Æbleskiver med kærnemælk og natron
Hovedingrediens : Mel - Hvedemel Fedtfattig opskrift Tilberedningstid : 45 minutter Indsendt af : pjuske Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Pisk æggehviderne stive.
Æggeblommer, kærnemælk, sukker og salt piskes sammen.
Mel og natron kommes i.
De stive hvider vendes i til allersidst.
Æbleskiverne bages i palmin eller andet fedtstof i en god varm æbleskivepande. Hullerne fyldes ca. 2/3 op med æbleskive dej og når de er bagt på den ene side, vendes de med en gaffel eller strikkepind og bages færdig. Tips: Der bliver ca. 30 æbleskiver |
Æbleskiver med kærnemælk og natronÆbleskiver med kærnemælk og natron er en dansk delikatesse hovedsageligt bestående af pandekagedej, der i en æbleskivepande er bagt i kugleform. Æbleskiver med kærnemælk og natron nydes lune, normalt med flormelis og syltetøj af forskellig art, og evt. et glas gløgg eller kaffe i den søde juletid. Omkring år 1700 betegnede æbleskiver endnu tynde stykker æbler vendt i mel og æg derefter stegt i smør på en pande. Denne gamle udgave af æbleskiver er ikke udbredt i dag, men kendes stadig på Als som stegte æbleskiver. Æbleskiver med kærnemælk og natron kendes også i landene omkring os i andre varianter. Bl.a. i Norge som “munker”, i Nederland som “poffertjes”, i det sydslesvigske Nordfrisland som “futjes” og i hele Tyskland som “pförtchen”.Nyt fyld til æbleskiver med kærnemælk og natronÆbleskiver kan naturligvis serveres med flormelis, sukker og syltetøj, men du kan også overraske med frosne blåbær, marcipan eller ost og tørret skinke. Æbleskiver med kærnemælk og natron smager også fint med en tynd skive af et æble eller en lille skefuld finthakkede æbler i den halvt færdige æbleskive med kærnemælk og natron, når du har vendt den i æbleskivepanden en gang. Et stykke kogt æble kan også bruges i stedet for en skive frisk æble. Rabarberkompot er et andet forslag der klæder æbleskiver med kærnemælk og natron godt. I Sønderjylland og på Ærø er det fortsat almindeligt at fylde sveskemos i æbleskiver med kærnemælk og natron. Men man kan også prøve at forlade det søde univers og gøre æbleskiver med kærnemælk og natron pikante med en skefuld gedeost blandet med krydderurter efter eget valg, ost og tomat, røget laks eller røget skinke. Eller slutte et godt måltid af med æbleskiver med hakket banan, der har trukket i rom. Kun fantasien sætter grænser for hvordan dine æbleskiver med kærnemælk og natron skal laves, når familien skal samles om bordet og nyde denne spise. |
Opskriften er vist 929657 gange,
og udskrevet 23834 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 3.9 (382 stemmer) |
|
Kommentarer anonym - 2021-12-16 16:54:41 De bedste æbleskiver der er smagt til dags dato :-) jens - 2017-12-17 18:22:47 Citron saft og skal samt lidt kartemumme Kim Jessen - 2017-11-24 22:38:39 Smager ikke af noget, og dejen var meget tyk, hvilket gjorde æbleskiverne tørre. Vil nok anbefale lidt vanilje, citron og mere kernemælk, samt mindre mel. anonym - 2017-11-24 22:35:15 Meget tørre og kedelig smag mona stokholm - 2015-12-27 15:17:02 de bedste æble skiver VI NOGEN SINDE HAR LAVET OG SMAGT - så er det sagt. anonym - 2015-10-29 15:44:36 som min mor lavede dem anonym - 2014-12-12 16:16:30 Den er lige som min mormors opskrift anonym - 2014-12-02 23:27:31 Fin grundopskrift, men jeg foretrækker den med citronskal, kardemomme, ingefær eller andet til at give lidt smag. Det er også en meget tyk dej, hvilket er fint, men så får man ikke meget ud af at blande hviderne i adskilt. tobias - 2014-11-28 10:29:14 det ser lækkert ud og den blev lagt ind på min 3 årsfødselsdag anonym - 2014-11-06 12:46:11 De er super gode! Har lavet dem næsten hver aften for tiden, da dejen er hurtig at lave. :-) anonym - 2013-12-15 23:05:32 Hvis man vender dem lidt efter lidt bliver de gennembagte, luftige og runde :) B&J - 2013-11-10 14:43:07 Hold da op en lækker opskrift, jeg puttede 2spsk sukker i, 1tsk natron uden top og vanilje sukker... jeg fik ca 65 stk MUMS altså siger jeg bare Zena - 2012-12-14 12:34:10 Mums de er gode, nem dej at arbejde med. Vibeke - 2012-12-09 21:20:31 Super gode og nemme. anonym - 2012-12-08 09:58:55 Kan man godt lave dejen nogle timer før ? anonym - 2012-12-07 16:19:28 De er rigtig gode Line - 2012-12-07 09:13:56 Perfekte æbleskiver. Nemme og de smager skønt :) nancy - 2012-12-01 13:18:46 også med vanile is til :-) anonym - 2012-11-28 11:16:28 Hvor mange æbleskiver bliver der ca? Johanna - 2012-11-11 18:15:45 Fuldstændig fantastiske æbleskiver. Jeg brugte bare 200 gram mel og lidt mere kærnemælk. Michella Larsen - 2012-03-27 17:57:46 Jeg synes det hvar en god opskrift men måske smagte den ikke af så meget. Men selv er jeg lidt af en ørn til at bage æbleskiver så jeg stiller nok lidt store krav. Der kunne måske også komme lidt vanilje i. Og jeg kan selv bedt lide at ddder er æbler i æbleskiverne det hedder jo æbleskiver. sååååå opskriften er lidt falsk men fin nok. Udlandsdanskeren - 2011-12-04 13:07:56 Supergode. Hvis de bliver klaege, er det fordi hvide enten ikke er pisket stiv eller fordi den ikke er vendt FORSIGTIGT i dejen. mimse - 2011-11-27 20:11:30 De blev ret klæge. Merete - 2010-12-26 21:26:02 Meget nemme at lave, blev flotte og runde. Desværre blev de også lidt kompakte og smagte ikke af ret meget. Christel - 2010-11-28 13:28:51 natron på tysk er også natron Dorthe - 2010-11-28 12:58:56 Når jeg laver æbleskiver rører jeg æggeblomme med sukkert og rører kærnemælk med natron og så blander jeg det sammen og til sidst de pisket hvider i. lilleviborg - 2010-10-31 16:14:28 super god opskrift. brugte mælk i stedet for kærnemælk og det blev fint. vend dem en halv gang og put nutella eller syltetøj i det er kanon godt ;-) århus - 2010-03-08 13:44:34 hvordan siger man natron på tysk? ;b Camilla - 2010-01-03 14:19:42 super god opskrift. alle var bare vilde med de æbleskiver her hjemme. jeg kom 2 tsk. vanilie sukker i og lidt frisk citron saft så blev de bare super dejlige.. Dorte - 2009-12-22 23:02:26 Det er nogle rigtig gode æbleskiver, dem skal jeg helt sikkert lave igen. Mums! Cath - 2009-12-17 15:12:08 I stedet for kærnemælk kan du bruge sourcreme blandet med low fat mælk. Nogle gange giver youghurt ikke den rigtige smag. Men almindelig mælk kan også bruges anonym - 2009-12-13 13:40:01 De er så gode og er væk på et øjeblik ;-)) skær osse lidt i melet og de er stadigt gode. dansker i englan - 2009-12-05 19:40:28 hvis man ikke kan faa kaernemaelk saa fandt mn ogsaa udenlandsdansker veninde paa at koebe youghurt naturel og blande vand i til det har den samme konsistens som kaenemaelk - og de virker. Jeg putter ogsaa lidt kardemomme i. mmmmmhh... Line - 2009-11-30 10:58:32 Hvad goer man hvis man ikke har adgang til kaernemaelk? Hvad kan man bruge istedet? Sara - 2009-07-16 11:59:44 Fedtfattig opskrift er HELT forkert! Tænk på fedtstoffet de skal bages i. Det er bestemt ikke hverdagskost! Gammledags - 2009-02-08 13:19:27 Det kan godt være jeg er gammeldags, men denne opskrift er ikke "dammelda'vs æbleskiver," for der er ingen æblestykker i!!! Kogebogen.dk burde klart overveje at flytte denne opskrift til en anden kategori. Og desuden omdøbe opskriften til "kærnemælks-æbleskiver" Stine - 2008-12-22 21:42:50 nooj, de er bare super! men der kan med fordel puttes lidt vanille - lidt citronsaft i, samt rigtige aeblestykker :D Desuden kan der sagtens skaeres i maengden af mel - jeg brugte 200 g. istedet for de 250 gram der st[r i opskriften og dejen var stadig rimelig tyk. Herudover var de virkelig et hit hos k;resten og hans gutter :D KP - 2008-12-06 13:51:23 Hvor mange æbleskiver bliver der? Emma - 2008-11-30 14:45:17 kan man godt bruge en æbleskive dims, altså sådan en der er lavet til æbleskiver? birgit - 2008-11-23 17:19:39 den ser god ud, jeg prøver den.. Hannah - 2008-11-22 15:25:21 de lader til at blive gode om 5 min. skal vi sidde og se film mig og min far og spise æbleskiver:) Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne