Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice          Facebook         Instagram

          Pinterest         Twitter
Tomater

Kategori:  Diverse grønsager

Oprindelse:  Sydamerika

Beskrivelse:

Tomatplanten hører til natskyggefamilien (Solanaceae) ligesom kartofler, auberginer og peber. Den stammer, ligesom kartoflen, fra Sydamerika, Peru og Chile, men som kulturplante menes den først anvendt i Mexico. Herfra bragte spanierne den til Europa, hvor den hurtigt blev almindelig i Italien og England. I Mellem- og Nordeuropa ansås den i mange år for at være giftig, og først omkring begyndelsen af dette århundrede slog den an i resten af Europa. I Danmark blev den først almindelig efter 1. verdenskrig. Nu dyrkes tomater over det meste af verden, og verdenshandlen med tomater, både friske frugter, tomatkonserves og tomatkoncentrat, er meget betydelig.

Ved de oprindelige tomater bestod frugterne kun af et frøkammer, mens de sorter, der anvendes i dag, er flerkamrede, op til 5 kamre.

Der kendes mange forskellige typer af tomater. De mest anvendte i Danmark er de næsten kuglerunde, middelstore tomater, men også små kirsebærtomater og store, aflange bøftomater findes på markedet.

Betydning i kosten:
Tomater hører til de energifattige grønsager. Tomater har væsentlig betydning for forsyningen med C-vitamin og desuden betydning for forsyningen med K-vitamin. Pga. af det store forbrug af tomater har tomater desuden en vis betydning for forsyningen med vitamin A og E, kostfibre og mineralet kalium.

Typiske fejl:
Køleskader (bløde, indsunkne pletter, ofte glaserede), uensartet farve, skimmelangreb ved stilkenden, stødpletter og sprækker.

Opbevaring og holdbarhed:
Tomater opbevares bedst ved 11-14 °C og 75-80 % relativ fugtighed. Her vil de have en holdbarhed på 10-14 dage afhængig af sort og modenhed

                                                                                                             
Tomater ... klik på billedet for at komme tilbage


Ordet er vist 1367 gange
og udskrevet 0 gange
Fra:Kommentar
Der er ikke tilføjet nogen kommentar til dette ord endnu