Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice          Facebook         Instagram

          Pinterest         Twitter
Pastinak

Kategori:  Rodfrugter

Oprindelse:  Den er oprindeligt hjemmehørende i Syd- og Mellemeuropa, hvor den især voksede i engområder. Denne stamform findes i dag også vildtvoksende i Danmark, hvor man kan finde den langs veje og gærder. Den er her karakteristisk med sine gule skærme, der kan ses i juli og august.

Beskrivelse:

Pastinak hed oprindelig morødder, som gulerødder faktisk hedder på svensk i dag. Pastinak kendes helt tilbage i den klassiske oldtid og hører, ligesom guleroden, til skærmplantefamilien, men har en langt sødere og nærmest nøddeagtig smag, der passer godt sammen med saltet og røget mad. Pastinak har en tynd lysebrun skræl og et fast hvidt kød. Pastinak findes runde eller som en lang kegleformet rod - med den lidt dybe karakteristiske rand i overgangen mellem rod og stilk. Deraf huskerglen: Pastinakken skal ned med nakken!

Anvendelse:

Pastinak var før i tiden en del af de fastende munkes kost. I Irland fremstilles brændevin af pastinakken, i England sværger man til roden, og før i tiden indgik pastinak også i den danske ret gule ærter. Pastinak kan anvendes rå i salater, koges i supper og gryderetter, steges i smør eller olie eller pureres med fløde og smør til rodfrugtmos.

                                                                                                             
Pastinak ... klik på billedet for at komme tilbage


Ordet er vist 1372 gange
og udskrevet 1 gange
Fra:Kommentar
Der er ikke tilføjet nogen kommentar til dette ord endnu