|
1 | | høne (ca. 2½ kg.)1 høne (ca. 2½ kg.) | 3½ | l. | vand3½ l. vand | | | salt salt | 20-25 | | hele peberkorn20-25 hele peberkorn | 2 | | laurbærblade2 laurbærblade | 5-6 | | gulerødder5-6 gulerødder | 2-3 | | pastinakker2-3 pastinakker | 3-4 | | persillerod3-4 persillerod | ¼ | lille | selleri¼ lille selleri | 3-4 | | porrer3-4 porrer | | | | | | Melboller: Melboller: | 75 | g. | smør75 g. smør | 2½ | dl. | vand2½ dl. vand | 125 | g. | mel125 g. mel | | | salt salt | 3 | | æg3 æg | | | | | | Kødboller: Kødboller: | 250 | g. | hakket skinkekød250 g. hakket skinkekød | 3 | spsk. | mel3 spsk. mel | 1 | | æg1 æg | 1 | dl. | danskvand1 dl. danskvand | | | salt salt | | | peber peber | | | | | | |
| |
Kom hønen i en gryde med vand, der dækker, og bring det langsomt i kog. Gør imens grønsagerne i stand. Skræl gulerødder, pastinakker, persillerod og selleri. Skyl porrerne grundigt og skær dem i ringe. Skum suppen omhyggeligt og tilsæt salt, hele peberkorn, laurbærblade og grønsager undtagen porrer. Lad hønen koge mør 1½-2 timer.
Tag grønsagerne op efter 20-30 min. eller når de er møre. Del dem i skiver og terninger. Tag den færdigkogte høne op. Skum suppen fri for fedt. Si og mål ca. 2½ l. suppe over i en ren gryde. Giv porrerne et 2-3 min. opkog i letsaltet vand eller i suppen. Tilsæt de kogte, delte grønsager, melboller og kødboller og server suppen rygende varm. Giv brød, flûtes eller kuvertbrød til.
Melboller:
Bring vand og smør i kog. Kom melet i på én gang under kraftig piskning. Rør dejen, til den slipper ske og gryde. Tag gryden fra varmen og tilsæt salt. Rør æggene i lidt ad gangen. Sørg for, at den tilsatte æggemængde er rørt ind i dejen, før der tilsættes mere. Dejen skal være så fast, at den bevarer faconen.
Kom dejen i en bollesprøjte eller form den med en tsk. til små boller. Kom melbollerne i kogende, saltet vand og lad dem koge ganske sagte i 6-9 min. - vandet skal holdes lige under kogepunktet. Tag melbollerne op med en hulske og læg dem på et fad.
Kødboller:
Bland hakket kød med mel. Rør ægget i og tilsæt danskvand lidt efter lidt. Krydr med salt og peber. Lad farsen hvile 1 times tid.
Form farsen med en tsk. til små kødboller og kog dem i saltet vand 4-6 min. - vandet skal holdes lige under kogepunktet.
Tips:
Det er vigtigt at holde kogevandet lige under kogepunktet, når der skal koges mel- og kødboller. Koger vandet rigtigt, vil bollerne koge ud, det gælder også, når de kommes i suppen. Kommer vandet i kog, så tilsæt lidt koldt vand.
|