Bøf Lindstrøm (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.hakket oksekød
200 g.løg
2 spsk.kapers
4 spsk.syltede rødbeder
1 æggeblomme
 salt
 peber
 smør
 
Sauce: 
5 dl.kogevand fra kartoflerne
0.5 dl.piskefløde
 kulør
 salt
 peber
 
1000 g.kogte kartofler
50 g.smør
 salt
 peber
 
600 g.grønne ærter
 
Sauter løgene til de er klare og bløde, afkøles.

Ælt det hakkede kød let sammen med finthakket løg, kapers, grofthakket, syltede rødbede, æggeblomme og krydderier. Brug fingrene.

Kartoflerne skæres i skiver og brases på en pande.

Form kødet til tykke hakkebøffer, der steges et par minutter på hver side i brunet smør. Evt længere, hvis de skal være gennemstegte.

Kog panden af med 5 dl kogevand fra kartoflerne, spæd til med piskefløde og giv den lidt kulør. Smag til med krydderier.

Server den til bøfferne sammen med brasede kartofler og grønneærter.

Citronstegt kalkunschnitzel med champignonsalat (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
400 g.champignon renset vægt
 
Dressing: 
2 dl.olivenolie
1 spsk.hvidvinseddike
2 spsk.dijonsennep
 salt
 peber
 blandede krydderurter efter behag
 
600 g.kalkunschnitzler
 olivenolie
1 citron
 salt
 peber
 
Rens champignonerne og snit dem i skiver. Det gøres nemt ved hjælp af en æggedeler!

Skyl dine krydderurter og blend dem sammen med olie, eddike, sennep og salt og peber. Dressingen skal være ret tyk og helt grøn.
Vend den sammen med de skivede champignoner.

Steg schnitzlerne i lidt olivenolie på en god pande. De skal have ca. 5 minutter i alt. Midt under stegetiden presser du saften af en halv citron ud over kødet. Den anden halve skærer du i skiver og steger ved siden af kødet. Drys med salt og peber.

Retten serveres evt. med pasta, vendt med smør og friskkværnet peber.

Pølserisotto (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.kyllingepølser
300 g.porrer
1 grøn peberfrugt
30 g.smør
1 tsk.karry
200 g.langkornede ris
6 dl.vand
 peber
 salt
 
Skær pølserne i skiver.
Fjern rodskiven og de groveste grønne blade fra porrerne, skær dem i skiver og skyl dem godt.
Skyl peberfrugten og befri den for frøstol og kerner og skær den i terninger.


Varm smørret i en dyb pande og svits karry, porreringe og peberfrugt få min. Tilsæt pølseskiver og rå risottoris og lad det svitse med et øjeblik. Hæld vand ved, krydr med peber og lad retten komme i kog. Dæmp varmen og lad retten simre under låg 20 minutter, til væden er opsuget. Smag evt. til med salt.

Servér direkte fra panden.

Tips:

Retten kan tilsættes 200 g. grønne ærter. De skal varme med de sidste 5 minutter. Røget medisterpølse kan erstatte frokostpølserne, den befries for skind og skæres i terninger.

Hakket oksekød med kartoffellåg (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.kartofler
500 g.hakket oksekød
1 spsk.olie
1 tsk.tørret timian
1 grøn peberfrugt
1 rød peberfrugt
1 ds.hakkede tomater
3 dl.cremefraiche 9%
150 g.revet cheddarost
 salt
 peber
 
 
Skær de skrællede kartofler i tynde skiver og kog dem i letsaltet vand i 10 min. Hæld kartoflerne i en sigte til afdrypning.

Brun derefter det hakkede kød i fedtstof til det smuldre og skifter farve. Bland de skivede peberfrugter og tomaterne i og drys med salt, peber og timian. Lad det småstege 5-6 min. og hæld blandingen i et smurt ovnfast fad, ikke for dybt.

Vend forsigtigt kartoflerne med creme fraichen og fordel dem oven på kødblandingen. Drys med revet ost.

Sæt fadet i ovnen ved 225 grader C. alm. ovn i ca. 20 minutter.

Grydestegt kylling (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.kylling
1 bdt.persille
1 spsk.smør
1 spsk.olie
 salt
 peber
3 dl.vand
 
Smørbolle: 
25 g.smør
1 spsk.hvedemel
 
 kulør
 salt
 peber
 
Tør kyllingen og fjern evt. fedt og rester af indvolde inde i kyllingen.
Skyl persillen, fjern stilkene og fyld persille i kyllingen.

Smelt fedtstoffet i en stor stegegryde og brun kyllingen godt på alle sider. Krydr med salt og peber.
Læg kyllingen med brystsiden nedad og hæld vandet ved. Steg under låg ved svag varme i ca. 45 min. til kyllingen er gennemstegt.

Skær et snit ved låret. Kødsaften skal være klar.
Tag den gennemstegte kylling op.

Brug stegeskyen til sovs. Rør smør og hvedemel sammen.
Bring skyen i kog og tilsæt smørbolle lidt af gangen under omrøring, til passende konsistens, det skal ikke være en meget tyk sovs.
Kog et par minutter. Farv sovsen med kulør og smag til med salt og peber.

Kyllingen serveres med kogte kartofler og agurkesalat

Tips:

Grydestegt kylling kan også serveres med mormorsalat med mormordressing, eller i foråret og forsommer med en rabarberkompot.

Forårets skinkegryde (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.skinketern, rå
5 dl.vand
 salt
 peber
 
150 g.friskbælgede ærter
800 g.kartofler nye
4 Gulerødder nye med top
8 friske hvide asparges
4 grønne asparges
2 dl.letmælk
 
Smørbolle: 
25 g.smør
2.5 spsk.hvedemel
 
Pynt: 
1 bdt.dild
 
Bælg ærterne først, eller mens retten koger.

Skrab de nye kartofler eller køb vaskede kartofler, som er klar til brug. Hvis kartoflerne ikke er helt små skæres de i fx fire stykker.
Skrab gulerødderne og skær dem i 2 cm lange stykker.

Skræl de hvide asparges og bræk rodenden af. Bræk også rodenden af de grønne asparges. Skær aspargesene i 2 cm lange stykker - lad stykkerne med hoved på være 3-4 cm lange.


Dup kødetterningerne (2 x 2 x 2 cm) tørrer med køkkenrulle. Bring vandet i kog i en gryde. Kom kødet i, når vandet koger skummes det godt af. Tilsaæt salt og peber og kog kødet ca. 30 minutter.

Tilsæt kartoflerne og gulerøder. Kog ved svag varme i 10 minutter.

Tilsæt asparges - minus hovederne - og kog et par minutter.

Tilsæt mælk. Bring det igen i kog.

Rør en smørbolle af blødt smør og hvedemel. Læg den ned i væsken i gryden og kog i nogle minutter til smørbollen er opløst. Rør derefter i retten.

Tilsæt ærter og aspargeshovederne og kog et par minutter.

Smag retten til.

Server med klippet dild.

Bradepandepizza med fire slags fyld (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Dej: 
500 g.hvedemel
2.5 dl.vand
25 g.gær
1 spsk.olivenolie
1 spsk.sukker
2 tsk.salt
 
Sauce: 
2 løg
1 spsk.olivenolie
1 fedhvidløg
1 ds.hakkede tomater
 salt
 peber
 timian
 oregano
 basilikum
 chili stærk
 
Fyld: 
50 g.champignon
75 g.skinkestrimler kogt
 
75 g.pepperoni
0.5 grøn peberfrugt
 
100 g.bladselleri
150 g.tun i olie drænet vægt
 
150 g.hakket oksekød
1 spsk.olivenolie
0.5 grøn peberfrugt
 
200 g.reven ost
 
Dej:
Opløs gæren i vandet. Bland resten sammen med det lunkne vand, gem dog mel til at ælte på.

Ælt dejen rigtig meget – og drys lidt mel på og skær et kryds og lad dejen hæve under et rent viskestykke ca. 30 minutter.

Sauce:
Løg og hvidløg snittes fint og svitses i olivenolie. Dåsetomaterne blendes og hældes ved. Tilsæt salt og peber, masser af timian og basilikum samt lidt oregano. Smag til med lidt stærk chilli. Chilli smagen må gerne være lidt stærk men absolut ikke dominerende. Lad sovsen småsimre i en times tid ved lavt blus. Det giver en god konsistens på sovsen.


Dejen slås ned og rulles ud i en bradepandes størrelse. Dejen lægges i en smurt bradepande, og kanten foldes ned en gang hele vejen rundt.

Saucen smøres jævnt ud over dejen.

Det hakkede oksekød brunes på panden i lidt olie, en rest af tomatsauce kan blandes i eller fordeles over kødet.

De fire slags fyld fordeles i felter på bunden og der drysses ost over.

Bages i forvarmet ovn i 20-25 min. ved 200 grader C. alm. ovn.

Tips:

Pizzaen kan jo selvfølgelig laves med kun en slags fyld efter smag, så ganges det blot op med 4, eller der bruges en helt anden slags fyld.