Stjerneskud

Stjerneskud, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
SmørrebrødRet : Smørrebrød - Smørrebrød

Hovedingrediens : FladFisk - Rødspættefilet

Ukendt oprindelseslandIndsendt :      Red:

Stjerneskud, billede 4 Stjerneskud, billede 1 Stjerneskud, billede 2 Stjerneskud, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
  Rød dressing:
75 gram Mayonnaise 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
1.25 dl. Cremefraiche 38% 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
0.5 tsk. Paprika, edelsuss
70 gram Tomatpure, koncentreret 1 tsk. 15 gram
1 spsk. 35 gram
1 dl. 140 gram
0.25 spsk. Citronsaft, friskpresset 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
0.5 spsk. Aspagesvand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
1 fed Hvidløg Et almindeligt fed hvidløg vejer ca. 4 gram.
   
  Sauce hollandaise:
4 Æggeblommer, pasteuriseret 1 pasteuriseret æggeblomme vejer ca 15 gram
250 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
0.25 dl. Hvidvin, tør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
0.25 dl. Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
lidt Citronsaft, friskpresset 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
125 gram Champignoner, renset vægt 1 bakke med 500 gram champignon med rod giver ca 400 gram rensede champignon.
   
4 skiver Franskbrød 1 skive franskbrød vejer ca. 30 gram.
75 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
Hovedsalat Et mellem hovedsalat vejer ca. 150 gram.
   
8 Rødspættefilet 1 rødspættefilet vejer ca. 100 gram
Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

Æg M/L, hele 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
Rasp 1 tsk. vejer ca. 2 gram.
1 spsk. vejer ca. 6 gram.
1 dl. vejer ca. 43 gram.
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
   
100 gram Rejer uden skal, kogte
50 gram Aspargessnitter. konserves 1 dåse aspargessnitter indeholder ca. 240 gram drænet vægt
4 skiver Laks koldrøget, i skiver 1 skive koldrøget laks vejer ca. 35 gram
25 gram Stenbiderrogn, sort Stenbiderrogn kaldes også for Dansk kaviar, og sælges tit i glas på 50 og 100 gram.
Agurk 1 mellem agurk vejer ca. 300 gram.
1 Citron 1 citron vejer ca. 100 gram skrællet vægt.
1 Tomater, friske 1 mellem tomat vejer ca. 100 gram.
Dild, frisk 1 potte dild vejer ca. 25 gram.
   
Opskrift:
Rød dressing:
Først udrøres paprika i asparges vandet, dernæst røres de øvrige ingredienser i. Hvidløget hakkes eller presses og tilsættes. Smages til med salt og peber.

Sauce hollandaise:
Smørret smeltes til afklaret smør. Hvidvin og vand koges igennem i en stålgryde. Æggeblommerne tilsættes og der piskes / legere til en creme konsistens over svag varme evt. i vandbad. Den nedkølede og afklarede margarine tilsættes lidt efter lidt under piskning. Saucen holdes varm over vandbad. Temperaturen må ikke overskride 70 grader C eller 50 grader C nedad.


Champignon renses, skæres i skiver og steges på tør pande, krydres med salt.

Franskbrødsskiverne vendes kort på panden i smeltet smør (evt. af 2 gange), lægges op på en frokost tallerken og et salatblad lægges på.

Fiskefilet'erne renses og halvdelen af disse dem med den mørke side vendes i mel, æg og rasp.
Den hvide fiskefilet dampes i vand eller vin. Den panerede steges i resten af smørret.
En af hver fiskefilet lægges nu på franskbrødet med salatblad.
Den hvide maskeres med sauce hollandaise, og den stegte maskeres med rød dressing.

Ovenpå anrettes nu:
Champignon, aspargessnitter, rejer og der pyntes af med: Agurk og citronspringer, et kræmmerhus af 1/2 skive røget laks med kaviar fyldt i. Til sidst pyntes med en tomatbåd skåret i vifte og en dusk frisk dild.


Beskrivelse:

Stjerneskud - en elsket smørrebrøds-klassiker

Stjerneskuddet er en velkendt og elsket smørrebrøds-klassiker, der både nydes som en del af et større smørrebrødsbord eller alene som enten en delikat frokost eller som et godt aftensmåltid.
Dette populære stykke smørrebrød - som er spækket med lækker fisk, skaldyr og rogn - blev opfundet tilbage i 1962, og det gjorde det af en hel speciel årsag.

Et stykke smørrebrød til ære for det første menneske i rummet

Det klassiske stykke smørrebrød, der har fiskefileten som sit omdrejningspunkt, var en hyldest til til kosmonauten Jurij Gagarin. Gagarin var i 1961 det første menneske i rummet - og han modtag stor anerkendelse verden over for denne bedrift. Derfor rejste han, efter sin tur ud i det ukendte, ud til store dele af verden, så han kunne fortælle om hans banebrydende oplevelse.
I 1962 nåede Gagarin til Danmark, og her skulle han selvfølgelig prøve den traditionelle danske spise; smørrebrød. Ida Davidsen, som dengang var Danmarks ukronede smørrebrødsdronning, stod for serveringen - og til denne specielle anledning, havde hun udviklet et helt nyt stykke smørrebrød, nemlig Stjerneskuddet. Fiskefileterne var stablet på højkant, således de lignede en rumraket, og herimellem var der placeret laks og rejer. Alt dette - sammen med smørrebrødets navn - var en hyldest til Gagarin og hans rumrejse.
Selvom fiskefileterne ikke altid er stablet som en rumraket den dag i dag, og der ligeledes findes nyere og flere variationer af den populære frokostspise, så vil navnet, og smagen, altid kunne sende os en tur i himlen og en tanke afsted til Gagarin.

karakterer:
Opskriften er vist 352883 gange,
og udskrevet 7107 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.3    (78 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 21040 (5009 kcal)
KJ pr. Pers. 5260 (1252 kcal)
Vægt ialt 2280 gram
Vægt pr. Pers. 570 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 922 KJ (219 kcal)
Protein 10.0 gram
Fedt 18.4 gram
Kulhydrat 4.4 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -  2019-07-21 10:20:50
Kom lidt limesaft i en knorr hollandaise sovs. Det smager ad skam til godt til fisk

Gunner  -  2016-06-10 19:08:25
Hvidløg har SLET IKKE noget at gøre i stjerneskud.

  -  2009-12-17 20:12:37
Hollandaisen skal laves - som før nævnt - med rigtigt smør (der klares, som opskriften siger) og en god, tør hvidvin. Desuden skal der ikke vand i en rigtig hollandaise, men lys bouillon - gerne en god fiskefond. Men SÅ passer den også til et rigtigt festmåltid!

Anne-Grethe  -  2009-09-21 16:44:28
En hollandaisesauce skal ikke laves med margarine, men med rigtig smør, ellers en fin opskrift

Jørn Marcus  -  2008-10-31 17:30:08
Har akkurat fått smakt denne retten av et dansk par i nord-Norge. Nydelig forrett. Spennende og frisk smak. Anbefales. og Takk

Jørgen Bo  -  2008-03-19 19:49:32
Dette er ubetinget den bedste opskrift på et stjerneskud jeg har prøvet. Kan absolut anbefales....

carina  -  2008-02-16 11:02:56
det smager virkelig i skulle prøve den! jeg får den måske til min konfirmation:)

  -  2007-08-27 16:51:13
Der skal da røget laks til det er det som er prikken over ièt. Ellers meget lækker

  -  0000-00-00 00:00:00
Stjerneskud uden dressing -så hellere undlade saucen!

  -  0000-00-00 00:00:00
Man kan med god resultat anvende Knorr hollandaise sovs. Desuden bliver stjerneskuddet bedre hvis man undlader den røgede laks samt dressingen