|
21/2-3 | kg. | and21/2-3 kg. and | 1 | tsk. | salt1 tsk. salt | 1/4 | tsk. | peber1/4 tsk. peber | 1/2 | tsk. | sukker1/2 tsk. sukker | 250 | g. | æbler250 g. æbler | 100 | g. | svesker100 g. svesker | | | |
| |
Den rensede and drysses indvendig med krydderierne og fyldes med æblebåde og svesker. Den kan drøjes med en svinemørbrad eller 1/2 kg kødfars, der lægges inden i anden sammen med frugten.
Anden gnides udvendig med 1-2 tsk. salt, lægges med ryggen op på den smurte ovnrist over bradepanden og stilles i kold ovn. Ovnen indstilles på 160 grader C. Der hældes 1 liter kogende vand i bradepanden. Anden vendes med brystet opad, når der er gået ca. 45 minutter. Stegetid i alt 2-21/2 time, 1 time pr. kilo. Da hældes vand og afsmeltet fedt af bradepanden. Ovnen varmes op til 225 grader C, og anden brunes med ventilen åben.
Sauce:
Vingerne klippes af den rå and, da de ofte bliver tørstegt i ovnen. Vinger, hals og indmad brunes, dækkes med suppe eller vand, tilsat salt, 1 suppevisk og bouillonterning, og koges 1 time. Skyen sies fra, tilsættes skyen fra bradepanden, jævnes til sauce, smages til og farves med kulør.
Anden kan langtidssteges i forvejen, men brunes ikke. Den afkøles helt eller delvis, parteres i passende portionsstykker, der lægges med skindsiden op på ovnristen over bradepanden. Før serveringen varmes ovnen op til 225 grader C. Andefedt pensles på kødstykkerne, der brunes 10-20 minutter til de er gyldne og sprøde.
Frosset and tøs op i køleskabet 2 døgn.
And, stegt i fad eller folie. En lille and på 1 1/2-1¾ kg lægges frisk eller halvfrossen i et ildfast, smurt fad eller på et smurt folie, der lukkes tæt til i alle sammenføjninger. Fadet dækkes med låg. Anden steger således 1 1/2 time ved 175 grader C, hvorefter foliet lukkes op, eller låget på fadet fjernes. Anden brunes ca. 15 minutter ved 225 grader C.
Anretning:
Brystkød og lår skæres fra og deles i passende portionsstykker. Ryggen, som aldrig bliver rigtig sprød under stegningen, kan lægges i ovnen med skindsiden op og gives grill et øjeblik. Anden serveres med rødkål og brunede eller hvide kartofler, evt. halve æbler med gelé.
|