Rugbrød med surdej

Rugbrød med surdej, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Brød 2 Brød
Brød boller kiksRet : Brød boller kiks - Rugbrød

Hovedingrediens : Mel - Rugmel

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkFryseegnet : Er fryseegnet

Indsendt :      Red :
Rugbrød med surdej, billede 4 Rugbrød med surdej, billede 1 Rugbrød med surdej, billede 2 Rugbrød med surdej, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
  Surdej:
150 gram Rugmel, groft 1 tsk. 2.5 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
2 dl. Yoghurt naturel 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
10 gram Gær, frisk
1 tsk. Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
   
  Rugbrød:
  Dag 1:
1000 gram Rugkerner. skårne/knækkede
3 spsk. Salt, groft 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
15 dl. Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
  Dag 2:
5 dl. Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
200 gram Sesamfrø 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 70 gram
200 gram Hørfrø 1 tsk. vejer ca. 4 gram.
1 spsk. vejer ca. 12 gram.
1 dl. vejer ca. 70 gram.
350 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

1000 gram Rugmel, groft 1 tsk. 2.5 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
   
Opskrift:
Surdej:
Opløs gæren i yoghurt Rør rugmelet Drys dejen med salt Dejen dækkes med husholdningsfilm - prik et par huller. Stilles lunt 3-4 dage - røres af og til igennem. Er derefter klar til brug.

Rugbrød:
Dag 1.
Surdejen blandes med de øvrige ingredienser. Stilles lunt overdækket med et vådt opvredet viskestykke eller et låg ca. 24 timer.

Dag 2:
Fordejen røres med vand, hørfrø, sesamfrø, hvedemel og rugmel. Øses i 2 rugbrødsforme - HUSK AT TAGE 1 - 1½ DL. FRA TIL SURDEJ. Dejen glattes med vand og ridses. Hæver overdækket med opvredet viskestykke i ca. 4-6 timer.

Bager på nederste rille: 190 grader C. alm. ovn, 2 timer.

Rugbrødene vendes ud af formene og står natten over på bagerist indpakket i et klæde.

Brødene kan fryses, når de har stået natten over.

Tips:

Den lange hævetid giver rugbrødet en særlig kraftig smag og en sejere krumme - man bliver afhængig af brødet.





karakterer:
Opskriften er vist 134992 gange,
og udskrevet 5483 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.5    (38 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 45204 (10762 kcal)
KJ pr. Brød 22602 (5381 kcal)
Vægt ialt 5114 gram
Vægt pr. Brød 2557 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 883 KJ (210 kcal)
Protein 6.4 gram
Fedt 4.4 gram
Kulhydrat 40.0 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2021-03-24 11:34:57
Alle tiders dejlige rugbrød, opskrift er hængt op i køkkenet og surdej i køleskabet. Da jeg er alene, halverede jeg det hele uden problemer. Mums siger jeg bare

  -   2020-08-05 18:56:46
Skal man tage surdejen fra før eller efter man har puttet kernerne i? (sesamfrø og hørfrø). Glæder mig til at afprøve opskriften:)

  -   2020-04-26 12:09:07
Kan se at nogle har haft problemer med størrelsen af brødet samt hård skorpe. Jeg reducerer opskriften til 2/3, så passer den i en rugbrødsform uden risiko for at flyde over. Jeg bager det fra kold ovn 190 grader C i 1½ time - så er skorpen sprød, men brødet stadig muligt at skære.

  -   2019-06-22 23:18:31
Hvordan bager man rugbroedet i en gasovn ???

  -   2016-12-17 05:16:07
Andre der oplever de hæver op over kanten når de hæver i formen? Hvorfor mon?

  -   2016-04-27 11:50:26
Kernene overhældes med kogende vand aftenen før dag 1 - de suger alt vandet og bliver bøde Surdejen tages ud af køleskabet aftenen før Der tilsættes ca 3,5 dl vand ekstra sammen med surdejen på dag 1 Giver 3 brød i store franskbrødsforme

  -   2015-07-21 10:21:43
Dejligt groft rugbrød. Jeg fulgte nøje opskriften. Jeg brugte et stort ca. 6 liters stålfad og æltede ved hjælp af en håndmixer med dejkroge. Jeg bagte rugbrødene i 3 rugbrødsforme med slip-let, som jeg har købt på nettet hos: "KOK Kunst og køkkentøj" Jeg giver den højeste karakter for opskriften :-)

  -   2015-05-31 20:36:37
Skal rugkernerne lægges i blød inden de skal i dejen?

  -   2014-11-17 21:39:31
Jeg vil give Jan ret. Der er noget helt galt med portionsstørrelser. Jeg tænkte jeg ville prøve en ny opskrift. Er vant til at bage rugbrød. Ud af den her opskrift fik jeg 3 store rugbrød og 2 mindre. Jeg har endnu ikke bagt dem, er spændt på krumme og smag. Det er ikke en opskrift jeg vil anbefale andre. Jeg har en opskrift som passer til 2 alm rugbrød og som kan røres i Kenwood røremaskine. En portion du ikke behøver at have fingrene i.

  -   2013-07-20 08:21:35
Dejen er enorm sej og klistret. Kan det virkelig passe, at der kun skal i alt 2 liter vand i?

  -   2013-05-03 16:19:55
Det er bare et vanedannende rugbrød, det er det eneste rugbrød der bliver indtaget i vores hjem. Jeg havde 1 med til Tyrkiet, og det holdt sig frisk i 8 dage uden at være i køleskab eller andet, det skal lige siges at det var her i april, hvor der var ca. 28° - et stort 10-tal herfra.

  -   2012-10-23 17:50:07
Super godt brød, jeg bruger 10 dl vand dag 2, så er brødet bedre end det vi køber ved Guldbageren.

  -   2011-12-13 19:14:28
Kernerne vil suge en del af vandet, men ikke det hele. Men på dag 2 tilsætter du jo mel, og så kommer det til at passe

  -   2011-12-11 16:53:55
Kan det virkelig passe at der skal hele 15 dl (1,5 liter) vand i fordejen på dag 1 til kun 1 kg rugkerner? Vil kernerne suge en masse vand, eller vil dejen være ligeså vandet når man skal til at lave den endelige dej?

  -   2011-07-08 15:29:47
Til Kim. Den surdej du tog fra, da du sidst bagte rugbrød, skal blandes i "dag 1" dejen. Den anvendes i stedet for surdejen i grundopskriften. Og nej surdejen bliver ikke "fortyndet". Hvis du husker at tage surdej fra, hver gang du bager, behøver du ikke lave en ny surdej foreløbig.

  -   2011-03-09 18:51:38
Hjælp. Den surdej jeg tager fra og stiller på køl et par uger til jeg skal bage igen, skal den blandes i "dag 2" dejen?. Hvis den skal bliver den næste del surdej jeg tager fra ikke fortyndet med tiden?. Og skal man ikke lave mere surdej i fremtiden?. Takker

  -   2011-01-25 19:31:15
Hej I&J den skal bruges næste gang du bager. held og rugbrød.

  -   2011-01-20 18:42:08
Jeg forstår ikke helt opskriften og håber at nogen kan hjælpe. Der står at man skal huske at tage 1-1½ dl surdag fra på 2.dag, men hvornår skal det anvendes?

  -   2010-02-06 17:27:28
Super lækre brød, kan kun anbefales. Jeg har lige taget mine ud af ovnen og hjemmebagt rugbrød er helt sikker besværet værd, har i god tid i en weekend så gå endelig igang!

  -   2010-02-01 13:04:28
HVa sker der med at den skal laves over 6 dage??? ja jeg fatter ikke en meter only the best 4 harry!!!

  -   2009-12-31 12:16:48
jeg har halveret opskriften så jeg har til 1 brød, men surdejen er ikke flydende som den ser ud på billedet, den er sådan klistret kan det mon være rigtigt?

  -   2009-03-09 21:27:39
Når man pakker rugbrødet ind i et vådt viskestykke, kom det da i en plastikpose, det holder på fugtig:O) og brødet holder sig frisk længere.

  -   2009-01-31 01:04:38
For at undgå skårben bliver hård pakkes det færdig bagte brød ind i et vådt viskestykke natten over.

  -   2009-01-24 15:10:44
Vedr. brødforme: Jeg bruger 2 stk EVA-professionel slip let forme á 3,3 liter( 30x11x10 cm) - det passer perfekt til dejen (hvis man husker at tage surdej fra ;-D) - vær obs på at dejen hæver forskelligt afhængigt af temperatur, luftfugtighed etc...... Vedr. gasovn: Jeg har i mange år bagt rugbrøddene i gasovn - samme temperatur og bagetid... Vedr.surdej og holdbarhed: Hvis du sætter den bagerst i køleskabet, hvor der er koldest i lufttæt beholder kan den holde ca. 1 mdr. - du kan også fryse den ca. 3 mdr - blot skal du huske at den skal tøs helt op og gerne stå ved stuetemperatur natten over før den tages i brug

  -   2009-01-19 14:11:46
Jeg kunne rigtig godt tænke mig at lave et rugbrød med kartoffel eller gulerod i, da det ikke giver så tørt et rugbrød. Men er der nogen der ved hvor meget der skal i (for det må jo heller ikke blive for "klædt") fx i denne opskift?

  -   2008-08-12 20:45:32
Er der nogen der har prøvet at bage rugbrødet i en gasovn? Er temperaturen det samme og hvad med bagetiden er den også det samme? Er der nogen der kan hjælpe mig?

  -   2008-04-25 20:51:03
Hvor store rugbrødsforme skal bruges ? Hvor lang tid kan den surdej man tager fra holde sig i køleskabet ?

  -   2008-04-02 01:41:26
Kjempefin oppskrift! Jeg fulgte den nøye og fikk nok deig til 3 store brød. Brukte varmluftovn og stekte brødene nederst i to hele klokketimer. Skorpen ble ikke for hard. Hilsen Ida

  -   2007-12-24 17:26:57
nå! never mind.. det havde skam hævet.. da jeg havde halveret opskriften, og fordelt dejen i to forme, så det ud somom de ikke havde hævet... :P der kan man bare se! super rugbrød! man kan sagtens skifte noget af vandet på dag 1 ud med en nisse øl, og komme solsikke kerner i uden det gør noget.... ;)

  -   2007-12-23 11:15:22
jeg fatter det ikke... efter jeg havde blandet fordejen med de resterende ingredienser på dag 2, nægtede brødende simpelthen at hæve :S

  -   2005-01-01 01:01:01
Nu ser det endelig ud tiul at min surdej hæver som den skal. Jeg vil dog give Jan ret... der er alt for meget dej, til kun 2 brød. Jeg har lige fyldt 5 forme og de er ikke små. Det var med stor fornøjelse at røre dejen, når den endelig hævede som den skulle. Jeg startede simpelthen forfra, med ny surdej.

  -   2005-01-01 01:01:01
hvorfor hæver mit rugbrød ikke ??

  -   2005-01-01 01:01:01
Brødet bliver også godt med 200g 5kornsblanding og 200g solsikkekerner!

  -   2005-01-01 01:01:01
Til Jan: Kunne det tænkes at du glemte at tage dej fra til surdej på dag 2? Eller..

  -   2005-01-01 01:01:01
Der må være noget galt med bage tiden ! og der er også noget med størelsen for det flød ud over bordet da de to brød efterhævede og det er store rugbrrødsforme fra brugsen og de er på4980 cm3 så bage tiden først bagte jeg i to timer som skrevet står så to timer mere men det er ikke godt dejen er stadig plader våd i nde i brødene, og ja skorpen er u-brydelig på trods af folie under bagning så dette her er en dårlig oplevelse og yderelige råd ønskes

  -   2005-01-01 01:01:01
Skorpen bliver blødere hvis man sætter et fad med vand ind på en rist under brødet.

  -   2005-01-01 01:01:01
Hvis du pakker rugbrødene ind i et viskestykke og lader dem stå natten over bliver skorpen blødere - jeg tror det er en smagssag. I vores hus er ungerne vilde med brødene når de har den hårde skorpe.

  -   2005-01-01 01:01:01
Jeg bagte brødene ved 170 grader i varmluftsovn,men dækkede formene med staniol. Brødene blev perfekte.

  -   2005-01-01 01:01:01
hvordan undgår man at skorpen bliver så hård,det er ellers nogle gode rugbrød,men skorpen er stenhård