Kolesterol

Beskrivelse:

Hvad er KOLESTEROL? Vi har alle brug for KOLESTEROL i blodet, men kun i en lille mængde. KOLESTEROL er et fedtstof. Det dannes i leveren og indgår i kroppens celler, hormoner, D-vitamin og galdesyrer. KOLESTEROL føres rundt i kroppen med blodet. Jo federe kost vi spiser, jo mere KOLESTEROL producerer leveren. Dermed er en dårlig udvikling i gang. Mængden af KOLESTEROL i blodet stiger; det samme gør aflejringen af KOLESTEROL i karrene, og dermed øges risikoen for at få en blodprop eller anden hjertesygdom.

KOLESTEROL fra blodet aflejrer sig på indersiden af blodkarrene i klumper - særligt dér, hvor blodkarrene deler sig. Fedtklumperne vokser gradvis. Bliver der mindre KOLESTEROL i blodet, kan fedtaflejringen aftage igen. Men hvis fedtaflejringen bliver i blodkarrene i mange år, begynder der en langsom forkalkningsproces, som ikke kan vendes. Forsnævringen af blodkarrene medfører nedsat blodgennemstrømning og dermed hjertesymptomer, f.eks. hjertekrampe - også kaldet angina pectoris.

Mængden af KOLESTEROL i blodet måles i mmol/l (millimol per liter). Tallet angiver den samlede mængde af KOLESTEROL i blodet per liter. Der findes flere typer KOLESTEROL i blodet. Hvis en persons totale KOLESTEROLtal er for højt, tager lægen en ny blodprøve for at bestemme de enkelte typer af KOLESTEROLer.

Følgende tal for KOLESTEROL og triglycerid anses for at være normale.
Total KOLESTEROL mindre end 5 millimol/liter
LDL KOLESTEROL mindre end 3 millimol/liter
HDL KOLESTEROL større end 1 millimol/liter
triglycerider mindre end 2 millimol/liter

Hvornår er KOLESTEROLtallet for højt? Det afhænger af flere forhold, men hvis du har iskæmisk hjertesygdom, må tallet ikke være over 4,5. Er du rask, må tallet ikke være over syv.

Se mere her