Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner



      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice

Julekløben (Sønderjysk)

Julekløben (Sønderjysk), Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:

KagerRet : Kager - Kager - Diverse

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

HøjtidJul

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkIndsendt :



Ingredienser:
500 g.hvedemel
50 g.smør
0.5 tsk.salt
1 tsk.sukker
50 g.gær
3 dl.mælk
2.5 dl.rosiner
1.5 dl.sukat
125 g.smuttede hakkede mandler
 


Opskrift:
Smørret smuldres i melet, gæren udrøres i lunkent mælk og tilsættes sammen med det øvrige. Når dejen er rørt godt, sættes den til hævning Ca. 30 min. Derpå æltes den atter, formes til et brød ved at rulle dejen ud i en aflang firkant, der foldes sammen en gange på den lange led. Efterhæves Ca. 30 min. Pensles med æggehvide og bages Ca. 30 min. ved 200-225 C. Efter bagningen overdrysses brødet let med flormelis. Ved serveringen skæres brødet i skiver, der ofte smørbelægges. Kløben er et let og lækkert rosinbrød, som for mange er indbegrebet af en sønderjysk julekage. Det fremstilles gennem hele december af de fleste sønderjyske bagere, undertiden i en luksusudgave med marcipan. Kløben er en særlig variant af den tyske julekage Stollen, men denne er ikke nær så let. Ordet kløben er nyt i det danske sprog og først registreret i dette århundrede. Det stammer fra tysk og betegner den længdespalte eller kløft, der opstår, når dejen bliver sammenfoldet.



karakterer:

1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Bedømmelse af denne opskrift:
3.7    (7 stemmer)

Opskriften er vist 21388 gange,
og udskrevet 589 gange.




Kommentar fra:


Kommentar:



(Kommentaren vil først blive synlig når den er læst og godkendt)

Kommentarer

Inge Adriansen  -  2006-12-27 18:10:44
Opskriften og den gode forklaring er en direkte en gengivelse af min tekst på s. 141-142 i min bog "Sønderjysk Kogebog", jeg udgav første gang i 1973. 2. reviderede udvidede udgave udkom i 1997 på Christian Ejlers Forlag. Derfor bedes kilden anført ved opskirften