Asparges

Kategori:  Rodfrugter

Beskrivelse:

Navnet kommer af det græske ord, Asparagos, der betyder ungt skud.

Asparges tilhører konvalfamilien og er en gammel kulturplante. oprindelsesstedet er ukendt, men aspargesen kommer fra den gamle verdens sandede kyststrækninger, hvor den var og enkelte steder stadig er vildtvoksende. Planten omfatter 20 arter og hver enkelt plante kan blive meget gammel. En gammel aspargesplante på 150 år kan stadig give et godt udbytte.


Romerne dyrkede asparges helt tilbage til år 200 f.Kr.. de nød aspargesene i sæsonen, og de var de første der fandt ud af at man kan fryse asparges. Første århundrede bragte stridsvogne og løbere fra Tiberen til alpernes snegrænse, hvor aspargesen blev opbevaret. Romerske kejsere havde asparges flåde, der indsamlede og bragte de allerbedste asparges til kejseren.

De tidlige nordamerikanske indianere tørrede asparges for senere brug, eller til at lave medicin. Asparges blev blandt andet brugt mod blære og nyreproblemer.

Byen Ravenna i Italien er kendt for sine asparges. I Nordafrika har dyrkningen været i så stor målestok, at befolkningen har kunnet tørre og salte asparges og spise den året rundt. I England er den kendt fra ca 1570, hvor den er en almindelig dyrket grønsag.

Asparges omtales først i danske havebøger omkring det 17. årh. og dyrkningen intensiveres på Amager i 1700-tallet, idet »Københavnernes livret er asparges med æggekage«. Bønderne på Samsø, som førhen var Danmarks hovedleverandører af asparges, havde så stor en produktion, at de osse kunne konservere grønsagen og bruge den hele året. Førhen var henkogte asparges en rigmandsspise, men idag kan man få den til rimelige priser. Den aspargestype, som har vundet størst udbredelse herhjemme, kaldes Dansk kæmpe.


Det er de friske forårsskud man høster, når de er 15-25 cm lange. Ved at lave en jordvold omkring roden, fås hvide eller violette skud. Grønne asparges er de skud, som vokser over jorden og får lys. Hanplanten giver det største udbytte og kan på en nat vokse 5-7 cm, så man må rubbe neglene i høsttiden, idet høsten kun kan foregå ved håndkraft. Hunplanterne bærer om efteråret røde bær, der kan syltes og anvendes som kapers.


Hvide asparges:
Friske, danske asparges fås i maj og juni, importerede fra januar til december. Asparges fås også som konserves.

Hvide asparges skal være sprøde, gerne tykke, og havde en tynd skræl. Den nederste del kan være træet og skal brækkes af. Ved indkøb bør snitfladen være frisk, ikke tør og grå.

Tilberedning:
Da man ikke skræller hovederne på asparges, må asparges skylles for at fjerne sand og jord. Man sætter aspargesskrælleren lige under aspargeshovedet og skræller ned til roden. Er rodende hård, knækkes eller skæres denne af i leddet. Herefter binder man 8-10 asparges sammen med lidt bomuldssnor og denne koges i gryde. Kogetiden afhænger af tykkelsen på de enkelte asparges. Ved hvide asparges er kogetiden 15-20 min. alt efter tykkelse. Kogte hvide asparges kaldes slikasparges og nydes med smør eller hollandaise sauce. Skal asparges ikke bruges lige med det samme kommes de i isvand for straks at blive afkølet og stoppe kogeprocessen.
Hvide asparges er ikke egnede til frysning.

Anvendelse:
Som reglen frisk kogte med rørt smør eller Sauce Mousseline, asparges suppe, garniture til fiske og stegeretter, asparges kan også serveres rå i salat eller som snack.


Grønne asparges

Den danske sæson for asparges er maj og juni, men der importeres asparges fra andre lande i perioden fra april til juli-august
Grønne asparges skal være lysegrønne og må ikke havde en sej skræl. Ved indkøb bør snitfladen være frisk, ikke tør og grå.

Tilberedning:
Da man ikke skræller hovederne på asparges, må asparges skylles for at fjerne sand og jord. Grønne asparges skrælles kun den nederste trediedel i de tilfælde hvor den godt kan være grov i konsistens. Er rodende hård, knækkes eller skæres denne af i leddet. Herefter binder man 8-10 asparges sammen med lidt bomuldssnor og denne koges i gryde. Kogetiden afhænger af tykkelsen på de enkelte asparges.. Ved grønne asparges 8-10 min. de må gerne have et let bid. Skal asparges ikke bruges lige med det samme kommes de i isvand for straks at blive afkølet og stoppe kogeprocessen.

Anvendelse:
Som reglen frisk kogte med rørt smør eller Sauce Mousseline, asparges suppe, garniture til fiske og stegeretter, asparges kan også serveres rå i salat eller som snack.