Kødtærte de lux (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Kødfyld: 
500 g.hakket oksekød
200 g.bacon
200 g.hakket løg
1-2 fedpresset hvidløg
2 tsk.tørret timian
2 tsk.tørret basilikum
2 tsk.tørret oregano
2 spsk.olie
1 tsk.salt
 peber
 
Æggemasse: 
2 æg
1 dl.fløde
0.5 dl.rasp
 salt
 peber
 
1 pakkefrosen butterdej
 
150 g.ost til gratering
 
 
 
Skær baconen i mindre stykker og steg den næsten sprød og kom dem i en skål. Svits det hakkede løg og hvidløg i olien, tilsæt kødet og svits det. Tilsæt krydderierne og bacon. Lad det køle lidt af.

Æg, fløde, rasp, salt og peber piskes sammen.

Bland kødfyldet og æggemassen.

Rul butterdejen ud skær 8 strimler til flet-låg (kan undlades). Beklæd et tærtefad med butterdej og hæld fyldet i. læg osten ovenpå og til sidst fletlåget.

Bages i 30 minutter ved 200 grader C. alm. ovn.

Serveres varm med en god salat og hvidløgsflute.

Cornflakes paneret kalkunschnitzel (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kalkunschnitzel
150 g.cornflakes
1 æg
1 dl.hvedemel
1 tsk.salt
1 tsk.cayennepeber
 
30 g.smør
3 spsk.olie
 
Bank kalkunschitzlerne let. Bland mel, salt og cayennepeber i en dyb tallerken, vend kalkunstykkerne heri. Pisk ægget ud i en dyb tallerken, vend schnitzlerne heri. Knus cornflakesene på en tallerken og vend schnitzlerne heri. Lad dem hvile lidt.

Steg dem ved ikke for kraftig varme ca. 2 min på hver side.

Server grovfrittes og salat til.

Panerede koteletter med ratatouille (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.svinekoteletter
 salt
 peber
 hvedemel
1 æg
 rasp
25 g.smør
 
Ratatouille: 
300 g.squash
300 g.aubergine
100 g.rød peberfrugt
100 g.gul peberfrugt
100 g.grøn peberfrugt
300 g.tomater
300 g.champignon
150 g.løg
0.5 dl.olivenolie
 salt
 peber
1 fedhvidløg
1 spsk.friskskåret basilikum
 
1000 g.kartofler
 
Panerede koteletter:
Koteletterne krydres med salt og peber. Vendes først i mel, så i sammenpisket æg og til slut i rasp. Steges på pande i smør eller margarine 4-5 minutter på hver side.

Ratatouille:
Grønsagerne rengøres og skæres i tern.

Kom olien på panden og varm det op. Svits først løg og champignon i et par minutter. Tilsæt så resten af grønsagerne og lad dem småkoge under låg til de er møre. Smag til med salt og peber, og evt. hvidløg og basilikum.

Bøf Lindstrøm (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.hakket oksekød
200 g.løg
2 spsk.kapers
4 spsk.syltede rødbeder
1 æggeblomme
 salt
 peber
 smør
 
Sauce: 
5 dl.kogevand fra kartoflerne
0.5 dl.piskefløde
 kulør
 salt
 peber
 
1000 g.kogte kartofler
50 g.smør
 salt
 peber
 
600 g.grønne ærter
 
Sauter løgene til de er klare og bløde, afkøles.

Ælt det hakkede kød let sammen med finthakket løg, kapers, grofthakket, syltede rødbede, æggeblomme og krydderier. Brug fingrene.

Kartoflerne skæres i skiver og brases på en pande.

Form kødet til tykke hakkebøffer, der steges et par minutter på hver side i brunet smør. Evt længere, hvis de skal være gennemstegte.

Kog panden af med 5 dl kogevand fra kartoflerne, spæd til med piskefløde og giv den lidt kulør. Smag til med krydderier.

Server den til bøfferne sammen med brasede kartofler og grønneærter.

Hel kylling med courgetter og citronmelisse (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1600 g.kylling, hel
håndfuld kraftfulde krydderurter som fx timian rosmarin og salvie 
1 helthvidløg pillet i fed
1 citron
 
1000 g.nye kartofler
1000 g.courgetter
3 løg
100 gcitronmelisse
3 spsk.olivenolie
 hønsebouillon
Skær ryggen ud af kyllingen, det gøres lettest ved at lægge kyllingen med ryggen nedad og skære på hver side af rygraden med en stor kokkekniv. Bred kyllingen ud og tør den med køkkenrulle. Man kan evt. skære ribbenene ud og skære det yderste af vingespidserne.

Af ryg, ribben og vinger kan man koge lidt bouillon til grønsagerne.

Læg kyllingen på et stort fad med skindsiden nedad. Drys med salt og peber og skær halvdelen af hvidløgene i skiver og dæk hele indersiden af kyllingen. Læg krydderurter over og dæk så med citronskiver. Lad kyllingen marinere i køleskabet i mindst et par timer og gerne op til 6 timer.


Tænd ovnen på 200 grader C.

Dæk kartoflerne i grove stykker med vand, tilsæt lidt salt og bring dem i kog. Lad dem koge 5 min.

Hæld vandet fra og fordel kartoflerne i et stort ildfast fad sammen med courgetter i grove stykker, løg delt i 8 både hver og resten af hvidløgsfeddene. Bland med blade af citronmelissen, olivenolien, et par tsk salt og rigeligt med friskkværnet peber.

Læg kyllingen på en ovnrist med skindsiden nedad og uden at fjerne citronskiver og urter. Sæt kyllingen i ovnen og stil fadet med grønsager under. Steg ca. 25 min.

Tag kyllingen ud og vend den ved hjælp af en paletkniv og en stegegaffel, så den nu ligger med skindet opad. Vend kartofler og grønsager ved samme lejlighed og hæld evt. et par dl. hønsebouillon over.

Steg til skindet er sprødt og saften er klar, når man stikker i kødet mellem lår og overlår. Det tager ca. 25 min.

Grønsager og kartofler skulle også gerne være møre på det tidspunkt.

Lad kyllingen trække 5 min. inden den deles i portionsstykker. Skær lår og overlår fra hinanden og del bryststykkerne i hver 2 stykker.

Server med kartoffel-courgettefadet og en enkel grøn salat.

Tips:

Kom gerne kronblade fra spiselige blomster i den grønne salat (fx fra hjulkrone, purløg, kornblomst og tallerkensmækker).

Ved 4 personer kan grønsagsmængden reduceres og lår og overlår fra kyllingen gemmes til en kyllingesalat. Jeg lavede retten til 4 i en lukket kuglegrill af den type, hvor kullene kan ligge ude langs siderne og fadet med grønsager kan stå under kyllingen.

Glaseret skinke (lørdag)

Antal personer: 10

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2000 g.letrøget skinke
 
Glasering: 
1 spsk.dijonsennep
3 spsk.Brun farin
 
Skinken koges ca. 30 minutter pr. kg. i letsaltet vand, og får herefter lov til at trække yderligere 30 minutter ialt i kogevandet.

Er skinken kogt bør den alligevel koges (ca. 20 min. pr. kg.), da den ikke bliver gennemvarm ved den korte tid i ovnen.

Sværen skæres af, hvis der er svær på.

Sennep og farin røres sammen og fordeles over skinken, som sættes i ovnen under grill i ca. 10 minutter.

Tips:

Serveres evt. med grønlangkål, brunede kartofler og sennep.

Gem lidt af kogevandet til grønlangkål.

Se opskrift på grønlangkål

Se opskrift på brunede kartofler

Tarteletter med skinke (søndag)

Antal personer: 10

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
400 g.ærter og gulerødder, frost
6 dl.vand
 salt
 
Smørbolle: 
25 g.hvedemel
65 g.smør
 
200 g.skinketern, kogt
 salt
 peber
 
10 tarteletter
 
Pynt: 
 persille
 
Ærter og gulerødder koges ca. 5 minutter i vandet med lidt salt.

Smørbolle:
Smør og mel røres sammen. Smørbollen røres ud i vandet med ærter og gulerødder.

Skinketern tilsættes, smag til med salt og peber.

Tarteletterne varmes i ovnen ved 200 grader C. alm. ovn med bunden opad. Kan også varmes på brødrister. Når tarteletterne er varme, hældes fyldet i.

Pyntes med plukket persille og serveres straks.