kulør (for at give farve) kulør (for at give farve)
600
g.
rugmel uden kerner600 g. rugmel uden kerner
400
g.
hvedemel evt. mere400 g. hvedemel evt. mere
Hvid dej: Hvid dej:
50
g.
gær50 g. gær
1
spsk.
salt1 spsk. salt
6
dl.
vand6 dl. vand
6
spsk.
rapsolie6 spsk. rapsolie
1
kg.
gvedemel - evt. mere1 kg. gvedemel - evt. mere
Opskrift:
Begge dejtyper:
Smuldre gæren, tilsæt salt, olie og vand (+ lidt madkulør i rugbrødsdejen efter behag)
Tilsæt mel og ælt hver dejklump så den kan håndteres uden at klæbe
Del hver dejklump i 2 og rul dem straks ud med kagerulle i alm. brødstørrelse.
Læg den brune udrullede dej ovenpå den hvide dej der skal være 1 cm større end den brune - tryk den lidt sammen med kagerullen og rul den til en roulade.
Luk enderne.
Sæt dem på 2 og 2 på 2 plader på bagepapir og lad dem hæve tildækket til dobbelt størrelse.
Pensle med kold kaffe, æg eller mælk og bag dem næstnederst i ovnen ved 175 grader varmluft - 200 grader ved alm. ovn i 40 - 45 min.
Brødet smager skønt og ser flot ud med den brune "spiral" i midten. Mætter godt
Tips:
TIPS: Gærdej der skal rulles ud har det med at trække sig sammen når det først er hævet. Ruller man den ud inden den begynder at hæve, går det nemmere
karakterer:
Bedømmelse af denne opskrift: 2.1
(6 stemmer)
Opskriften er vist 12917 gange, og udskrevet 180 gange.
Kommentarer
Bageren - 2012-01-14 23:20:49 Fremgangsmåden er ikke helt korrekt. For hvis saltet tilsættes gæren som det første, "dræbes" gæren.
Det våde, det tørre, det fedtede.
Tilsæt vand og gær.
Kom derefter melet i, men gem en smule, så dejens konsistens senere kan justeres.
Kom nu saltet i og til sidst olien for, at smøre gluten*
* Dejens skelet. Dejen bliver nu mere elastisk.
- 2010-09-01 14:18:25 Et godt , der mætter godt. Og har en god smag
mette hansen - 2010-08-03 10:55:11 Den brød smager overhovedet ikke godt , det er sidste gang jeg laver dn mine gæster var ved at brække sig :D
mig selv - 2010-07-24 18:04:44 det er for dårligt at der ikke er et billede af det brød. :))
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider