Millionbøf med kartoffelmos (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.hakket oksekød
300 g.løg
25 g.smør
4 dl.oksebouillon
 salt
 peber
 
Jævning: 
2 spsk.hvedemel
 vand
 
 kulør
 
Pil løgene og hak dem groft. Brun dem i en gryde med lidt smør Tilsæt det hakkede oksekød og brun det sammen med løgene til det har fået farve.

Bouillon laves ved at opløse en oksekøds bouillon terning i 4 dl. Vand. Når denne er opløst tilsættes den færdige bouillon i gryden og gryden bringes i kog i 5 – 10 minutter

Retten jævnes med lidt koldt vand der er rystet sammen med 2 spk. Mel og det røres i sovsen. Lad sovsen koge i 5 minutter til den harv fået lidt tykkelse.

Smag sovsen til med salt og peber til den har den rette smag. Andre krydderier kan også tilføjes alt efter ønsker.

Tilsæt kulør efter behag, jeg mener en millionbøf skal være kul sort mens andre mener den skal være lettere brun.

Sovsen serveres til kartoffelmos eller kartofler.

Pizza med kødsovs 2. dags mad (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Dej: 
500 g.pizzamel
2 spsk.olivenolie
1 tsk.salt
3 dl.vand
10 g.gær
 
Millionbøf: 
500 g.hakket oksekød
500 g.løg
50 g.smør
3 spsk.hvedemel
5 dl.oksebouillon
 salt
 peber
 kulør
 
2. dag: 
2 fedhvidløg
0.5 tsk.oregano
0.5 tsk.timian
0.5 tsk.basilikum
70 g.tomatpure konc.
1 dl.vand
 
 Olivenolie
150 g.revet ost
 
Både dej og millionbøf laves dagen før, og dobbelt portion af milionbøffen, som spises om sådan.


Dej:
Udblød gæren i det kolde vand, og ælt det sammen med resten af ingredienserne i minimum 5 min. Stil i køleskab og lad gerne stå i minimum 3 timer, men allerhelst natten over. Skal stå filmoverdækket, så tæt som muligt.

Millionbøf:
Pil og hak løget groft. Smelt smørret i en gryde, og brun løgene heri. Tilsæt det hakkede oksekød, og vend det godt til har fået farve.

Drys mel over kødet og rør det godt ind. Kom bouillon, salt og peber ved og lad retten snurre ved svag varme og under tætsluttende låg i ca. 20 minutter.

Farv med et par dråber kulør og smag til med salt og peber.


2. dag:
Millionbøffen koges op med vand. tomatpure og krydderier.

Pensel bradepanden med lidt olivenolie og tryk dejen ud, gerne med en lille kant. Kødsovsen fordeles over og revet ost drysses over til slut. Bages ved 250 grader C alm. ovn i ca. 20 minutter på nederste eller nedstnederste rille.

Tips:

Se opskrift en på millionbøf her

Kalkun i wok med blandede grøntsager (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kalkunkød i strimler
1 spsk.olie
1 fedfinthakket hvidløg
 
750 gkinesisk wokblanding
1 spsk.soyauce
2 spsk.sød chilisauce
 
Tilbehør:  
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Varm olien i wok eller stor pande og rist finthakket hvidløg heri. Tilsæt kødet, rist det i et par minutter under omrøring og tag det op.

Hæld grøntsagerne i panden, rist i 5 minutter.

Bland kødet ved og rist yderligere et par minutter, før retten smages til med soyo- og chilisauce.

Kan serveres med ris og godt brød.

Medister med kold kartoffelsalat (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.medister
25 g.smør
 
Kartoffelsalat: 
5 dl.Cremefraiche
50 g.mayonnaise
1500 g.små kartofler
1 lille løg
2 tsk.stærk Sennep
 salt
 peber
 purløg
 
Steg den rå medister på pande i smør, ca. 6 min på hver side, sluk for varmen og lade den trække indtil servering.

Kartoffelsalat:
Kog kartoflerne med skræl, lad dem køle af og pil dem. riv løg på et rivejern, kom mayonnaise, sennep, løg, cremefraiche og salt og peber i en stor skål. evt. purløg, efter smag. Bland det hele godt sammen og tilsæt derefter de små kartofler skåret i tern i. mix det hele og lad det trække en times tid. pynt med purløg

Baconbøffer (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.hakket oksekød
2 røde peberfrugter
125 g.bacon i skiver
4 skiverost
 paprika
 peber
 salt
 
Du starter med at skære peberfrugten i små terninger og arbejde dem ind i oksekødet.

Form så 4 bøffer, som krydres med salt og peber. Derpå lægger du baconskiverne omkring bøfferne (hold dem evt. fast med en tandstikker af træ).

Læg bøfferne i et lille ildfast fad. Læg osten ovenpå, drys med paprika.

Sæt fadet i en 200 grader C. alm. ovn i cirka 25 minutter.

Citronkylling af kyllingeoverlår (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.Kyllingelår
2 citroner, saft og skal heraf
2 fedhvidløg
2 tsk.oregano
3 spsk.olivenolie
 salt
 peber
 
Sauce:  
200 g.løg
2 dl.hønsebouillon
70 g.tomatpure koncentreret
 
Urtecocktail: 
2 grønne peberfrugter
200 g.rødløg
2 fedhvidløg
1 spsk.olivenolie
 salt
 peber
 
Ovnbagte kartofler: 
1000 g.kartofler
0.5 dl.olivenolie
 græsk krydderi
 salt
 peber
 
Pynt: 
1 citron
 
Sæt ovnen på 225 grader C. alm. ovn.

Skyl kyllingelårene i koldt vand og tør dem. Skrub to af citronerne godt og riv det gule af skallen. Pres saften af dem. Skær den tredje citron i skiver til garnering.

Pres hvidløgsfeddene og bland med citronskal, citronsaft, oregano og 1 spsk. olie. Krydr med salt og peber. Stryg citronblandingen på kyllingelårene. Læg dem i et ovnfast fad og ovnsteg dem til de er gennemstegte – afhængig af størrelsen på kyllingelårene tager det ca. 40 – 50 minutter. Kødsaften skal være klar – så er kyllingestykkerne gennemstegt.

Sauce:
Hak løget fint og lad det stege kort på en pande i resten af olien. Kom bouillon og tomatpure på og lad alt koge sammen.

Urtecocktail:
Peberfrugter og løg strimles og sauteres møre i olivenolie sammen med hvidløg. Smag til med salt og peber.

Ovnbagte kartofler:
Kartoflerne skrælles og skæres i skiver, vendes med olivenolie, græsk krydderi, salt og peber. Lægges i en bradepande beklædt med bagepapir og bages møre ved 225 grader C. alm. ovn, i ca 45 minutter.

Tag kyllingen ud af ovnen og hæld bouillonblandingen over. Sæt fadet tilbage i ovnen nogle minutter. Anrettes herefter på en tallerken, og der pyntes med citronskiver.

Abehjerne (pastaret) (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.pastaskurer
5 dl.piskefløde
300 g.bacon i tern
300 g.skinke i tern
100 g.revet ost
 
Kog pastaen til den er lige ved at være færdig samtidig skal du stege baconen på en tør pande.

Så tager du et dybt fad og ligger pastaen i bunden. Og så lægger du den ristet bacon ovenpå og derefter skinken og hælder fløden over. Derefter putter du den revet ost oven på.

Så skal den i ovnen på 180 grader C. alm. ovn. Til osten er smeltet og gylden ca. 20 minutter.

Tips:

Man kan også putte porre i det smager bare skønt.