Grillet oksemørbradbøffer (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.oksemørbrad
0.5 tsk.salt
 peber
 
Kartoffelsalat med asparges: 
1000 g.nye kartofler
500 g.grønne asparges
 
2 spsk.olivenolie
100 g.rødløg
1 spsk.reven citronskal
2 spsk.citronsaft
0.5 tsk.salt
1 fedhvidløg
 
Oksemørbraden befries for sener, skæres i 4 skiver, der bankes let med hånden.

Krydres med salt og peber og steges på en grillpande eller grill ca. 3 minutter på hver side.

Serveres straks.

Kartoffelsalat med asparges:
Små kartofler koges hele, ellers kan de skæres i 3 cm. stykker.

Læg kartofler og så meget vand, at de er dækket, i en gryde over kraftig varme, og bring dem i kog. Skru ned for blusset, læg låg på og lad dem simre i 15 minutter, eller til de er næsten møre.

Tilsæt asparges skåret i 5 cm. stykker, kog det hele yderligere 2 minutter, eller indtil grønsagerne er møre. Hæld vandet fra.

Bland olivenolie, finthakket rødløg, citronsaft, reven citronskal, salt og evt. presset hvidløg i en stor skål. Tilsæt kartofler og asparges, og rør det godt sammen.

Fyldt kalkunrulle (tirsdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.kalkunbryst
400 g.helbladet spinat
100 g.revet mozzarellaost
100 g.skinke pålægsskinke i skiver
300 g.bacon i skiver
 salt
 peber
 
Stegning: 
50 g.smør
 
3 dl.vand
 
400 g.champignon renset vægt
 
Sauce: 
2.5 dl.piskefløde
1 spsk.hvedemel
 
1500 g.kartofler
1 dl.olie
 salt
 paprika
 
Skær forsigtigt og med en skarp kniv kalkunbrystet så du får 2 lige store flade stykker. Bank dem let flade.

Optø spinaten og krydr med salt og peber. Fordel først spinaten dernæst osten og skinken ovenpå.

Rul nu kalkunbrystet sammen. Krydr med salt og peber og sno baconen omkring. Bind til sidst bomuldssnoren rundt om så det holder fast på kalkunrullen.

Steg rullerne i smør i en stor gryde til rullen er pænt lysebrun på alle sider.

Tilsæt så de hele champignon og vand og lad rullerne snurre i ca. 45 minutter. Tag kalkunruller op og pak dem ind i folie. Tag også champignonerne op.

Sauce:
Lad skyen stå lidt og drys så hvedemelet over, lad det opsuge fedtet og tilsæt så piskefløde og kulør. Smag til med salt og peber.

Skær kalkunrullen i passende stykker og server den sammen med kartoffelbåde (kartofler skåret i kvarte og som er penslet med olie, salt, peber og paprika, ca. 1 time ved 200 grader C. alm. ovn.)

Tips:

Kalkunrullen er ideel som pålæg! Lad rullen blive helt kold og skær så i tynde skiver. Perfekt til sanwich.

Spinaten kan skiftes ud med persille eller frisk basilikum, og smuldret feta i stedet for revet mozzarella.

Koteletter med ovnbagt spidskål og krydderurter (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.spidskål
1 citron saften heraf
3 spsk.olivenolie
 salt
 peber
 
600 g.svinekoteletter
 hvedemel
 salt
 peber
 smør
 
1000 g.kartofler nye
 
Krydderurter: 
 persille
 kørvel
 dild
 purløg
 estragon
 
Spidskålen deles i kvarte på langs, blancheres i kogende vand. Evt. af 2 gange. Kålen tages op og dryppes af i et dørslag. Stokken skæres ud og spidskålen lægges i en stor bradepande. Saften af 1 citron samt 3 spsk. olivenolie fordeles over kålen, krydres med salt og peber. Sættes i ovnen 10-15 minutter ved 200 grader C. alm. ovn.

Koteletterne vendes i mel, krydres med salt og peber og steges på panden ved svag varme i ca. 10 minutter.

Server spidskålen med et godt drys af krydderurter pandestegte koteletter nye kartofler og lidt smeltet smør.

Kyllingelår på kartoffelbund (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
4 hele kyllingelår
 
1000 g.kartofler
1 tsk.rosmarin
2 spsk.olivenolie
2 fedhvidløg
1 bdt.persille
1 tsk.salt
 peber
 
Skræl og skær kartoflerne i skiver. Lægges derefter i et smurt ovnfast fad. Krydr med salt, peber og rosmarin.

Gnid kyllingelårene med hvidløg, og kryder med salt, peber og rosmarin, dryp med olivenolie. Kyllingelårene lægges på kartoflerne i fadet.

Sæt fadet i ovnen ved 225 grader C. alm. ovn i 45-60 minutter. Sørg for at kyllingelårene er gennemstegte - kødsaften skal være klar.

Strø hakket persille over og retten er serveringsklar.

Krebinetter med stuvede friske hvide asparges (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.hvide asparges skrællet vægt
 
Krebinetter: 
600 g.svinekød hakket
1 æg
 rasp
 salt
 peber
25 g.smør
 
Stuvede hvide asparges: 
2 spsk.hvedemel
50 g.smør
5 dl.piskefløde
1.5 dl.kogevand
 salt
 peber
 
1000 g.kartofler nye
 
Aspargesene skrælles fra hoved mod rod og den nederste træet ende brækkes af. Skæres i 2-3 cm længder og koges ca. 4 -5 min i letsaltet vand, der lige dækker.

Krebinetter:
Kødet formes til krebinetter, vendes i æg og rasp blandet med salt og peber.

Stuvede hvide asparges:
Smørret smeltes, hvedemelet tilsættes og ristes let inden fløden tilsættes lidt efter lidt under konstant omrøring.
Saucen koges godt igennem. Spæd op med kogevand fra aspargesene og kog op igen. Vend aspargesene forsigtig i og smag til med salt og peber.

Imens er krebinetterne blevet nænsomt stegt på en pande.

Serveres med nye kogte kartofler og evt. lidt brunet smør.

Sprængt oksebryst med dampede grønsager (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.let sprængt oksebryst
 vand
 
Dampede grønsager: 
8 gulerødder med top
1 blomkål
4 porrer
 
1000 g.kartofler
 
 
Oksebrystet dækkes af koldt vand i en rummelig gryde og sættes over ved svag varme. Når det begynder at koge, skummes fedt og uklarheder væk med en øse.

Oksebrystet koger i ca. 3 timer under låg, indtil det er mørt.

Grønsagerne renses. Gulerødderne halveres, blomkålen deles i buketter og porrerne skæres i ca. 5 cm. stykker. Dampes møre i lidt letsaltet vand, evt. med en klat smør.

Server de dampede grønsager med oksebrystet skåret i tynde skiver, samt kogte kartofler, gerne nye.

Sprængt oksebryst i champignonsauce med pasta (søndag)

Antal personer: 2

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
250 g.Spaghetti
 
150 g.løg
150 g.gulerødder
150 g.Champion
25 g.smør
 
2.5 dl.piskefløde
200 g.sprængt oksebryst
 
Kog spaghettien.

Put lidt smør på en pande. Hak gulerødderne og løg, put den på panden og steg det i 2-3 minutter.

Vask champion og skær dem i skiver, tilføj dem til panden og steg det hele indtil det bliver lidt blød ca. 10 – 15 minutter.

Hæl fløden over det på panden og lad det koge i 5 minutter.

Tilsæt oksebrystet skåret i tynde strimler og vend rund og server med den kogte spaghetti.

Tips:

Rigtig god som anden dags ret til Sprængt oksebryst