|
250 | g. | nyretælle250 g. nyretælle | 65 | g. | rasp eller tørt, afskorpet franskbrød65 g. rasp eller tørt, afskorpet franskbrød | 1¾ | dl. | kogende mælk1¾ dl. kogende mælk | 5 | | æg5 æg | 250 | g. | farin250 g. farin | 250 | g. | skoldede rosiner250 g. skoldede rosiner | 250 | g. | skoldede korender250 g. skoldede korender | 65 | g. | hakket sukat65 g. hakket sukat | 65 | g. | hakket pomeransskal65 g. hakket pomeransskal | 65 | g. | smuttede, hakkede mandler65 g. smuttede, hakkede mandler | 1 | | citron, finthakket uden kerner1 citron, finthakket uden kerner | 125 | g. | hvedemel125 g. hvedemel | 1 | tsk. | bagepulver1 tsk. bagepulver | 1 | tsk. | salt1 tsk. salt | 1 | tsk. | kanel1 tsk. kanel | 1/2 | tsk. | muskat1/2 tsk. muskat | 1 1/2 | dl. | citron- og appelsinsaft1 1/2 dl. citron- og appelsinsaft | 1/2 | dl. | ribsgelé eller rom1/2 dl. ribsgelé eller rom | | | | | | Sauce: Sauce: | 1 | liter | saftsauce eller hard sauce:1 liter saftsauce eller hard sauce: | 125 | g. | smør125 g. smør | 150 | g. | flormelis150 g. flormelis | 2 | spsk. | citronsaft eller 1/2 dl rom2 spsk. citronsaft eller 1/2 dl rom | | | |
| |
Nyretællen skæres itu. De udvendige hinder fjernes. Tællen hakkes gennem kødmaskinen. Derefter males tørt franskbrød igennem. Brød eller rasp overhældes med kogende mælk. Hele æg og farin piskes sammen. Tælle og brød tilsættes. De velafdryppede, hakkede frugter, sukat, pomeransskal, mandler og citron blandes sammen med en gaffel. Mel, bagepulver og krydderier sigtes sammen og hældes over. Mel og fyld blandes sammen og røres i dejen. Denne fyldes i en smurt, raspstrøet buddingform eller kageform, der rummer 21/4 liter. Formen dækkes med et tæt låg, evt. af aluminium-folie, og dampes i vandbad i ovnen ved 150 gr i 31/2 time. Den vendes og serveres varm, pyntet med kristtjørn og evt. overhældt med rom eller cognac, der antændes, så buddingen bæres brændende på bordet. Saftsauce eller hard sauce = smørcreme, serveres til.
Buddingen kan som i England tilberedes i september-oktober og gemmes til jul. Dejen kan da fyldes i smurte, raspstrøede henkogningsglas uden indsnævring foroven, så buddingen kan glide hel ud. Glassene lukkes med gummiringe, og stilles i vandbad i ovnen ved 150 gr i 2 timer. De gemmes koldt. De dampes varme 1 time før serveringen, vendes, antændes med sprit eller rom og serveres som nævnt ovenfor.
|