hele korn af rug eller hvede2 dl. hele korn af rug eller hvede
4
dl.
groft rugmel4 dl. groft rugmel
13
dl.
vand13 dl. vand
100
g.
gær100 g. gær
½-1
dl.
sirup½-1 dl. sirup
4
tsk.
salt4 tsk. salt
2
spsk.
eddike2 spsk. eddike
2
l.
rugsigtemel2 l. rugsigtemel
4
dl.
hvedemel4 dl. hvedemel
Pensling: Pensling:
smør eller margarine smør eller margarine
1
spsk.
varmt vand1 spsk. varmt vand
Opskrift:
Hæld rug- eller hvedekorn, rugmel og vand i en gryde.
Lad det stå 12 timer så kornene bliver bløde.
Kog det op under omrøring og lad det simre under låg i 5 minutter.
Hæld det op i en skål og lad det køle til fingervarme.
Rør gæren ud med lidt vand og kom blandingen i skålen.
Tilsæt sirup, salt, eddike og rugsigtemel, lidt ad gangen.
Arbejd dejen godt sammen i 5 minutter og tilsæt lidt hvedemel så dejen bliver fast.
Lad den hæve et lunt sted under et klæde i 1 time.
Ælt dejen på et melet bord og tilsæt mere hvedemel, hvis det behøves.
Dejen skal være så fast, at den beholder formen uden at flyde ud.
Del dejen i 3 lige store dele og form dem til pæne brød.
Smør aflange forme, ca 1½ l. eller en bradepande og drys med mel.
Læg brødene i formene og lad dem hæve 30-40 minutter.
Bages ved 200 grader i ca. 50 minutter til de har fået farve.
Smelt lidt fedtstof, kom lidt vand i og pensl brødene.
Pak dem i viskestykker og evt. et tæppe, så de køler langsomt.
Tips:
Bag brødene 1-2 døgn i forvejen.
Så modnes de og bliver saftige og gode.
karakterer:
Bedømmelse af denne opskrift: 5
(1 stemmer)
Opskriften er vist 12160 gange, og udskrevet 197 gange.
Kommentarer
Der er ikke tilføjet nogen kommentar til denne opskrift endnu
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider