|
1000 | g. | frisk spinat eller 500 g frossen hel spinat 1000 g. frisk spinat eller 500 g frossen hel spinat | 1-2 | | pakker lasagneplader eller 1 portion hjemmelavet pastadej 1-2 pakker lasagneplader eller 1 portion hjemmelavet pastadej | | evt. | en stor håndfuld reven ost fx parmesan evt. en stor håndfuld reven ost fx parmesan | | | | | | Tomatsovs: Tomatsovs: | 1-2 | | gulerødder 1-2 gulerødder | 1 | | rød peber 1 rød peber | 1-2 | stilke | bladselleri 1-2 stilke bladselleri | 3-4 | fed | hvidløg 3-4 fed hvidløg | 1 | ds. | flåede hakkede tomater 1 ds. flåede hakkede tomater | | | tørret oregano og basilikum tørret oregano og basilikum | | | | | | Rodfrugtbechamel: Rodfrugtbechamel: | 1-2 | | løg 1-2 løg | 1 | | pastinak eller persillerod 1 pastinak eller persillerod | 0.5 | | lille rodselleri 0.5 lille rodselleri | 1-2 | spsk. | hvedemel 1-2 spsk. hvedemel | 5 | dl. | vand eller (soja)mælk 5 dl. vand eller (soja)mælk | | | salt salt | | | peber peber | | | muskatnød muskatnød | | evt. | lidt bouillonpulver evt. lidt bouillonpulver | | | |
| |
Den friske spinat vaskes grundigt i flere hold rent vand og afdryppes. De groveste stilke fjernes. Læg spinatbladene i en gryde med det vand, der hænger ved, og varm gryden op, til vandet koger i bunden. Vend spinaten med to grydeskeer, sluk for pladen, læg låg på og lad spinaten trække 10 min. Hæld spinaten til afdrypning i et dørslag. Hak den derefter groft med en skarp kniv og drys med lidt salt og peber. Frossen spinat skal blot tøes igennem, hakkes groft og krydres.
Til tomatsovsen rives gulerødderne groft, peberfrugten skæres i tern og sellerien og hvidløgene snittes fint. Grønsagerne svitses i lidt olie i en gryde. Drys lidt oregano, basilikum, salt og peber over og tilsæt de hakkede tomater. Lad sovsen småkoge ca. 10 min. Herefter kan den evt. blendes let med en stavblender, hvis man foretrækker en jævn tomatsovs.
Til bechamelsovsen hakkes løg og rodfrugter groft og svitses i lidt smør eller olie i en gryde, til de bliver klare. De må ikke tage farve. Drys mel over og rør vand eller mælk i lidt efter lidt. Lad sovsen koge ca. 10-15 min., inden den blendes jævn med stavblender. Smag til med salt, peber, friskreven muskatnød og evt. lidt bouillonpulver. Bechamelsovsen kan også tilsættes lidt reven parmesan tilsidst, hvis man ønsker en ostesovs. Spar i så fald på salt og bouillonpulver, da osten salter en del.
Tænd for ovnen på 200 gr. Læg først lidt tomatsovs i bunden af et passende ovnfast fad, derpå et lag lasagneplader, dernæst halvdelen af spinaten, et lag bechamelsovs, et lag lasagneplader, et lag tomatsovs, lasagneplader, spinat og bechamel osv. Slut med et lag lasagneplader og fordel nogle skefulde af bechamelsovsen herover, så det dækker i et tyndt lag. Det er vigtigt, at de øverste plader dækkes, da de ellers bliver for hårde. Drys evt. med reven ost tilsidst. Sæt lasagnen i oven i 20 min., til overfladen er lysebrun.
|