Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner



      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice















































Pærevælling

Pærevælling, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
Grød og VællingRet : Grød og Vælling - Vælling

Hovedingrediens : Frugt - Pærer

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkIndsendt :


Pærevælling, billede 4 Pærevælling, billede 1 Pærevælling, billede 2 Pærevælling, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
300 gram Pære En pærer vejer ca. 100 gram renset vægt.
4 dl. Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
10 dl. Sødmælk 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
70 gram Byggryn, mellemfine
   
Opskrift:
Pærerne skrælles, skæres i fire dele. Kernehuset udtages. De koges halvmøre i lidt vand, det skal næsten dække pærene.

Mælken bringes i kog, grynene og de halvmøre pærer (+ deres saft) kommes i og koger 10 - 15 min.

Spises med sukker. Der skal være rigeligt med pærer i hver portion.

Tips:

Æble- og pærevælling har været en såre almindelig ret i de egne, hvor der er mange frugttræer. Retten stammer egentlig fra Lolland-Falster, men har været kendt så længe på Fyn, at den har vundet hævd som fynsk


karakterer:
Bedømmelse af denne opskrift:
4.2    (59 stemmer)

Opskriften er vist 112008 gange,
og udskrevet 2335 gange.
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Energi:
KJ total 4315 (1027 kcal)
KJ pr. Pers. 1078 (256 kcal)
Vægt ialt 1770 gram
Vægt pr. Pers. 442 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 243 KJ (58 kcal)
Protein 2.4 gram
Fedt 2.1 gram
Kulhydrat 7.9 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig

Kommentarer

Per  -  2020-10-21 15:42:22
Mener ikke der skal mere byggryn i opskriften, vælling skal være tynd

Hanne 2019-12-21  -  2019-12-21 18:58:02
Min mor brukte alltid havregryn i pærevellingen

Søren  -  2019-10-14 19:34:45
Der er alt for lille mængde byggryn i opskriften så vællingen bliver nærmest for mælkeagtigt, specielt da der også kommer væske fra pærer og kogesaft. På posen anføres mindst den dobbelte mængde.

Kirsten  -  2019-10-09 13:25:12
Vi spiser den med sirup i stedet for sukker. Det er super godt. Er fra Vestsjælland ligesom min mand, og vi er begge opvokset med pærevælling i sæsonen.

Elsebeth Nielsen  -  2016-06-01 14:11:31
Det lækreste er når der bruges pærer som er henkogt med sukker .

  -  2014-09-16 18:24:27
Jeg har lige købt i flakkerbjerg brugsen

martin  -  2014-01-18 14:44:11
kan man ikke bruge havregryn

flemming  -  2013-10-08 09:47:43
Jeg er en ældre mand fra 1937, min far blev født i 1910 på en stor gård ved Søllested på Lolland, han fortalte mig, at der til morgenmad blev spist Pærevælling og kogte sild, så retten stammer fra Lolland !

Holbæk  -  2010-10-24 21:03:39
Hej jeg har lige købt en pose mellemfine byggryn 500g for 20 kr. Vi har noget der hedder Andelslandsbyen Nyvang Oldvejen 25. 43000 Holbæk håber at det kan hjælpe dem der ikke kan finde det.

Hardi  -  2009-10-27 10:06:46
vedr. pærevælling: jeg er født i nordjylland. hvorfra min mor lavede pærevælling.vi boede. Nordsjælland. Midtsjælland. Sydsjælland. Lolland. Falster og møn. alle steder lavede man pærevælling. det var jo frugt fra haven. Hvem kom først hønen eller ægget. Eller, hvem skriver den første historie.. Måske om pærevælling... Som nok til syvende og til sidst er en gammel Dansk tysk. o.s.v ret. Velbekomme Næste gang jeg runder et hjørne. om få år.er 80 år. Søn af et par Herregårdsbisser.

  -  2009-10-14 22:12:06
Pærevællingen spistes også på Sjælland, hvor jeg har fået opskriftern af min svigermor. Der stod et stort, gammelt pæretræ på gården, og pærevælling var en yndet spise i sensommertiden.

Bruno From, Nysted-  -  2009-10-05 17:01:47
Undskyld fordi den har været kendt længe på Fyn kan den ikke blive fynsk. Her på Lolland spiser vi den skam stadigvæk med stor velbehag og retten er stadigvæk fra Lolland-Falster - Sorry Fyn I må smykke med Jeres andre gode retter.

thea monk rasmussen  -  2009-04-17 17:12:44
der står ikke noget om hvor meget der bliver til det er noget pjat sriv det så på opsriften fra thea monk rasmussen

TINA  -  2008-09-03 18:04:55
Det er meget vanskeligt at få mellemfine byggryn, men du kan sagtens bruge byggrynsflager. Du skal blot blænde den med en stavblænder så har du dine mellemfine byggryn

JLT  -  2007-10-09 14:27:29
Spises med kanelsukker

Ole  -  0000-00-00 00:00:00
Retten kan også spises varm. Som hovedret.

  -  0000-00-00 00:00:00
Vællingen kan også tilberedes med kærnemælk, så sødes vællingen med ekstra sukker