Jordnødder

Kategori:  Nødder

Oprindelse:  De stammer fra den østlige del af Sydamerika, i området omkring Paraguay. Efter opdagelsen af Amerika blev jordnødden ført med handelsskibene til Vestafrika. Spanierne førte jordnødden til Philippinerne, og i begyndelsen af det 18. århundrede blev den indført i Indien og Kina og nogenlunde samtidig i USA. Planten dyrkes nu i alle tropiske og subtropiske områder. Indien og Kina er de største producenter.

Beskrivelse:

Jordnøddeplanten er en etårig urt med en ca. 30 cm. lang pælerod. De gule blomster er selvbestøvende. Efter bestøvningen vokser den nederste del af frugtknuden stærkt i længden, og i spidsen af frugten dannes en spids knob, som borer frugten ca. 8 cm. ned i jorden. Her udvikles frugten, som er en bælg med op til 6 frø. Bælgen er svagt indsnøret mellem hvert frø. Jordnøddens bælg er beige-gul. Den indeholder normalt en eller to kerner. Bælgen er skør og let at pille i stykker. Nødderne er omgivet af en tynd brun hinde. Denne kan være en smule bitter, men er let at fjerne. Selve nødden er let at flække i to dele. Jordnødder spises ofte ristede og saltede (peanuts) eller som jordnøddesmør (peanutbutter).

Jordnødder ... klik på billedet for at komme tilbage