Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner



      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice















































Citronmåne

Citronmåne, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 12 Pers.
Kager i formRet : Kager i form - Diverse kager i form

Hovedingrediens : Citrusfrugt - Citron

Ukendt oprindelseslandIndsendt af : Camilla

Indsendt :


Citronmåne, billede 4 Citronmåne, billede 1 Citronmåne, billede 2 Citronmåne, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
250 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
200 gram Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
4 Æg 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
3 Citron, skal og saft heraf saften af 1 citron er beregnet til 0.4 dl eller 40 gram, hertil kommer 10 gram skal.
200 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

50 gram Kartoffelmel 1 tsk. 4.2 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 70 gram
1.5 tsk. Bagepulver 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
  Citronglasur:
1.5 spsk Citronsaft. friskpresset 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
1 tsk. Citronskal 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 10 gram
1 dl. 40 gram
150 gram Flormelis 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 50 gram
evt. Gul frugtfarve
   
Opskrift:
Rør blødt smør og sukker hvidt og skummende. Tilsæt et æg ad gangen og herefter saft og fintrevet skal fra citronerne. Bland mel, kartoffelmel og bagepulver og drys det gennem en sigte i dejen.

Fyld dejen i en smurt springform ( 24 cm i diameter ).

Bag kagen i ovnen ved 175 grader, til den er gennembagt ca. 40 min.

Lad citronmånen køle af på en bagerist. Skær kagen over i to til to måner. Pynt med citronglasur.

Tips:

citronmånen kan fryses. Vent dog med glasur.


Beskrivelse:
Det er de færreste danskere, som aldrig har hørt om eller smagt en citronmåne i løbet af deres liv. De fleste forbinder citronmåne med hyggelige timer hos mormor, hvor den syrlige sandkage oftest stod på bordet. Den gule indpakning og den solgule glasur på den svampede sandkage er det, de fleste danskere forbinder med en citronmåne. Dermed er det sjældent, at der tænkes citronmåne uden associationer til mærket Dan Cake.

Historie om Citronmåne

Citronmånen blev lanceret i 1968 af Dan Cake, hvilket gør den populære gule vakuumpakkede sandkage over 50 år. Det gør dog ikke den velsmagende halvmåneformede kage mindre god - ja faktisk ses det at citronmånen i dag har fået kultstatus, og flere fanklubber er blevet stiftet med det formål at hædre kagen.

Men den velsmagende citronmåne har gennem flere årtier også været nydt i store mængder på landets politistationer. for hvis man siger citronmåne, må man også sige dansk politi, hvad enten man synes om den sammenhæng eller ej. I dag er citronmånen også kendetegnet under navnet “Politimandens mellemmåltid”. Om citronmånen nu reelt set også er politiets bedste ven, kan man stille spørgsmålstegn ved.

Citronmåne opskrift i Danmark

Citronmåne er efterhånden blevet en del af dansk kulturarv - helt bogstaveligt, da man kan købe den velsmagende gule kage på tanken og gemme den i et par år eller mere uden, der ville ske det store med den. Men hvorfor ikke prøve at lave din egen version, som måske kan overgå Dan Cakes udgave af en citronmåne opskrift. Flere er begyndt at eksperimentere med citronmåne opskrifter, hvoraf de fleste er kommet frem til en endnu bedre og mere velsmagende opskrift på citronmåne, men hvor der bruges marcipan og nødder. Derudover er glasuren skiftet ud med flødeostecreme med et citrontwist.

Er man mere til den klassiske opskrift på citronmåne, vil denne fremgangsmåde være en super god erstatningen på Dan Cakes version af den lækre kage - og måske endda hurtige end at suse ned på tanken efter den færdige udgave.

karakterer:
Bedømmelse af denne opskrift:
3.6    (57 stemmer)

Opskriften er vist 95467 gange,
og udskrevet 1717 gange.
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Energi:
KJ total 19124 (4553 kcal)
KJ pr. Pers. 1593 (379 kcal)
Vægt ialt 1290 gram
Vægt pr. Pers. 107 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1481 KJ (352 kcal)
Protein 4.4 gram
Fedt 18.3 gram
Kulhydrat 43.3 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig

Kommentarer

Annette  -  2020-01-03 17:47:16
Kan den fryses?

Pernille  -  2018-02-05 12:27:44
Helt igennem en superlækker kage med saft, sødme og syrlighed🙏🏼

m  -  2017-02-06 13:21:36
behøves der og komme kartoffelmel i?

Ingenting   -  2017-01-19 12:38:11
Den er Mega god🍰

natalie  -  2015-10-19 19:51:23
den var da helt fantastik, nam nam😉😉

Mette   -  2015-06-26 16:49:07
Øv.. Kom saft og skal fra 3 citroner i hver kage (som der står i opskriften).. Det fik da lige ødelagt mine børns søde ide med at tage kager med sidste skoledag.... De var helt uspiselige..

lindamaria   -  2015-05-15 21:48:37
Måske god ide at ikk smække med ovnlåge under bagning...saften af en saftig citron er omtrent en dl, et godt fif er at ikk piske sit bagepulver i men at vende det i til sidst,bage kagen med det samme..bagepulver virker ikke som gær 😄

Lærke og Maria  -  2013-08-30 16:25:03
Kagen ser super lækker ud😄 den er lige nu i ovnen og kan ikke vente med at spise den😉

marianne  -  2013-01-18 21:36:11
Brug 125g smør i stedet for. først pisk æg og sukker så det ikke knaser mere, tilsæt så resten, smørret er dog smeltet og ikke varmt. på denne måde er kagen fin og luftig, måske en anelse tør, men smager af det den skal.

marianne  -  2013-01-18 21:26:58
noget forfærdeligt bras. Der skal ca. halvdelen. Så pisker man sukker og æg således at sukkeret ikke knaser mere, herefter tilsætter man resten af ingridienserne, smørret er dog smeltet forinden og afkølet, så er kagen fingeling.

Lotte D  -  2011-02-13 12:35:40
Fantastisk kage, har nu bagt den flere gange... Den er frisk og meget nem at røre sammen... Glasuren laver jeg på enten 1 pas. hvider som jeg røre sammen med flormelis og citronsaft og lidt gul farve eller så varmer jeg flormelisen op med citronsaften og gul frugtfarve i en gryde og så på med det samme.... God fornøjelse...

simone  -  2009-12-14 13:34:38
hej allesammmen det er en super lækre kage prøv at lave den selv

lone  -  2009-02-04 19:50:25
min falder sammen, kan det være for meget citronsaft? Hvor meget citronsaft dl?

Camilla  -  2008-11-18 16:07:53
Utrolig lækker kage. Meget luftig. Mums :o) Prøv den.