Trilleboller - Brødboller

Trilleboller - Brødboller, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal: 4 Pers.

Diverse TilbehørRet : Diverse Tilbehør - Suppetilbehør

Hovedingrediens : Diverse produkter - Diverse

HøjtidHvide Tirsdag

Ukendt oprindelseslandIndsendt :      Red :
Trilleboller - Brødboller, billede 4 Trilleboller - Brødboller, billede 1 Trilleboller - Brødboller, billede 2 Trilleboller - Brødboller, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
200 g.tørt gammelt franskbrød
2 æg
1 spsk.Hvedemel
1.5 tsk.Salt
0.5 tsk.Sukker
40 g.smeltet smør
2-4 spsk.Suppe
1 knsp.Kanel
 
Opskrift:
Brødet afskorpes og rives på et rivejern. Dejen rørs sammen af brød, æg, mel, salt, sukker, kanel, smeltet fedtstof og så meget suppe at dejen bliver fast og sammenhængende.

Dejen trilles til en pølse, skæres ud og trilles til boller, lidt større end hasselnødder. Trilleboller skal være kuglerunde.

Bollerne sættes på den let kogende suppe og koger i 3-5 minutter.

Tips:

Er tiltænkt brug i bollemælk som er en varm mælkeret som serveredes hvide tirsdag.

Se opskrift på Bollemælk her

Beskrivelse:
Tirsdag efter fastelavn blev overalt kaldt hvide tirsdag. Den dag spiste man varm mælk og æggesøbe med hvedebrød eller -boller ("bollemælk"). Navnet, hvide tirsdag kommer af, at den dag brugte man hvidt mel. Til daglig bagte man jo med det mørke rugmel.

Først om onsdagen begyndte selve fasten. Der skulle alle møde op i kirken med aske i hår og ansigt. Skikken ændredes til, at præsten dyppede sin finger i asken og tegnede et kors i panden på hver enkelt kirkegænger, mens han mumlede: "Menneske, du er kun aske". Det skulle være med til at gøre menneskene ydmyge og fromme i fastetiden. Askekorset blev afskaffet ved reformationen, men navnet askeonsdag er bevaret.

Fastelavnsugens sidste dage blev blot kaldt for torsdag, fredag, lørdag i hvedebrødsugen. At disse dage ikke havde specielle navne kan skyldes, at den rigtige festtid nu var forbi.

karakterer:
Opskriften er vist 46181 gange,
og udskrevet 301 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
3.4    (10 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2020-12-27 15:35:40
Trillebollesuppe er en lollandsk ret med klar suppe og kødboller og urter

  -   2020-12-27 15:32:59
Denne opskrift er helt forkert!! MinMor har lavet trilleboller gennem et helt liv til vores familie 60 år. Min Mor lærte det af hendes Far min morfar. Der skal ikke sukker og kanel i!!!! Aldrig. Nu er det min storesøster som som er 67 år der viderefører traditionen

  -   2013-03-10 19:37:45
Der skal ikke kanel i brødboller. Brødboller er en gammel Sønderjyske skik. Kommes i klar suppe sammen ned kød og melboller, samt kolde risklatter med rosiner i. Risklatter er grød ris kogt med vand og tilsat rosiner.