Speltbrød - Sønderjysk

Speltbrød - Sønderjysk, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal: 4 små brød

Brød boller kiksRet : Brød boller kiks - Diverse brød, boller og kiks

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

Ukendt oprindelseslandFryseegnet : Ja

Indsendt af : Speltbageren

Indsendt :      Red:


Ingredienser:
1 l.koldt vand
10 g.gær
30 g.olivenolie
30 g.honning
30 g.salt
2 spsk.citronsaft
1000 g.sigtet speltmel
300 g.fintmalet fuldkorns speltmel
 
Opskrift:
Start med at hælde en liter koldt vand op i røremaskineskålen.

Rør gæren ud i vandet.

Bland melet og kom 1/3 af det op i skålen.

Rør dejen klumpfri med “K spaden”

Kom yderligere 1/3 af det blandede mel op i rørerskålen og lad “K spaden” fortsætte sit arbejde indtil dejen igen er klumpfri.

Tilsæt olivenolie, honning, salt, citron og resten af melet og erstat “K spaden” med den almindelige “Dejkrog”, da dejen nu er blevet for tyk til “K spaden”.

Lad dejkrogen ælte dejen på røremaskinens højeste trin i 8 minutter. Herefter slukker du maskinen, gør hænderne våde og foretager en “glutenprøve”.

Dejen skal kunne strækkes så meget at du kan se igennem den uden at den brister. Hvis den brister inden du kan se igennem den, lader du den ælte 1 minut mere, foretager en ny prøve osv.

Når dejen består glutenprøven, stopper du æltningen gør hænderne våde igen. Nu skal dejen “vendes” rundt i skålen. Det betyder at du med våd hånd skiller dejen fra skålens side og vender dejen op, indtil du har været hele vejen rundt og dejen er fri af skålen.

Gentag proceduren med at “vende” dejen i skålen med våd hånd en gang i timen de næste 3-5 timer.

En times tid før dejen er færdighævet, tænder du ovnen på 250 grader. Jeg benytter selv en funktion med varmluft + undervarme, men det afhænger af hvilke funktioner der mulige på din bageovn.

Hvis du ikke har en bagesten (eller bagestål), er du nødt til at nøjes med en almindelig bageplade. Lad bagepladen, bagestenen eller bagestålet ligge i ovnen imens den varmer op.

Når dejen er færdighævet, drysser du fuldkornsmel, grahamsmel, knuste hvedekerner, græskarkerner eller andet “drys” på bordet og hælder dejen ud af skålen oveni drysset. Derefter drysser du oversiden af dejen og deler den i 2 eller 4 stykker.

Hvis du har en bagespade skal den klargøres nu. Jeg plejer selv at bruge en af ungernes rasmus klump bordskånere af kork, hvorpå jeg lægger et stykke tilklippet bagepapir. Bagepapiret glider let af min “rasmus klump wannabe bagespade” ned på mit bagestål, uden at brødet mister luft. Eksemplet med bordskåneren er blot for at vise at man ikke behøver købe sig fattig i udstyr for at skabe et fantastisk brød. Brug det du har til rådighed og opgrader evt. til noget bedre grej senere når du falder over det rigtige eller økonomien ser bedre ud. Hvis du ikke har bagestål eller bagesten er det dog noget af det første du skal anskaffe dig. En gulvflise fra et byggemarked kan være et billigt og udmærket alternativ til dyrere bagesten. Læs evt. mere her.

Nå. tilbage til brødet! Du har nu delt det i 2 eller 4 stykker og nu skal dejen bare lægges over på bagepapiret på “bagespaden”. Her benytter jeg selv en dejskraber.

Herefter skubber du dejen ind under brødet med din dejskraber, og gør dig klar til at mærke den enorme varme der kommer dig i møde når du åbner din varme ovn.

Lad bagepapiret med brødet ovenpå glide ned på bagestenen/bagestålet/bagepladen og luk ovnen.

Brødet skal have omkring 10 minutter, alt efter hvor mørk skorpe du foretrækker. Her må du selv eksperimentere dig frem til din foretrukne farve.

Hiv derefter brødet ud af ovnen og glæd dig til at sætte tænderne i verdens bedste speltbrød.


karakterer:
Opskriften er vist 3067 gange,
og udskrevet 54 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
5    (1 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

Der er ikke tilføjet nogen kommentar til denne opskrift endnu