Risengrød

Risengrød, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 2 Pers.
Grød og VællingRet : Grød og Vælling - Mælkegrød

Hovedingrediens : Gryn / Korn - Grødris

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkTilberedningstid : 75 minutter

Fryseegnet : Ikke fryseegnet

Indsendt :      Red :
Risengrød, billede 4 Risengrød, billede 1 Risengrød, billede 2 Risengrød, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1 dl. Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
125 gram Grødris 1 tsk. 5 gram.
1 spsk. 14 gram.
1 dl. 90 gram.
   
10 dl. Sødmælk 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
0.5 tsk. Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
   
Opskrift:
Vandet bringes i kog og risene tilsættes. De koger i vandet et par min.

Mælken tilsættes og retten bringes i kog under omrøring. Grøden koger ca. 1 time fra hvornår den begynder at koge, hvorefter den smages til med salt.

Serveres med kanelsukker og evt. en smørklat.

Fordelen ved at koge risene i vandet et par minutter er, at grøden ikke brænder så nemt på.

Risengrød er ikke fryseegnet

Tips:

En rest risengrød kan bruges til klatkager eller risalamande





Beskrivelse:

Her er den allerbedste risengrød opskrift

Størstedelen af os har smagt den lune risengrød, som for de fleste er forbundet med de danske juletraditioner. Grøden stammer tilbage fra 1800-tallet, hvor det dengang var en eksklusiv ret, som kun de rigeste spiste. Dette skyldes, at risen var en importvare, som kun de velhavende kunne betale.

Heldigvis bliver grøden i dag serveret i de fleste danske hjem op til jul. Efter at grøden blev en almindelig ret i de fleste danske hjem i 1900-tallet, måtte de velhavende finde på noget andet. Dette resulterede i opfindelsen af risalamande, som var dyrere, da man skulle bruge mandler, flødeskum og vanilje samt en opvarmet kirsebærsovs.

Den traditionelle risengrød

Der er mange holdninger til den traditionelle hvide grød, som vi kender i dag. Nogle mener, at den skal serveres juleaften, mens andre mener, at den bør serveres op til jul - men ikke på selve juleaften. Den lækre opskrift på risengrød deler hermed vandene. Der er også mange holdninger til, hvordan den skal laves, men den mest traditionelle risengrød består af grødris, vand, sødmælk og salt. Traditionen tro skal risengrød altid toppes med en smørklat, som giver det sidste touch på den varme grød.

Traditioner forbundet med risengrød

I mange danske hjem er det ikke helt nok, at familien spiser risengrøden selv. Siden 1800-tallet har man serveret risengrød for nissen, som ofte hører til på loftet eller ude i stalden. Skrønen siger, at nissen skal have sin grød, for ellers kan den give problemer. Derudover har grøden tradition for at blive anvendt i diverse TV-julekalendere, hvor det ofte er det eneste, som nisserne spiser.

FAQ

Kan man fryse risengrød?

Nej, man kan ikke fryse risengrød.

Hvor længe kan risengrød holde sig?

Risengrød kan holde sig op til en uge ved højst 5 grader.

Hvor lang tid kan risengrød holde sig i køleskabet?

Risengrød kan holde sig op til en uge i køleskabet med en temperatur på højst 5 grader

Hvordan laver man risengrød uden det brænder på?

Når vandet begynder at koge, kan du tilsætte risene og lade dem koge et par minutter alene, inden mælken tilsættes. Når risene koges alene et par minutter, brænder de ikke så let på.

Kan man lave risengrød med minimælk?

Ja, du kan godt lave risengrød med minimælk.

karakterer:
Opskriften er vist 1280389 gange,
og udskrevet 13083 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
3.9    (229 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 4520 (1076 kcal)
KJ pr. Pers. 2260 (538 kcal)
Vægt ialt 1227 gram
Vægt pr. Pers. 613 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 368 KJ (87 kcal)
Protein 3.4 gram
Fedt 3.0 gram
Kulhydrat 11.8 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2021-09-02 17:31:26
Jeg bruger altid denne opskrift og jeg har altid frosset det ned hvis jeg har lavet for meget. Det fungerer altså super fint. Efter optøning får det en tur i microen. Tommel op.

  -   2020-12-28 18:33:41
Er jeg den eneste, der koger risengrød i vandbad? Lægger selvfølgelig et par håndklæder over gryderne som isolering.

  -   2017-12-24 11:50:21
Jeg elsker som regel risengrød, så denne opskrift kan 100% anbefales.

  -   2017-01-20 04:06:58
hej jeg bor i Thailand og til Bent s i th du skal og kan købe grødris hus merko ,og det er di samme som i Danmare .risen kommer fra Japan ,di er smader goe

  -   2016-05-29 11:46:39
Hvad ris skal jeg bruge for jeg bor i Thailand og der har vi ikke grødris hvad kan jeg så bruge

  -   2015-11-16 17:24:42
Skal det være med eller uden låg på?

  -   2015-10-26 13:24:43
Kan man varme grøden op dagen efter?

  -   2014-12-17 08:36:14
Risengrød som jeg husker den fra gamle dage. Rigtig lækkert

  -   2013-12-22 08:19:49
Ja, opskrifter behøver ikke være indviklede. Denne er nem og enkel - Bravo

  -   2012-12-24 00:33:04
glæder mig til at prøve den, det er min første jul hvor jeg skal stå for det hele!både and, steg, medister, brune kartofler og en kæææææmpe gryde grød. Jiiir (-:

  -   2012-11-26 16:12:29
Hvis man bruger en Stor stegepande med vand i og sætter gryden med ris i stegepanden brænder det ikke på :D

  -   2012-11-25 15:20:57
Hej louis ekstrand Jeg bor i Dubai, og her kan man købe grødris - "pudding rice". Ved ikke om man kan få dem i Thailand, men hvorfor ikke? :) Mener ikke man kan bruge almindelige ris.

  -   2012-11-17 07:40:16
jeg bor i thailand,hvor man som bekendt,har masser af ris,men hvilke slags ris kan bruges som grødris?????????????

  -   2012-11-16 18:28:22
den er ved blive fast nu :) dog laver jeg den ved lav varme længere tid end koge op gør den slet ik brænder på og resultatet bliver ens

  -   2012-10-24 16:13:55
Der SKAL vanilje i risengrød...

  -   2011-12-26 13:53:48
En nem Opskrift!:-)

  -   2011-11-17 20:25:17
virkelig super god opskrift gørden var super :D

  -   2011-02-02 18:20:30
Man kan også sætte gryden ind under dynen pakket ind i et par håndklæder og dynen henover. Gryden skal så stå lidt længere. Det gjorde min mor, da jeg var dreng, og så var der desuden en dejlig varm seng.

  -   2010-11-18 18:08:00
jeg er i gang med at prøve den jeg håper den smager GODT :) :)

  -   2010-09-25 12:33:52
Jeg har aldrig brændt risengrød på, gør ligesom i den her opskrift og rør MEGET rundt..

  -   2010-09-16 11:13:50
Jeg plejer at bringe mælken i kog i en skål i mikrobølgeovnen, før jeg hælder det i gryden - hvor jeg i forvejen har bragt risene i kog i lidt vand. Sparer rigtig megen tid - og rengøring :-)

  -   2010-08-06 10:22:16
Hhmm.... LÆKKERT!! risengrød.. man kommer til at tænke på juletiden!! :)

  -   2009-12-14 15:26:21
Fantastisk god risengrød, men der skal ikk' en smørklat i, det ødelægger risengrøden ;-)

  -   2009-11-19 16:18:25
Og så husk Kanelsukker, rød saft og en lille smørklat ! :p

  -   2009-11-19 16:16:39
Når min mor koger vors' risengrød, koger hun den langsomt op. Det tar længere tid, men der er aldrig brændt på siden da. Hvis i har induktion så sæt den på 2 og så bare lad den stå til den er nok. Hvis den er færdig før tid kan du nemt holde den varm under din dyne, eller med et tykt tæppe. (:

  -   2009-11-15 12:12:28
Prøv med lidt vaniliesukker, Mmm så er det lækkert;O)

  -   2008-12-15 19:58:12
Ej hvor er den god og nem at lave <3

  -   2008-12-03 15:11:30
Når en kogekone som jeg I huset travlhed har Er et overmåde anvendeligt praj Glædeligt i denne måned før januar Tid har jeg ikke megen af Så mens grøden i sengen ligge Jeg en trøje kunne nå at strikke Godda Godda Godda! Tak for det!

  -   2007-12-11 17:24:08
Super risengrød! Ikke så mange dikkedarer.

  -   2007-12-08 18:56:14
DeT er den bedste risengrød jeg har smagt :)

  -   2006-12-28 15:11:10
Dejligt - jeg havde glemt, hvordan man koger risengrød i sengen !

  -   2006-12-23 18:41:18
Det er den bedste risengrød jeg længe har smagt :}

  -   2006-12-22 15:14:42
Hæld mælk og ris i en stegepose, som lukkes løst så dampen kan komme ud. sænk posen ned i en gryde kogende vand .kogetiden er den samme, men du slipper helt for grydevask.

  -   2006-12-08 13:51:56
Det letteste er, lige at sorteer risene "blanke" i lidt olie. Så er brænder det med garanti ikke på.

  -   2006-12-04 17:24:29
Lav grøden i ovnen og slip for besværet med den sorte gryde. Kog mælk og ris op og stil derefter gryden - uden låg - ind i ovnen i ca 1 time ( måske lidt mere ) ved 100 - 125 grader. Rør et par gange undervejs. NEMT !!

  -   2005-01-01 01:01:01
Jamen fantastisk..og hvis man også putter rosiner i de sidste 10 min. giver det en vidunderlig smag

  -   2005-01-01 01:01:01
Fantastisk risengrød. Præcis som Bedstemor laver den!

  -   2005-01-01 01:01:01
prøv at komme en dåse kokosmælk i

  -   2005-01-01 01:01:01
smager godt, det er jo ligesom dengang jeg var i mellemøsten hvor jeg også fik risengrød

  -   2005-01-01 01:01:01
At forkoge i vand er altid et godt trick - men ønsker du ikke at stå i køkkenet og røre i gryden og passe på den ikke brander på, gør så følgende: når grødris og mælk har kogt op, så læg en dyne, derpå et håndklæde og sæt så den brand varme gryde på håndklædet, pak gryden ind i først håndklæde og derefter dynen. Lad den stå de 50-60 min. Derefter lader du grøden koge op igen og smager til med salt og vupti, du har haft tid til alt mulig andet ind imellem og grøden brandte ikke på.

  -   2005-01-01 01:01:01
Det behøver slet ikke tage så lang tid, man skal bare koge gryndende i vand og bagefter tilsette vand... det er meget hurtigere..

Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her