Grove Hveder

Grove Hveder, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
stk. 12 stk.
Brød boller kiksRet : Brød boller kiks - Hveder - Hvedeknopper

Hovedingrediens : Mel - Diverse mel

HøjtidSt. Bededag

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkIndsendt :      Red :
Grove Hveder, billede 4 Grove Hveder, billede 1 Grove Hveder, billede 2 Grove Hveder, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
160 gram Hvedekerner. hele/knækkede
2 dl. Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
25 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
4 dl. Sødmælk 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
1 dl. Ymer naturel 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
50 gram Gær, frisk
2 tsk. Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 85 gram
1 tsk. Salt, groft 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
1 Æg M/L, hele 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
850 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

   
Opskrift:
Kog hvedekernerne i vand ved svag varme under låg i ca. 15 min.

Tag gryden af varmen og smelt smørret i de varme kerner. Tilsæt mælken og hæld blandingen i en røreskål. Tilsæt ymeren. Rør gæren ud heri.

Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt af hvedemelet tilbage). Slå dejen godt sammen. Dæk den med et låg eller alufolie og stil den til hævning et lunt sted i ca. 45 min.

Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 12 stykker og form dem til boller. Læg bollerne tæt sammen i en smurt bradepande (ca. 25 x 35 cm) og lad dem efterhæve over damp i ca. 15 min.

Bag bollerne midt i ovnen ca. 15 min. ved 200 grader C. alm. ovn.

Tips:

Flæk ved serveringen bollerne og rist dem.





Beskrivelse:

Hveder grove - en kernerig variant

Ønsker du en grovere variant af de famøse varme hveder, som spises i forbindelse med Store Bededag? Så er der hjælp at hente. Det er ikke særlig svært at lave en omgang grove hvedeknopper, der med garanti vil falde i alles smag, så snart de serveres med et tykt lag smør og god kop kaffe, te eller mælk.

Selvom opskriften hedder grove hveder, er der stadig taget hensyn til den traditionelle opskrift på hvedeknopper, som er lyse og luftige. De grove varme hveder indeholder kerner og ymer, mens den lyse farve går igen, hvilket skyldes hvedemelet.

En traditionel bolle med et twist

At spise lune hveder er en skik, som kan spores helt tilbage til midten af 1800-tallet, og hvis der er noget, som vi mennesker kan lide, er det at bevare traditionerne. Dette er dog ikke ensbetydende med, at der ikke kan laves andre, og måske sundere, varianter - ligesom grove varme hveder.

karakterer:
Opskriften er vist 77531 gange,
og udskrevet 2273 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.2    (18 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 17735 (4222 kcal)
KJ pr. stk. 1477 (351 kcal)
Vægt ialt 1867 gram
Vægt pr. stk. 155 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 949 KJ (226 kcal)
Protein 7.1 gram
Fedt 3.3 gram
Kulhydrat 43.0 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2012-05-02 21:47:53
Hvordan skal de hæve over damp??? -er det i ovnen med en skål vand over??....

  -   2008-04-15 16:02:37
De er rigtig gode har bagt dem i flere år. Også gode til at varme i brødristeren