med til at øge fedt i retten. Lidt mere karry fra min side og vil ikke undvære pastaen. Det ødelægger rettens helhed.

Gosh  -  2010-02-01 11:36:23
Nem og dejlig ret. Har dog undladt spaghetti. I stedet for vand kan man jo komme bouillon i - til dem der mangler smag. Og evt. lidt mere karry. Så er den hjemme :-)

Per  -  2009-09-12 15:03:05
Til Pia Jeg ved ikke hvad du tænker på med at der ikke hænger samme med 50.625 dl. vand, om det er mængden eller det er at det er i DL, eller om det er tallene efter kommaet. For øvrigt har vi skåret en decimal fra. Men for mig ser det rigtigt nok ud

Bertil  -  2009-08-22 12:40:22
Kan man nedfryse denne ret, efter den er blevet lavet? Mvh Bertil?

Pia  -  2009-06-12 22:53:36
Haloooooooooooooo hvis vi laver til f.eks 27 børnehavebørn så skal vi bruge 50.625dl vand det hænger vist ikke sammen....?

yankeeboy  -  2009-03-26 15:21:39
den skal laves i aften med følgende varriation 2-3 hvidløg 1 porre 1/4 pakke bacon snittet fint ristet sammen med farsen 2-3 tsk. karry 1 hønseboullion terning i vand spaghetti udelades serves med soya

Barcelona  -  2009-02-05 19:02:49
Brugte 500 g. hakket oksekød, 3 tsk. karry og 1 tsk. gurkemeje samt bouillon istedet for vand. Desuden rev jeg 6 store gulerødder i stedet for 2, tilføjede 4 cm. revet frisk ingefær og 2 fed hvidløg, droppede pasta, salt og peber men smagte til sidst til med soja og retten blev både pæn at se på og smagte dejlig krydret-uhmmm det bliver en favorit!

M&M  -  2009-01-09 19:59:45
En lækker ret, som hele familien kan lide.

Judy O.  -  2009-01-03 21:51:32
Har ikke lavet retten, men må komme med en lille protest mod "roderiet". Enten hvidkål ELLER spaghetti. Både kartofler, hvidkål og spaghetti er fyld, og to "fyldting" er rigeligt i én ret. PS og vi er altså også til mere kød - 200 g kød til 4 perosner er jo næsten sultegrænsen (undskyld)

Morganza  -  2009-01-02 22:58:34
Rigtig god ret dog med mere karry,en god ide at koge pastaen for sig selv,det ser pænere ud

gitteko  -  2009-01-02 21:39:40
lækkert med næringsberegning,mem hvorfor skal opskrifterne pludselig skrives med så små skrift størrelse så man næsten ikke kan læse hvad der står har ellers været meget glad for jeres opskrifter og brugt dem meget

bente  -  2009-01-02 10:20:54
Føj for en sammensætning af madvarer! Jeg har ikke lyst til at forsøge at lave "pyt i pande" med kartofler, spagetti, gulerødder, kål osv.

Mansse 17 år  -  2008-12-10 21:42:51
God opskrift :) jeg kom kartofler (rest fra aftensmad i går) i til sidst, det var let. portionen var så stor at den snart ikke kunne være i gryden ;) Kan anbefales, OGSÅ med spaghetti!

  -  2008-10-28 09:09:15
hej, mon ikke opskriften er forkert med alle de løg, vil prøve den men kun med 300 gr.

Line&Tue  -  2008-10-12 19:45:56
Vi er åbne for at prøve den igen, men så skal der mange flere krydderier og lidt mere kød i:)

Pernille  -  2008-10-06 17:17:54
Dejlig, sund og meget mættende ret. Puttede ekstra kål, salt og 2 boullionter i. Serverede flute til.

pansionisten  -  2008-10-03 16:44:36
Har kendt til denne opskrift i mange. Lærte den af vores søn, der dengang var 13 år!! Han havde lavet den i hjemmekundskab i skolen. Det er nu 36 år siden !

Frederik Schack  -  2008-09-17 17:21:26
Jeg synes at det smager super med kinakål istedet for hvidkål.

Bennar  -  2008-09-12 21:01:13
Hvis der er en rest af denne dejlige ret, varmer jeg den næste dag drysset med mild ost i ovnen.

Henrik  -  2008-09-04 23:19:43
God ret, prøvede den med porrer i stedet for pasta. Glemte dog grønsagsbuillionen, så der manglede lidt smag. Smid også et par fed hvidløg i.

åse hynad  -  2008-08-27 17:44:31
super ret. burdes prøves i hjemmet.

PR  -  2008-08-25 12:38:25
Smager lige så kedeligt som synet af retten.

mathias  -  2008-07-29 18:46:53
fantastisk ret. man skal bare ikke putte pasta i. det ødelægger konceptet. lidt parmesan ost over tallerkenen ved servering er fint. og ja mere kød. det er alt for lidt i forhold til det andet.

Tina  -  2008-07-02 20:30:01
Den er suveræn lækker.Den mætter godt.

kate b  -  2008-05-16 09:28:40
jeg syntes det er en rigtig god ret, smage skøn, men er den også fryse egnet? kate

christina  -  2008-05-14 08:57:45
Mangler masser af smag! Er dog meget mættende. Nogen forslag til, hvordan man får mere smag i??

Houston, Texas, USA  -  2008-04-22 22:46:26
Jeg maa tilslutte mig den der skrev at retten ikke saa specielt interessant ud, men ikke desto mindre har den jo rigtig rigtig mange gode anbefalinger saa lige NU er jeg i gang med at lave retten. Har dog ikke hvidkaal, saa det maa jeg desvaerre udelade. Brugte lidt mere gulerod og celleri og nogle flere krydderier. Spaendende:-)

  -  2008-03-31 11:47:57
Rigtig god ret i hverdagen. mætter godt og er sund og fedtfattig.

Kista  -  2008-03-10 20:33:45
Da jeg kommer fra Amager, saa tvivler jeg paa at der skal pasta i retten. Karryen er OK, der kom jo mange fra Holland til Amager for at arbejde med groentsager og de har nok haft karryen. Men kartofler og pasta er lidt meget stivelse sammen.

Denne opskrift har end 50 kommentarer
Se alle kommentarer her