Arnes kvædemarmelade med citron og vanille

Arnes kvædemarmelade med citron og vanille, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal: 1 Portioner

SyltningRet : Syltning - Diverse syltning

Hovedingrediens : Frugt - Kvæde

Ukendt oprindelseslandIndsendt af : Arne Andersen

Indsendt :



Ingredienser:
2 kg.kvæder
1.5-2 kg.sukker
1 l.vand
1 stor citron
2 stænger ægte vanille
 
Opskrift:
1. Skyl og rens kvæderne.

2. Kom dem i en stor gryde, så de kun ligger i et lag.

3. Hæld vand ca. 1/3 op på dem.

4. Damp dem i 10-20 min (Til når skallen krakelerer/skiller ad)

5. Pil eller skræl dem. Gem skrællen, undtagen blomst og stilkende.

6. Når de pillede kvæder er afkølet, så pres kødet af dem, i hånden - eller skær det fri, hvis det er hårdt. Kernen kasseres.

7. Hvis der er hårde stykker, skal de hakkes fint, eller køres igennem en blender, sammen med de pæneste af skrællerne.

8. Kvædekød og de hakkede skræller + vand + de 1,5 kg. af sukkeret + de flækkede og skrabede vanillestænger kommes i gryden, og der røres godt til sukkeret er opløst.

9. Den flækkede citron presses. Saften og citronkødet kommes i, til det andet.
Hvis man ønsker, en mere pikant citronsmag, så kan man skrælle og hakke, eller rive skallen og komme den med.! Her må man dog være sikker på, at det ikke er en der er sprøjtet, så brug evt. en økologisk.

10. Det hele koger under låg, og svag varme til de skifter til en orange farve, ca. 30- 40 min.

11. Smag det til. Hvis det er for surt/syrligt, så juster med sukker efter smag. PS!- I min opskrift her, har jeg brugt den totale mængde som er opgivet.

12. Marmeladen er færdig, når en teskefuld på en underkop stivner/bliver tyktflydende i løbet af et par minutter i køleskab.
Tag evt. nogle prøver undervejs.
PS! – Kvæder indeholder meget pektin, så de stivner af sig selv, uden tilsætning af andet.

13. Når marmeladen er færdig, fiskes resterne af vanillestængerne op, og er nu klar til at hælde varmt på glas der er skyllet i en ren konserveringsopløsning. ( ! Husk- Lidt af gangen, i hvert glas, så de ikke sprænger) -
Ren konservering, fordi det er det eneste der tilsat i denne opskrift.
PS! – Afh. af ens opbevaringsforhold, kan man også tilsætte lidt konserveringsmiddel (beregnet til marmelade) i den færdige masse.




Tips:

Serveringsforslag: Rent på brød. Men passer også godt sammen med, eller ovenpå en ostemad. Velbekomme! Arne


karakterer:
Bedømmelse af denne opskrift:
4.8    (4 stemmer)

Opskriften er vist 19538 gange,
og udskrevet 785 gange.
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

Line  -  2016-11-02 12:48:03
Super lækker marmelade, især det lille hint af citron smager dejligt. Jeg brugte 1,5 kg sukker til 2 kg kvæder og synes det blev lidt sødt - så vær lidt forsigtig med mængden af sukker. Jeg lagde desuden et flækket kernehus i en stor thepose og lagde den i gryden (læste kommentaren om pektin-indholdet i disse). Jeg kogte marmeladen i 40 min med låg og i 10 min uden, så stivnede den fint. Jeg fik ca 2,5 L marmelade/8 store glas ud af det. Tak for opskriften!

Helene  -  2015-10-28 09:41:26
Put kerner og kernehus i et rent lommetørklæde/andet stof, bind med en snor rundt om, så det er lukket og kog det med, der sidder en masse pektin i disse og dette får marmeladen til at stivne.

  -  2010-10-16 13:40:49
Simpelthen jordens bedste opskrift på kvædemarmelade. Bruger den hvert år :-)

Esther  -  2008-11-23 20:42:42
Marmeladen smager rigtig godt! Men af en eller anden grund blev min marmelade ikke tyk, før jeg valgte at koge den for fuld hammer uden låg i 20 min, så det meste af vandet dampede af. Skal der så meget vand i?