Pølserisotto (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.kyllingepølser
300 g.porrer
1 grøn peberfrugt
30 g.smør
1 tsk.karry
200 g.langkornede ris
6 dl.vand
 peber
 salt
 
Skær pølserne i skiver.
Fjern rodskiven og de groveste grønne blade fra porrerne, skær dem i skiver og skyl dem godt.
Skyl peberfrugten og befri den for frøstol og kerner og skær den i terninger.


Varm smørret i en dyb pande og svits karry, porreringe og peberfrugt få min. Tilsæt pølseskiver og rå risottoris og lad det svitse med et øjeblik. Hæld vand ved, krydr med peber og lad retten komme i kog. Dæmp varmen og lad retten simre under låg 20 minutter, til væden er opsuget. Smag evt. til med salt.

Servér direkte fra panden.

Tips:

Retten kan tilsættes 200 g. grønne ærter. De skal varme med de sidste 5 minutter. Røget medisterpølse kan erstatte frokostpølserne, den befries for skind og skæres i terninger.

Stuvet hvidkål (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.hvidkål
 
50 g.smør
1.5 spsk.hvedemel
3 dl.sødmælk
2 dl.piskefløde
 Salt
 peber
 evt.Muskatnød, friskrevet
 
Snit kålen groft, og kog den i letsaltet vand 12-15 minutter.

Smelt smørret i gryde, rør melet heri. Tilsæt mælk og fløde lidt efter lidt under konstant omrøring, kog sovsen godt igennem.

Smag til med muskatnød, salt og peber.

Vend kålen i (uden kogevand). Lad det simre et par minutter under omrøring.

Server gerne med frikadeller, kogte kartofler og rødbeder.

Tips:

Se opskrift på Frikadeller her

Gryderet med oksekød (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.skært oksekød
 Margarine
 
2 store skalotteløg
0.5 grøn peber
0.5 gul peber
0.5 rød peber
300 g.gulerødder (skrællet vægt)
200 g.champignon
1 ds.hakkede tomater
70 g.tomatpure konc.
1.5 spsk.paprika
0.5 tsk.spidskommen
2.5 dl.oksebouillon
2.5 dl.madlavningsfløde 18%
2 ds.cocktailpølser
 salt
 peber
 Maizena Majstivelse (til jævning)
 Sovse kulør
 
Mos: 
1000 g.kartofler
1 dl.mælk
20 g.smør
 salt
 peber
 lidtMuskatnød, friskrevet
 
Kødet skæres i tern ca. 2x2 cm og brunes i margarinen, sammen med skalotteløgene i en tykbundet gryde.

Skær peberfrugt ud i strimler, gulerødder i tynde skiver, (og champignoner i halve hvis de er friske) Og kom det med i gryden. lad det brune i ca. 4-5 min.

Kom derefter de hakkede tomater, tomatpuré, paprika, spidskommen og oksebouillon i, og lad retten simre i 30-45 min.

Nu skulle kødet gerne være smagrigt og dejlig mørt, kom så cocktailpølser i lad dem varme med de sidste 5 min.
Put til sidst fløden i, og lad retten koge op, og jævn sovsen med evt. maizena majsstivelse (mel kan også anvendes, brug dog evt. en si pga. klumper)

Kartoffelmos:
skræl og kog kartoflerne mens gryderetten simrer, så passer tilberedning- og kogetiden cirka.

Skræld kartoflerne og skær dem i små stykker, kog dem i en gryde i ca. 15 min.

Mos kartofler med evt. en elpisker, og kom samtidig smør og mælk i, til det har en god konsistens. Til sidst smages mosen til med salt, peber og lidt revet muskatnød.

Serveres med et godt brød og evt. frisk salat.

Tips:

Som skært oksekød kan bruges bov, tykkam, inderlår, yderlår eller klump.

Kalkunbryst med frisk pasta (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.kalkun i strimler
500 g.frisk pasta
5 dl.Hvid mælkesauce 4%
 Frisk basilikum
100 g.champignoner
 
Steg kalkunkødet på en varm pande, så det er gennemstegt.

Tilsæt de hele rengjorte champignoner, og svits dem let. Tilsæt saucen og lad det hele simre i 10 minutter.

Pastaen tilberedes som anført på pakken.

Evt. med salat og lune flutes.

Indbagte koteletter (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
4 koteletter
4 pladebutterdej
 salt
 peber
 
300 g.champignon
300 gløg
1 spsk.balsamico
 salt
 peber
 
Grøn pebersovs: 
10 g.smør
1 spsk.syltede grønne peberkorn
1 dl.hvidvin
1 dl.fløde
1 bouillonterning
 salt
 
Kartoffelbåde: 
1000 g.kartofler
0.5 dl.olivenolie
 græsk krydderi
 salt
 peber
 
Brun koteletterne, og læg dem på en tallerken, kryder med salt og peber.

Champignonerne renses og champignon og løg hakkes.
Svits løg og champignon til de ikke smider mere væde på samme pande som koteletterne, tilsæt balsamico Lad løg og champignon køle lidt af.


Rul butterdejen ud. Fordel løg og champignon på hver plade og læg en kotelet over. Pak dem sammen, vend pakkerne så samlingen vender venad.

Pensles med æg. Bages i ovnen ved 200 grader C. alm. ovn i ca. 30 minutter.


Grøn pebersovs:
Peberkornene sauteres i en gryde i smørret. Tilsæt hvidvin og kog den lidt ned. tilsæt fløde og bouillonterning og smag til med salt. Saucen kan blendes hvis du ønsker mere smag af peberkornene.


Kartoffelbåde i ovn:
Kartoflerne skrælles og skæres i kvarte, vendes med olivenolie, græsk krydderi, salt og peber. Steges i ovnen ved 200 grader C alm. ovn i 45-60 minutter.

Osso Buco med gremolata (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.skiver okseskank
450 gløg
500 g.gulerødder
5 stilkebladselleri
2 spsk.olie
50 g.smør
2 ds.hakkede tomater
70 g.Tomatpure, koncentreret
3 dl.hvidvin
 salt
 peber
5 kvistepersille
1 laurbærblad
2 kvistetimian, frisk
10 hele peberkorn
 
 
Sovs: 
1 spsk.hvedemel
1 dl.piskefløde
 
 
Gremolata: 
 Persille
1 citron reven skal heraf
2 fedhvidløg
 
Giv kødskiverne et par snit i kanten, så de ikke danner skål under stegningen. Pil løgene, og skær dem i både. Skræl gulerødderne og skær dem i skiver. Skær bladsellerien i skiver.

Varm olie og smør i en stor gryde og brun kødstykkerne. Tag dem op. Svits grøntsagerne og læg kødet tilbage i gryden.
Tilsæt hakkede tomater, tomatpure og hvidvin. Krydr med salt og peber og kom krydderbuketten i gryden.

Læg låg på, og lad retten simre ved svag varme i 2-3 timer.


Når kødet er mørt og næsten falder af benene tages kødet op og holdes varmt. Sovsen sies over i anden gryde hvor den står et lidt indtil fedtet har samlet sig på overfladen, drys melet over og vent til det er faldet til bunds, kog så sovsen op og pisk godt igennem, spædes op med lidt piskefløde og smages til med salt og peber.


Gremolata:
Hak hvidløgsfeddene fint og bland dem med hakket persille og revet citronskal.

Serveres med kartoffelmos og persilleblandingen drysset over.

Bondeomelet med bacon (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
12 æg
2.5 dl.kaffefløde
 Salt
 peber
 
16 skiverbacon
 
8-12 kogte kartofler i tern
4 tomater i skiver
4 spsk.hakket purløg
 
Æg og fløde piskes sammen, salt og peber tilsættes.

Baconskiverne risten på en pande.

Kartoffel og tomatskiver ristes i baconfedtet og fordeles over panden. Æggemassen hældes over og omeletten steges færdig.

Omeletten serveres fra panden og drysses med de hakkede krydderurter og bacon. Der kan spises rugbrød til.

Tips:

Husk at en omelet bør være blød på overfladen og ikke stegt tør som sålelæder. Det er en god idé at røre i æggemassen med en gaffel. Til denne begynder at stivne.