Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice          Facebook         Instagram

          Pinterest         Twitter
Chili

Kategori:  Chili

Beskrivelse:

Den stærke røde chili Ordet chili stammer fra Aztekerne da ”chil” betyder rød på deres modersmål. Inkaerne var dog de første der anvendte chili, men derfra har vi ingen oprindelsesnavn. Chilifrugter blev i det gamle Mexico modtaget som tribut fra undertrykte folkeslag. Ligesom det også var Aztekerne der kombinerede chilien med chokolade, den Mexicanske molé sauce.

Oprindelsen
Man har kendt til chili gennem 1000 vis af år. De første spor stammer fra Mellem- og Sydamerika hvor indianerne allerede mellem 5 – 6000 år før vor tidsregning kendte til Chili planten. Chilifrugten var ukendt i Europa indtil Columbus opdagede Amerika i slutningen af det 15. århundrede.

På tur til Spanien og Indien
Chilien blev efter dens opdagelse en værdsat grønsag, og blev hurtigt populær. Spanierne tog den med hjem og dyrkede den, og portugiserne bragte den med rundt på deres rejser, og derved kom den til Indien i 1611. Den begyndte hurtigt at indgå i det indiske køkken, og i de berømte karry blandinger. I Mellemamerika fik den hurtigt indflydelse, og i de sydlige stater i Nordamerika. Faktisk er det nordlige Europa et af de få steder hvor chili er mindst udbredt, både i dyrkning og anvendelse.

Chili har desværre været fejloversat/ fejlbedømt i mange år, og har derfor fejlagtig været sat i samme familie som peberfrugten. Vist ligner de da hinanden, men chili er i familie med tomaten, kartoflen og tobaksplanten.
>BR> Den brændende smag
Kendetegnene for chili er mange da både størrelse, farve og form er varierende. Farverne variere alt efter art og modenhed. Chili frugtens skarpe smag kommer fra capsaisin der er et stof der stimulerer spytafsondringen og fremmer smagen. Frugten skal både behandles og bruges med måde da den som regel er meget stærk. Ved af fjerne det hvide inde i chilien reduceres der 80 – 90 af % af smagen.

De bedste dyrkningssteder
Chili kan gro i Danmark i drivhus, men de bedste dyrkningssteder er i Ungarn, Tyrkiet, og Spanien der også er de største producenter af chili. Ved forsknings institutet i New Mexico dyrkes der alverdens chili for at danne nye hybrider. Ved Rio Grande findes de bedste dyrknings- forhold.

Scovillegrader
Scovillegrader er den måleenhed man anvender når man skal bedømme en chilis styrke. Man isolere det stærke stof, og måler derefter styrken. Scovillegraden er ikke ens i den samme chili da graden afhænger af dyrkningsstedet. Så ligesom med vin afhænger det af dyrkningsområdet, jordbundsforhold, klimaforhold m.m.

Vin til Chili-retter Hvad skal man drikke til de stærke chiliretter, så man både kan fornemme chiliens nuancer og drikkevarens? Mange vil først svare vand eller øl, men prøv næste gang med vin. Mange af de røde chilis smagsstoffer går igen i visse rødvine, især de sydafrikanske og chilenske da de har en meget solmoden smag. Spiser man grøn chili der er mere vegetabilske i deres smag så server halvtørre tyske Gewürztraminer og Muscat vine. Også halvtørre Chenin Blanc fra Loire er velegnet. 1

                                                                                                             
Chili ... klik på billedet for at komme tilbage


Ordet er vist 2376 gange
og udskrevet 47 gange
Fra:Kommentar