Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner



      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice















































Claus' vikingegryde

Claus' vikingegryde, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
HovedretterRet : Hovedretter - Gryderet - Gryderetter

Hovedingrediens : Svinekød - Svinemørbrad i stykker

Ukendt oprindelseslandIndsendt af : Claus

Indsendt :


Claus Claus Claus Claus
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2 Løg 1 almindeligt løg vejer ca. 150 gram pillet vægt
2 fed Hvidløg Et almindeligt fed hvidløg vejer ca. 4 gram.
600 gram Svinemørbrad, afpudset
3 spsk. Karry, mild
2 spsk. Paprika
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
5 dl. Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
5 dl. Madlavningsfløde 18 % 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
3 dl. Tomatketchup 1 tsk. 15 gram
1 spsk. 35 gram
1 dl. 140 gram
   
Opskrift:
Puds svinemørbraden af, skær den i skiver og steg skiverne i bunden af en gryde, tages op.

Svits derefter løg og hvidløg sammen med krydderierne, put kødet tilbage i gryden, hæld vand i, så meget at det dækker ingredienserne. Lad det koge mindst en halv time, jo længere det får lov at koge jo mere mørt bliver kødet.

Put herefter ketchup og fløde i, jævn det med maizena og smag til.

Tips:

Serveres med ris og pommes frites. Man kan med fordel putte bacon, cocktail pølser champignon m.m. i.


karakterer:
Bedømmelse af denne opskrift:
3.9    (95 stemmer)

Opskriften er vist 214449 gange,
og udskrevet 5181 gange.
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Energi:
KJ total 9557 (2275 kcal)
KJ pr. Pers. 2389 (568 kcal)
Vægt ialt 2328 gram
Vægt pr. Pers. 582 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 410 KJ (97 kcal)
Protein 6.8 gram
Fedt 5.3 gram
Kulhydrat 6.2 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig

Kommentarer

Susanne  -  2017-09-29 15:38:47
Jeg bruger nakkefilet i tern i stedet for mørbrad og synes retten minder lidt om butter chicken/lam .... dog uden butter!!! Min datter er også vild med den og min kæreste som hader løg, karry og hvidløg spiser den også med glæde... Jeg har bare ikke nævnt, hvad der er i!!! Tak til Claus for at lave den!!!

Aksel Borup Jensen   -  2017-03-06 21:30:21
Der er alt for meget vand i opskriften, det skal kun lige dække kødet.

Mmmm  -  2016-07-06 13:56:55
Den er virkelig god elsker den laver den med kartofler mos til.... Dagen efter når det står på rester laver jeg det sidste og laver kartoflmos og sætter det i oven lidt det smager virkelig godt

historikeren  -  2016-01-13 17:51:04
Det sku ej en vikinggryd

Martin U  -  2015-09-12 22:23:08
Den originale Vikingegryde/bøf stammer jo oprindelig fra "Den Gamle by" og blev så rettet til og serveret på Restaurant VIKING (Enevoldsen) i mange mange år og jeg spiste den rigtig mange gange.Hvis i googler Vikinggryde så finderi den originale opskrift af ham der skabte den og det var selvfølgelig uden pølser og bacon og alt det andet der intet har med Vikinggryden at gøre overhovedet. Må man så lige få lidt respekt for det originale og så kan i lave om og kalde jeres egne skrupskøre sammensætninger noget helt andet for det er jo det der er tale om. Det svarer jo til at diskutere stegt flæsk med persillesovs for så at ende med noget lever og kartoffelmos -det ville man jo heller ikke kalde stegt flæsk....eller ? Jeg kan forsikre jer for,at den originale var vanvittig populær (kronprinsen sås ofte med livvagter spise retten)og restauranten levede vel mest på denene ret , og det var med pommes frites og ikke ris og ikke kartoffelmos ! Til genhæld blev den serverst med en lille skål kokusmel tilsat karry! Sov godt og fortæl mig så lige hvor jeg kan købe den originale ret ?

Mark  -  2015-07-07 21:04:22
Opskriften fungerer meget godt som bund (jeg søgte efter den i sin tid da jeg havde fået den serveret et sted), men nogle ting ville jeg, som andre også har nævnt, ændre. Ud med ketchup, et skvæt tomat puré, champignon, rød peber et kvarter cirka før den tages af varmen og whiskey giver også en god nuance til retten (spritten fordamper hvis du hælder det i tidligt nok). Jeg er ikke en mesterkok, men de små rettelser folk har foreslået + mine egne tilføjelser (cayennepeber giver lidt ekstra bid) gør at retten bliver vanvittigt populær. Men har dog aldrig brugt ketchup i den.

Martin  -  2015-05-18 15:40:27
Jeg er ikke helt med på, hvorfor den her ret skal hedde "Claus' Vikingegryde", når det i essensen er det, resten af Danmark kender som en klassisk mørbradgryde. Der er dybest set ingen forskel, hvis man ser bort fra (som andre også har nævnt), at den her er fyldt med ketchup i stedet for tomatpuré. Klassikeren er med tomatpuré i saucen og med stegt champignon og bacon ovenpå, når den serveres. Og så skal der absolut ikke serveres pommes frites til det her! En god gammeldags kartoffelmos er sagen og så er der nogen, der supplerer med rødbeder ved siden af, afhængigt af, hvor i landet, man får det serveret. Jeg foretrækker nu min mørbradgryde uden rødbeder.

Martin  -  2014-11-22 17:32:07
Lad være med at putte ketchup i. Det ødelægger det hele.

birgitte  -  2013-04-30 09:10:40
elsker denne ret selv ungerne guffer den i sig

Frankie  -  2012-09-04 18:20:29
Pas på at karryen ikke er for stærk, da børn ikke spiser den hvis den er for stærk. Skær karry fra 2 til 1 spsk. Og det smager stadig rigtigt godt. Steg mørbrad sammen med bacon og kom pølser i 15 før det skal serveres jumsssssss!

Eyeball  -  2012-04-19 11:19:21
Kan anbefale at man også kommer gulerødder i

Klaus L.  -  2012-02-22 18:54:22
Super ret - har lavet dem gennem 5 år og er berømt på skiturene:)

Beth  -  2011-05-10 09:08:35
Ok. Brugte nogle af rådene fra de andre brugere. 2/3 tomatpure. 1/3 ketchup. Peberfrugt og champignon. Karry synes jeg ikke passer i, men det er en smagssag.

Beth  -  2011-05-08 17:31:20
Ok. Brugte ideerne fra de andre brugere. 2/3 tomatpure, 1/3 ketchup. Champignon, peberfrugt og cocktailpølser. Retten er børnevenlig. Mere er der vist ikke at sige om den.

Marlene  -  2011-03-09 09:34:06
Det smager super godt.. Kan også sagtens laves med med skinke kød i tern, hvis man synes mørbrad er for dyrt. Sovsen smager så godt, at ingen mennesker kan sige at det er dårligt.. :)

Marlene  -  2011-01-20 19:09:58
Vi lavede det for en måneds tid siden og i morgen laver vi den igen.. Smager super godt.. Vi putter også bacon tern, cocktail pølser og champignon i og det er meget lækkert.. Kan varmt anbefales.. :)

Søren  -  2011-01-14 21:15:06
Navnet vikingegryde kan stamme fra restaurant Viking i Århus, som lå på hjørnet af Skolegyde og Havnegade (her ligger i dag en bank). En af de meget populære retter hed vikingegryde, og som jeg husker den, har den meget stor lighed med denne opskrift blot med mindre karry og mere paprika. I dag har jeg lavet retten, og på en pande ristede jeg bacon, cocktailpølser og champignons, og denne blanding tilsatte jeg lige før tilsmagningen. Rigtig dejlig ret!

gg  -  2010-10-20 11:55:13
Der skal altså Whisky i ! :O

Birthe  -  2010-10-19 12:10:49
Superdejlig ret, men kom mindre ketchup i. Udover kødet også champignons og coctailpølser, for guds skyld ikke fra dåse. Så bliver retten både mindre sød og fyldigere.

AC  -  2010-01-28 17:44:26
YRK!!! HVORFOR ødelægge en dejlig svinemørbrad med en "sovs" af ketchup, karry OG paprika? Smager IKKE godt - synes jeg...

  -  2010-01-08 08:56:11
rigtig god opskrift, jeg bruger dog 2/3 tomatpure(ikke koncentreret) og 1/3 ketchup, da jeg ellers synes det bliver for sødt. Og så champignon, cocktailpølser og grøn peber. Jeg har lavet det mange gange og får altid ros for det. Pia

Pernille og Michelle  -  2009-04-10 19:23:08
rigtig lækker ret.. mig og min veninde smovser den lige nu-- ;-D

oyster  -  2009-04-06 15:46:51
Jeg syntes ikke det var særlig lækkert. gryden var alt for sødt pga. ketchup. for meget sovs og for lidt indhold.

Birger  -  2009-04-02 11:21:54
Inge - 2008-11-30 14:06:44 Opskriften stammer fra en spiserestaurant her i Århus. Den lå på hjørnet af Havnegade og Skolegyde. (Der ligger en bank i vore dage!). Den hed selvfølgelig "Viking" . Der tilbragte mange af os, der var unge i 60'erne, gode aftener med at spise Vikingbøf. Du har selvfølgelig helt ret i, at der er ikke meget "bøf" i retten. Hovedsagen er, at den smager himmelråbende godt!

Nete  -  2009-01-12 13:41:18
Den er næsten lige som min mor lavede den. Jeg kan anbefale at putte grøn peber i. Selvom jeg normalt ikke kan foredrage peberfrugt, så giver det en rigtig god smag til denne ret.

Inge  -  2008-11-30 14:06:44
Hvorfor hedder det vikingegryde? Det har da ikke en smule med vikingemad at gøre. Men lækkert lyder det nu, og jeg vil bestemt prøve :-)

Niels  -  2008-05-01 16:22:29
Det her er en af mine favoriter, Jeg laver den tit når det skal være nemt og tit til gæster som syntes det er fantastisk.

Suzanna  -  2008-02-25 12:40:58
Total lækker gryderet. Lavede den med kyllingbryst, hvilket slet ikke gjorde den dårligere. Mums..

Gitte  -  2007-11-16 15:14:56
Den smager totalt godt, har anbefalet den til flere kollegaer der også er vilde med retten.

Jens  -  2007-10-17 14:29:15
Mange tak og super lækker måltid, røg nogle porre og lidt eksta i bedste mad jeg nogen sinde selv har lavet =)

Claus  -  2007-10-01 20:04:08
Du skærer fedt og sener fra

Jens  -  2007-09-27 15:02:03
Puds svinemørbraden? hvordan det?

sanne  -  2007-01-29 16:05:21
rigtigt lækkert

Stine  -  0000-00-00 00:00:00
Mums, mine tænder løber i vand endnu, så godt smager det!