Æbletærte med mørdej

Æbletærte med mørdej, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 8 Pers.
Kager i formRet : Kager i form - Pie

Hovedingrediens : Frugt - Æbler

Oprindelsesland : Amerika

AmerikaIndsendt af : STJERNE

Indsendt :      Red:

Æbletærte med mørdej, billede 4 Æbletærte med mørdej, billede 1 Æbletærte med mørdej, billede 2 Æbletærte med mørdej, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
  Dej:
195 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

35 gram Flormelis 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 50 gram
1 tsk. Bagepulver 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
100 gram Margarine 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
1 spsk. Sødmælk 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
  Fyld:
2.5 dl. Cremefraiche 38% 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
300 gram Æbler 1 mellemstort æble vejer ca. 80 g. skrællet vægt

1 dl. revet æble vejer ca. 70 gram.
1 tsk. Kanel, stødt 1 tsk. 2.5 gram
1 spsk. 7 gram
1 dl. 50 gram
2 spsk. Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 85 gram
20 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
   
Opskrift:
Hvedemel, flormelis og bagepulver blandes. Margarinen tilsættes og dejen smuldres sammen, så det ligner reven ost. Mælken tilsættes og dejen samles. Dejen stilles koldt i 30 min.
Dejen rulles tyndt ud og en lille smurt/bagepapir beklædt tærteform beklædes med dejen.

Cremefraiche fordeles på tærtebunden. Æblebådene lægges taglagt på cremefraiche. Æblerne drysses med kanel og sukker. Smørklatter fordeles herover.

Bages ved 200 grader C. alm. ovn i 20-25 minutter.

Serveres med kold cremefraiche eller flødeskum.


Beskrivelse:

Historien bag æbletærten

Æbletærte er en klassiker, som kan nydes til enhver anledning, men som er allerbedst til sensommer og efteråret, når de danske æbletræer bugner med friske, sprøde æbler. Det er samtidig også en tærte, som i høj grad forbindes med Amerika, men stammer denne lækkerhed egentlig herfra?

Æblet, og æbletærtens, rejse - fra europa til USA

Æbletærten er, trods dens store forbindelse til landet, faktisk ikke amerikansk. Æblekagen har nemlig sine rødder i England, hvor den udsprang i forbindelse med kulinariske påvirkninger fra Frankrig, Holland og Det Osmanniske Rige.

Æbletræerne kom nemlig først til USA, da europæerne ankom til landet. I Danmark har der eksisteret æbler i flere tusinder af år, men det var formodentligt først i middelalderen, at man for alvor begyndte at dyrke dem. Til at starte med tørrede man æblerne og spiste dem således, men omkring 1800-tallet blev komfuret med dertilhørende bageovn en almindelig del af borgerskabets køkken. Her blev æbler først brugt som garniture til and, gås og steg tilberedt i ovn.

Det siges, at æbletærten blev opfundet i England, fordi man dengang ikke kunne opbevare frugt køligt, hvorfor tærten var en perfekt måde at få udnyttet æblerne på. Hvornår den kom til Danmark vides ikke, men det er helt sikkert stadig en perfekt måde at udnytte vores lækre, friske æbler på.

karakterer:
Opskriften er vist 282627 gange,
og udskrevet 4773 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
3.6    (78 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 11863 (2824 kcal)
KJ pr. Pers. 1482 (353 kcal)
Vægt ialt 946 gram
Vægt pr. Pers. 118 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1253 KJ (298 kcal)
Protein 2.7 gram
Fedt 20.8 gram
Kulhydrat 26.5 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

Signe  -  2016-11-01 13:33:27
En lækker tærte som jeg har lavet mange gange, dog med et lille pift. Mellem æblerne og creme fraiceen drysser jeg et lag tynt lag hallaenøddeflager som har været ristet på panden. Mums. Et kulinarisk mums

Jiblip   -  2016-01-10 13:59:08
Det er super hit kage fra mig til min famile. Det er ikke så sød passe med fint fedt cream. Aroy mak mak( det smag godt) på thailsk..

Julie  -  2015-02-23 18:21:29
Jubii Den reddede min aften, og jeg slap for at køre til brugsen og hente æg før bagning :)

Anette  -  2013-09-18 16:42:34
Super lækker sprød bund... har aldrig været go til det med tærter men den her er dog virkelig nem at have med at gøre. Lækkert..

Nana  -  2013-02-01 12:16:44
Har lavet den flere gange og den er bare et hit!!

  -  2012-10-17 15:07:44
lad min bror prøve opskriften først!!!!!!!

Trine  -  2012-03-09 13:33:02
Jeg synes, den er kedelig. En kedelig bund, og bunden bliver også "slatten" af cremefraichen. Til jer, der mener man ikke må sige sin mening her, hvorfor ikke? Det er netop det, der er meningen med det..

Mie og Camilla på 13 år   -  2011-12-16 11:50:17
Den er jo vildt go og smager vildt godt put lidt sukker på toppen, det er bare prikken over 1'et, nå men ha en go jul og godt nytår .p.s. Roder alle der ser den her opskrift at lave den. !!! ;)

Danzerna  -  2011-10-23 14:30:43
Dejlig tærte:) Til de mennesker der er så ivrige efter at hagle ned over opskriften, kan i så ikke finde jer et andet forum at gøre det i, det er ikke en pæn måde at opføre sig på.

Suwannee  -  2011-10-07 14:04:01
Det er meget lække,der for jeg lavede to gange. *_*

Simone  -  2011-09-23 09:54:19
Det er 5. gang, jeg bager den her tærte, synes, den er super god, og jeg er rigtig populær hos min kæreste og hans venner, når jeg bager den! Plejer dog bare at bruge skummetmælk i stedet for sødmælk, for det er lige hvad jeg har i køleskabet, og det fungerer fint.

Tina.  -  2011-08-25 20:14:06
Prøv at lave en mandelmasse, hvordan? hvad skal der i en mandelmasse?

anonym  -  2011-08-15 14:09:30
ved i hvad? det er da en fantastisk kage, og i kan sq ikke være bekendt at stå at svine den til på denne måde! -mumzz jeg synes det var en super lækker kage! :)

Fie  -  2011-08-11 18:23:04
Det lyder da som om det var en man skulle holde sig fra.. Jeg lader bare være :) Prøv at lave en mandelmasse, i stedet for cremefraiche. Det er meget brugt af konditorer. .. Hej fra Fie

claus  -  2011-04-30 16:08:36
det var da den dårligste opskrift nogen sinde hold jer fra den. spild at tid

  -  2011-04-30 12:28:44
den var ikke god

Farmor og Farfar og lille Mathilde  -  2011-03-10 21:43:39
Mit barnebarn synes den smagte fabelagtigt! Tips: Eftersom børn elsker is, så er det en god idé at severe æbletærten med kold vanilleis. Mums. Knus og kram fra farmor og farfar

Stefan Køkkenchef  -  2011-01-26 23:01:20
Den var okay god, smagte godt, men det er ikke til og få dejen sprød ordentligt. Her er et tip. Gi den 10 min i ovnen inden i putter creme fraice og æbler i! så bliver den også god sprød i bunden !

- M -  -  2010-11-30 23:15:00
Den er virkelig god ! Jeg synes dog at den lige skulle have 5 til 10 ekstra min. i ovnen, men ellers perfekt. Endda bedre end 'købe'tærter .. Thumbs up ;)

Anna  -  2010-11-29 22:45:17
Hvis man vil bage verdens værste æblekage, er dette en god opskrift. Meget klamt med slattent, varmt creme fraiche ovenpå dejen og den formår virkelig at ødelægge billedet af en lækker nybagt æblekage. Dejen er til gengæld noget af det kedeligste kulinariske man kan opleve, så sammensætningen kunne ikke være dårligere. Denne opskrift skylder mig 4 lækre, egenproducerede æbler, som den fuldstændig har spoleret.

tærte  -  2009-07-03 17:14:45
God tærte smagte godt, men svær at skære ud til andre,

  -  2008-08-28 14:19:29
Ret kedelig, bunden smager af kiks og ikke af tærte. Ikke lige min favorit

Tanja  -  0000-00-00 00:00:00
Virkelig god. Prøv evt med flødeskum og appelsinskiver ovenpå.

nikita  -  0000-00-00 00:00:00
rigtig lækker, smager også dejlig med is.

carolina  -  0000-00-00 00:00:00
den er super nam nam