Laktosefri muffins (også uden glykose)

Laktosefri muffins (også uden glykose), Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal: 12 Pers.

KagerRet : Kager - Kager - Diverse

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

Ukendt oprindelseslandFryseegnet : Fryseegnet

Indsendt af : Nagzidra

Indsendt :Ingredienser:
 Det tøre:
5 dl.hvedemel
1 knsp.salt
2 tsk.bagepulver
1 tsk.natron
 
 Det våde:
2.5 dl.Soya yoghurt - kan bruges almindelig
1.25 dl.olie/smeltet smør
2.5 dl.sukker - kan undlades eller bruges sukkererstatning
1 æg
 
Opskrift:


Bland det tørre sammen. Det mel du bruger skal bare være det billigste af det billigste. Det du betaler for ved mel, er et højt proteinindhold. Det er det der gør det velegnet til gærede brød som franskbrød og den slag. Brød der skal føles som brød. Sejt og luftigt. Det er lige præcist det der gør det uegnet til kager, som jo skal være svampede og bløde. Så jo lavere proteinindhold dit mel har, jo bedre for kagerne. Sjovt nok kan det være svært at finde mel med lavt proteinindhold i butikkerne, da de stort set kun bliver solgt mel med at proteinindhold på 10% og derover. Men bare rolig. Dine muffins bliver også gode med god mel :-S

Egentlig er det nok med bagepulver for at få muffins til at hæve. Når bagepulver bliver vådt og opvarmes, sker der en kemisk reaktion der frigiver gasarten kuldioxid. Der er samme gasart som gær udskiller, så der er ikke noget grumt i det. Men hvis der er meget syre i dejen, så ændrer det den kemiske reaktion, og bagepulveret er ikke så effektivt. Derfor tilsættes der natron, som er basisk og modvirker syren. Så hvis du kommer mere syre i dit fyld. Fx citron- eller anden saft, så skal der også lidt mere natron i. prøv med 1/2 tsk i første omgang. Hvis de så ikke hæver nok, så prøv med lidt mere. I grundopskriften er der 1 tsk natron. Det er hovedsageligt fordi der bruges syrnede mælkeprodukter i den.

Bland det våde sammen. Når man snakker bagning så hører sukkeret normalt til de våde ingredienser. Det er fordi det skal opløses. Knasende sukker er ikke et kvalitetstegn i ens dej ;-)

Kom fyldet i det tørre. Det gælder specielt for fugtige ting som frugter og marcipan. Det lag af mel der sætter sig uden på fyldet gør at det ikke synker ned og lægger sig i bunden af dine muffins.

Rør hurtigt rundt. Du skal ikke bruge røremaskine, pisker eller noget i den stil. Dejen må endelig ikke æltes. Når man ælter almindelig gærbrød, så er det for at ælte gluten molekylerne ud af melet. Gluten er en slags elastisk klister, som gør at luft og gasser kan holdes inde i brødet. Det skaber de små "bobler" vi er vant til at se i franskbrød og boller. Jo mere man ælter, jo mere elastisk bliver ens dej. Det er vi ikke interesseret i til muffins. En god muffin giver ringe modstand når man bider i den, og man kan uden besvær knække små stykker af den og komme i munden.

Hæld dejen på muffin forme der er store nok til at der bliver 12 stk. ud af det.

Bag ved 200 grader i ca. 20 minutter. Den sædvanlige strikkepinde test gælder også her.

Køles ca. 20 min inden de tages ud af formen. Lad dem så yderlig afkøle med bunden i vejret, indtil den ikke klistrer mere.


Tips:

princip #1 - Når jeg skal prøve med nyt fyld, tænker jeg altid på om den er væskeneutral. Tilføjer den væske til opskriften? I så fald tilføjer jeg 1 dl mel per dl væske i fyldet. Det er klart den vigtigste regel at huske. princip #2 - 100 gram - 150 gram væskeneutral fyld plejer at passe til opskriften. Så der ikke er for meget eller for lidt fyld i hver muffin. Her er nogle variationer jeg har prøvet og som jeg kan anbefale.


karakterer:
Bedømmelse af denne opskrift:
4.9    (8 stemmer)

Opskriften er vist 10313 gange,
og udskrevet 98 gange.
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

Annika  -  2012-02-17 10:15:33
Alle andre opskrifter på muffins kan også laves laktosefri, A38 er f.eks. laktosefri, og man kan godt købe laktosefri smør/margarine og man kan bruge laktosefri mælk.

louise  -  2012-01-10 20:46:24
Det er dejligt med en opskrift der viser både med og uden laktose.. Man skal bare læse den ordenligt. Siden der både stod smør og olie. Men det er endten eller.. Men ellers Rigtig gode Muffins Luftige og lækre..!

  -  2011-10-08 18:13:03
Tina, hvis du ligger mærke til at der også står olie. Man vælger selv hvorvidt du kommer olie eller smør i. ergo også laktosefri.

Tina  -  2011-09-26 17:45:18
Der er mælk i smør, så denne opskrift er ikke laktosefri!