Kartoffelmos

Kartoffelmos, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
Diverse TilbehørRet : Diverse Tilbehør - Kartoffel Tilbehør

Hovedingrediens : Rodfrugter - Kartofler

Ukendt oprindelseslandIndsendt :      Red:

Kartoffelmos, billede 4 Kartoffelmos, billede 1 Kartoffelmos, billede 2 Kartoffelmos, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 gram Kartofler til mos, skrællet vægt 1 stor bagekartoffel vejer ca. 300 gram.
2 dl. Sødmælk 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
25 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
1 tsk. Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
   
Opskrift:
Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kog dem godt møre i en tykbundet gryde i vand uden salt, ca. 20 minutter.

Hæld vandet fra kartoflerne, og damp dem helt tørre. Mos kartoflerne med en kartoffelstøder eller elpisker, og tilsæt mælken lidt efter lidt under stadig piskning. Tilsæt smørret og pisk mosen let. Smag til med salt og peber.

Tips:

Kartofler, der skal moses, bør altid koges uden salt. Kartoffelmos er velegnet som tilbehør til mange sammenkogte retter. En rest Kartoffelmos kan røres op med mælk og lægges over en sammenkogt ret som et låg. Gratineres i ovnen til retten er gennemvarm.


Beskrivelse:

Historien bag kartoffelmos - en cremet klassiker

Alle elsker en god, gammeldags kartoffelmos. Den går sig godt til mange retter, men den smager også bare himmelsk i sig selv. Det er en yderst tilgivende ret, men hvor stammer denne cremede lækkerhed egentlig fra?

Fra krigsfange-mad til en populær spise verden over

Under Syvårskrigen, som foregik i midten af 1700-tallet, blev en fransk farmaceut fra hæren, Antoine-Augustin Parmentier, taget til fange af preussiske soldater. Som krigsfange blev han tvunget til at leve af rationer af kartofler. Dengang, i midten af det 18. århundredes Frankrig, blev dette faktisk set som grusom og usædvanlig straf, fordi kartofler blev opfattet som foder til husdyr. Hertil mente man også, at de forårsagede spedalskhed, hvorfor frygten for kartofler var så udbredt, at man i 1748, i Frankrig, vedtog en lov imod dem.

Men som Parmentier opdagede i fængslet, var kartofler ikke dødelige, de var faktisk ret velsmagende. Efter sin løsladelse i slutningen af ​​krigen, begyndte han derfor at prædike om denne knoldede rodfrugts vidunder til sine landsmænd. En måde, hvorpå han gjorde dette var ved at demonstrere alle dens lækre serveringsmuligheder, herunder også mosen. Da Frankrig i 1772 ophævede forbuddet mod kartoflen, blev den pludselig en udbredt spise, og det samme gjorde sig gældende for den kartoffelmos, som vi kender i dag.

karakterer:
Opskriften er vist 498422 gange,
og udskrevet 5227 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.7    (156 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 4699 (1118 kcal)
KJ pr. Pers. 1174 (279 kcal)
Vægt ialt 1229 gram
Vægt pr. Pers. 307 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 382 KJ (91 kcal)
Protein 2.1 gram
Fedt 2.5 gram
Kulhydrat 15.6 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

Carsten Borg  -  2022-03-05 08:57:43
Elpisker bør undgås for mosen bliver sej

  -  2021-06-13 11:49:05
Ville være en god ide lige at fortælle hvorfor man ikke må komme salt i kogningen. Grunden er at det binder stivelsen. Stivelsen er den som holder kartoflen sammen, og bryder man den, kan man bruge en stor variation af kartofler. Håndpisker er Nogo- brug et piskeris - ellers får man klister som kan bruges til at sætte rutex tapet op med.

Onkel hiphop  -  2019-02-27 19:50:45
Über cool tak er så mæt jeg ik kan bevæge mig,+muskatnød bløde løg stegte cocktail pølser og bacon mmmm

Eva H.  -  2018-04-24 08:56:33
Brug en kartoffelmospresser til formålet, jeg tilsætter også 2 æg som giver mosen en smuk gullig farve, og afslutter med persille på toppen.

Lort og pis!  -  2017-12-30 17:53:00
Den værste opskrift nogensinde. For det første brændte kartoflerne på i vandet, så det blev til en genstridig omgang rengøring. Mosen blev så sej at man kunne puste den op som balloner og så smagte den af fisk. Hvad fuck sket der?!

JensR  -  2016-05-19 10:42:59
Til dem der oplever en klistret kartoffelmos. 1. I skal bruge kartofler der er beregnet til mos. 2. Varm mælken op ( evt. i mikroovnen) før i pisker den i mosen. Alle ingredienser skal have ca. den samme temperatur. 3. Skyl altid kartoflerne ekstra godt, for at få den overskydende stivelse ud inden i koger dem. 4. Brug ikke så mange krydderier i selve kartoffelmosen, kun salt og peber, samt en smule persille hvis påkrævet, brug hellere krydderierne på tilbehøret. Mosen skal være neutral i smagen, det er tilbehøret der skal bibringe de fleste smagsnuancer.

Ann  -  2015-09-23 21:05:59
Smagte fremragende lækker og blød i smagen

Flemming Deleuran  -  2014-03-18 15:35:04
En rigtig god kartoffelmos. Enig i, at det pynter meget på den med f.eks. persillerod og porrer i. En smule presset hvidløg til slut gør den lækker

Louise  -  2012-12-08 15:46:54
Første gang!! Håber den smager godt sammen med millionbøf:)

Betina  -  2012-01-21 10:35:33
Prøv at varme mælken før i kommer den i. Og helt sikkert en smule muskatnød, det er bare lækkert.

Palle  -  2011-10-21 14:00:05
Prøv at komme rosiner og lakridsrod i. Det lyder underligt, men smager rigtigt godt !

sinek  -  2010-12-19 20:33:20
Fantastisk kartoffel mos! Virkelig lækker og.super nem at lave!

Anne Cathrine  -  2010-03-04 19:27:25
Har fundet ud af hvorfor min bliver klistret: Jeg bruger stavblender = LAD VÆRE MED DET! Elpiskeren virker fint. + det er heller IKKE en god idé at bruge kogevandet i stedet for mælk. Hvilken mælk er så ligegyldig. = forskellig konsistens, men altid lækkert

Berit  -  2010-02-27 16:28:53
Min blev også ofte klistert men fik så rådet, at skylde kartoflerne efter de er skåret i små stykker og inden jeg koger dem. Nogen gange er der simpelthen så meget stivelse i kartoflerne og det gør mosen klistert. Det er i hvertfald min erfaring. Jeg lader altid lidt af vandet blive i gryden når jeg begynder at piske, synes også at det kan modvirke det klistrede lidt. Bruger aldrig smør/margarine og altid elpisker.

C.Larsen  -  2009-12-26 14:46:12
Prøv også tilsæte kartoflerne ca porrer 1/2, tilsæt en anelse chili til kartofelmosen. og drys med hakket persille. Reven ost kan også tilføjes (lagret ost)lidt., salt og peber det smager fantastisk til at servere f.eks. til pangasius fisk stegt.+ lidt hvidløg, smager fantastiks, fordi sødme og balance opretholdse, en smørklat i ved mosningen + salt og peber. 1/2 porrer sammen med kartoflernernes kogetid, gør den mere smagsløg, samtidig med et enkelt fed presset hviløg. Smagsløgene vil "himle" og er meget billig, kan spises for sig selv - bare med en smørklat på. God appetit.

Stine  -  2009-03-06 09:56:55
Prøv at "koge" kartoflerne i en dertil egnet skål (med låg) i microovnen. Det kræver mindre vand, mindre energi og så koger det ikke over.

karin Nielsen  -  2009-03-04 19:08:54
Prøv at presse 2 -4 fede hvidløg med i .smager kanon godt og er sundt :o)

Tom  -  2009-01-05 18:00:26
Den bliver heller klistret hvis man bruger et håndpiskeris

Steen  -  2008-12-19 16:24:36
Kartoffelmos bliver klistret fordi man bruger elpisker. Brug en kartoffelmospresser

hejgaard-samuelsen  -  2008-12-17 21:59:12
Tilsæt eventuelt en lille smule revet muskatnød, det runder den rigtig godt af! Og hvis man er til det, så skift noget af mælken ud med lidt fløde..

Nadia  -  2008-09-06 19:44:56
den lyder god nok prøver at lave den. håber den bliver god

  -  2008-04-23 09:52:00
lige et tip: det kan pifte smagen i en kartoffelmos gevaldigt op, hvis man tilsætter et lille drys muskat ;)

Maria  -  2008-04-16 12:18:49
Lækkert.... prøv at spise stegte røde pølser der er skåret i stykker til og så karry henover..... mums.... Børnene er vilde med det.

vinding  -  2008-01-14 15:31:11
Nam-Nam, får tit kartoffelmos, men den her er dog den lækreste jeg har fået endnu !!!

bobbie  -  2007-11-08 12:07:58
smager rigtig godt

Kirsten  -  2007-10-21 15:23:35
MMmmmm, smager godt. Nummenummenum.

Anne Cathrine  -  2007-10-18 14:54:43
Hvorfor bliver min kartoffelmos altid klistret?

Michelle  -  2007-03-04 16:36:59
er i gang med at lave den, og glæder mig til at smage den (:

vivi  -  2007-01-26 13:26:10
smager rigtig godt - laver den selv - men har prøvet at koge rodfrugter ( som jo er sundt ) og blande det sammen med kartoffel mosen, dent giver en dejlig afveksling.

Mig  -  0000-00-00 00:00:00
Nu må vi se hvorn det går det ser let ud!!!

Mette  -  0000-00-00 00:00:00
Nu må jeg prøve det, det lyder nemt. Lad os så se om det også smager godt...

morten  -  0000-00-00 00:00:00
enkel.smager rigtig godt,måske lidt for tynd.(smag og behag....)

Eskild  -  0000-00-00 00:00:00
første gang jeg skal lave mos, må se hvordan det går. =)

Laura-Loo  -  0000-00-00 00:00:00
Nu prøver jeg den.....jeg tror at den er rigtig god!

Erika  -  0000-00-00 00:00:00
Det er enkelt og lækkert! Men jeg synes selv man sagtens kan lade være med at tilsætte smøret, men det er selvfølgelig smag og behag :)

Bjarke Harksson  -  0000-00-00 00:00:00
KiSS - opskriften er enkel, og man kan næsten ikke lave fejl...mosen er rigtig god.