Almindelig kantareller

Kategori:  Svampe

Beskrivelse:

Kantarel er en almindeligt forekommende svamp i skovområder i Europa. Den har et tragtformet frugtlegeme, der på undersiden har langsgående lameller, hvor imellem sporerne dannes.

På den unge svamp er hatten hvælvet, og kanten er oprullet. Senere vokser svampen sig tragtformet, hatkanten rulles ud og ender med en let nedadbøjet kant.

Kantarellen er let genkendelig på sin tragtformede lidt uensartede hat. Den er kraftigere i smagen end champignon og østershat.

Friske kantareller er stærkt æggegule i farven. De sælges også tørrede, så er de helt mørke.

Typiske fejl
Misfarvning, tryk og mekanisk beskadigelse.

Opbevaring og holdbarhed
Kantareller opbevares bedst ved 0-1°C og 85-90 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i ca. 2 uger.

Størrelse:
Hat 1-10 cm. bred.
Stok 1-6 cm. høj og 0,3-1,5 cm. tyk


Anvendelse:

Kantarellen kan anvendes på alle de måder, man kan komme i tanke om, men bør ikke bruges i retter med særlig markant smag eller krydring, da den er mild. Derfor er det rimeligt at anvende den stegt til pasta- eller risretter eller at flødestuve den som sauce til kanin eller høne. Dog skal det nævnes, at stegte kantareller går meget fint til stegte dueunger i flødesauce.

Kantarellen er sej i kødet og skal have temmelig lang tilberedning. Den bliver endnu sejere efter tørring, og det tager timer at udbløde den igen.

Konserveringsformer.

Tørring:
De rensede kantareller tørres i ovnen 4-6 timer ved 50°C, og opbevares i dåser eller glas. Når de skal bruges, udblødes de først i vand et par timer Kantarellerne kan også tørres ved at trækkes på en snor og hæges et lunt sted.

Dybfrysning:
Svampene børstes fri for jord og snavs, de kan evt. skylles i koldt vand og skæres i mindre stykker. De ristes i smør og fryses ned.

Almindelig kantareller ... klik på billedet for at komme tilbage