Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice          Facebook         Instagram

          Pinterest         Twitter
Majs

Kategori:  Diverse grønsager

Beskrivelse:

Planten tilhører græsfamilien Poaceal og navnet majs er afledt af ordet Mahiz, betegnelsen for planten på de karibiske øer.

Der findes omkring 300 forskellige varianter af majs, som er en af de kulturplanter, der har undergået en betydelig udvikling og de sorter vi benytter os af i dag er helt afhængig af dyrkning, idet planten har mistet sin evne til at kaste frø.

Majsplanten kan blive op til 6 meter høj og de kolber vi kender bærer oftest gulhvide kerner, men der findes sorter med sorte, røde, blå og violette kerner.

Majs stammer fra Peru og Mexico, hvor man har fundet aftryk af vildmajsens pollenkorn, som menes at kunne dateres over 7000 år tilbage. Spanierne bragte majsen til Europa i 1500-tallet, hvorfra den bredte sig til Asien og Afrika.

Oprindelig blev majsen ikke brugt som menneskeføde, men blev betragtet som et godt hønsefoder. Under hungersnøden i Irland i 1845, hvor kartoffelhøsten endnu engang var slået fejl, kom der majs fra USA, men i begyndelsen ville befolkningen hellere sulte end spise denne underlige grønsag.

Majskolben skal høstes umoden for at kunne benyttes som grønsag og det er, når skægget er knapt tørret ind. En god kolbe kendes på, at der kommer hvid mælk ud af kernerne, når man klemmer på dem.

Høstes den derimod moden, er kernerne tørre og næringsindholdet et helt andet. Tørrede majskerner kan males til majsmel og stivelsen udvindes til maizenamel. Kernerne kan ristes til popcorn, cornflakes og der kan fremstilles alkohol af dem.

Idag dyrkes majs som grønsag på vore breddegrader og den vinder også udbredelse som foderafgrøde, hvor det er hele planten der høstes til ensilage. Fodermajsen kan også bruges som grønsag og er, til forskel fra den eftertragtede sukkermajs, langt mindre sød i smagen.

Tilberedning:
Majskolber gemmes med bladene omkring til de skal koges, så holder de sig bedst. Skær bunden af og fjern bladene, det foregår nemmest i den rækkefølge. Hvis der er en trådagtig top, nippes den af. Skal kernerne fjernes fra kolben, skrabes de af med en skarp kniv fra toppen og nedefter.

Spiser man majskolberne som grønsag, høstes den i umoden stand og så skal den spises så hurtigt som muligt efter plukningen, for så er smagen sødest. Går der for lang tid omdannes sukkerstofferne til stivelse.

                                                                                                             
Majs ... klik på billedet for at komme tilbage


Ordet er vist 4051 gange
og udskrevet 8 gange
Fra:Kommentar