Paranøddekerner

Kategori:  Nødder

Beskrivelse:

Paranødden, eller Brasiliansk nød, som den også kaldes, hører til familien Lecythidaceae. Den stammer fra urskovene i Brasilien omkring de store floder Amazonas, Orinoko m.fl. Der sker ingen egentlig dyrkning af paranødden, men man indsamler nødderne på deres voksesteder i naturen. Nødden er opkaldt efter byen Para i Amazoneflodens munding.

Paranøddetræerne er høje, 30-40 m. og vokser langs bredderne af floderne. Træerne har omkring foden en mængde kraftige støtterødder. Bladene er store, 60 cm. lange og ovale.

Botanisk set er paranødden ingen nød, men en kapselfrugt. Den modne kapsel er kugleformet og lukket i toppen med et låg. Kapslen vejer ca. 3 kg. og indeholder ca. 25 paranødder, som sidder så tæt i kapslen, at den hårde skal omkring hver kerne har taget form af nødderne ved siden af.

I kernen sidder et lillebitte kim, som man ikke lægger mærke til, og en meget stor, fedtholdig, frøhvide.

Paranødder har en hård, ru, gråbrun og trekantet skal. Den gullige, aflange nød er omgivet af en tynd hinde.

Anvendelse:

Nødderne, der har form som appelsinbåde, spises traditionelt alene, først og fremmest til jul. Deres interessante kokosnøddesmag og bløde konsistens kan imidlertid med fordel udnyttes i kager og brød og erstatte andre nødder i forskellige retter.

Paranøddekerner ... klik på billedet for at komme tilbage