Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner



      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice



          Facebook         Instagram

          Pinterest         Twitter
















Surdejsbrød (lyse)

Surdejsbrød (lyse), Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal: 1 stk

Brød boller og kiksRet : Brød boller og kiks - Diverse brød

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

Ukendt oprindelseslandFryseegnet : Fryseegnet

Indsendt af : Anse

Indsendt :





Ingredienser:
 Surdej start:
1 stort æble
1 dl.hvedemel
 
 Surdej daglig vedligehold:
1 dl.vand el. 1 dl kærnemælk
 1 dl. hvedemel
1 knsp.salt (forebygger mug)
 
 Brød:
3 dl.hvedemel (el. 1.5 dl. hvedemel og 1.5 dl. anden mel)
 vand - mælk - surmælk efter eget valg
10-15 g.salt
 evt.1 spsk. god olie
 


Opskrift:

Dag 1:
Vask æblet grundigt, og fjern kernehuset.
Purer æblet med en stavblender, og lad den henstå tildækket i et henkogningsglas eller lignende et køligt sted i køkkenet i en uge. Det er nu boblende og sydende. På dag 7 røres 1 dl hvedemel ned i æblet, der modsvarer ca. 1 dl vand.

Dag 8-9-10-11-12:
Tilsæt dagligt skiftevis 1 dl vand el 1 dl kærnemælk samt 1 dl hvedemel.

Bagedag - dag 13:
Del surdejen.

Fortsættelse af surdejen:
Den ene halvdel af surdejen fortsætter ved at man dagligt tilsætter 1 dl vand el. kærnemælk og 1 dl mel samt en knivspids salt. Første gang man tilsætter er umiddelbart efter deling. Der kan så bages 1 brød hver 3. dag. altså dag 13-16-19- osv.

Brød:
Den anden halvdel af surdejen røres med mere mel, evt. olie og ekstra væde og saltet. Jo bedre mel man bruger, jo mere væde vil det suge. Tilsæt væde/mel langsomt, så dejen ikke bliver for tung.
Når den har nået passende fasthed, og slipper røreskålen, henstilles den i 4 timer.
Tag brødet op af skålen, og slå dejen ned.
Form et brød, og stil det på plade eller i form.
Lad det hæve 4-6 timer - gerne mere.
Snit evt. 2 snit i toppen. pensel toppen med mælk eller kaffe.
Forvarm ovn og bag på midterste rille ved 200 gr. i 30 min.

Tips:

Hygiejnen onkring surdejen er vigtig. Ved god hygiejen, kan surdejen holde i årevis. Hvis man skal på ferie el. lign., kan surdejen sættes i køleskab til man kommer hjem igen. Eller man kan gøre som Claus Meyer - tage den med på rejsen. Brød kan udmærket bages i en Weber el. Cobb grill. Vil man bage oftere, skal man bare starte en større mængde dej op, eller have 3 forskellige deje kørende. Daglig vedligehold tager mindre end 5 min.




karakterer:

1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Bedømmelse af denne opskrift:
4    (1 stemmer)

Opskriften er vist 5696 gange,
og udskrevet 60 gange.




Kommentar fra:


Kommentar:



(Kommentaren vil først blive synlig når den er læst og godkendt)


Kommentarer

Anse  -  2010-10-17 10:56:23
Har selv prøvet flere forskellige tilsætninger til opskriften. Soja i stedet for saltet og noget af væden. Ærter som fyld. Med oregano, basilikum og spidskommen for at give middelhavet plads i brødet. Noget af melet skiftet ud med rugmel el. havregryn. Man skal bare prøve sig frem.