Farsbrød med italiensk smag (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
6 skivertoastbrød
2 æg
1 dl.tomatjuice
2 fedhvidløg
2 spsk.persille frisk
2 tsk.oregano tørret
 salt
 peber
500 g.oksekød hakket
80 g.parmaskinke tynde skiver
150 g.revet ost
7 laurbærblade
 
1 ds.tomater
2 dl.svinebouillon
 salt
 peber
 oregano
 
Tilbehør: 
1000 g.kartofler
 
Tomatsalat: 
4 tomater
100 g.løg
 
Tænd ovnen på 175 grader C. alm. ovn.

Riv brødet fint og bland det med sammenpisket æg, tomatjuice, knuste hvidløg, og krydderier. Tilsæt kødet og ælt det godt igennem.

Bred farsen ud på et stk bagepapir, skær fedtkanten af skinken og læg dem på farsen. Drys med revet ost og rul sammen som en roulade.

Læg det i et smurt ovnfast fad med samlingen ned og tryk enderne lidt sammen.
Stik laurbærblade i overfladen af farsen.

Sæt fadet i ovnen 45-60 min.
Efter 20 minutter hældes en dåse tomater over farsbrødet.

Brødet tages op og tomater og væde hældes i en gryde evt. med lidt bouillon, blendes og koges op. smages til med salt, peber og oregano.

Serveres med friskkogte kartofler og tomatsalat med finthakket løg-uden dressing.

Stegt flæsk med persillesovs (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.svinebryst, stegestykke med svær
 
Sovs: 
2 spsk.hvedemel
3.5 dl.sødmælk
10 g.smør
 Salt
 peber
1 bdt.persille
 
1000 g.kartofler
 
 
Skær svinebrystet i ½ cm tykke skiver, hvis De ønsker sprødt flæsk. Tykke skiver giver ofte flæsk, som er blødt indeni. Dup skiverne tørre med køkkenrulle.

På pande:
Varm panden godt op. Læg skiverne på panden, og brun dem ½-1 min. på hver side. Skru ned til middel varme, og steg dem gyldne og sprøde. Vend skiverne ofte. Læg skiverne på fedtsugende papir. Drys med salt. Hvis kødet er meget magert, kan det være nødvendigt med lidt olie på panden fra starten.

I ovn:
Læg skiverne på en rist over en bradepande med alufolie i bunden. Det letter rengøringen. Stil den i den øverste halvdel af en kold ovn, og tænd på 200 grader C. alm. ovn. Lad skiverne blive gyldne på den ene side, før de vendes og steges færdige på den anden side. Stegetiden er noget længere i ovn end på pande.

Persillesovs:
Pisk mel og 1 dl mælk til jævning i en tykbundet gryde. Pisk resten af mælken i. Bring sovsen i kog under piskning, og lad den småkoge ca. 5 min. Tilsæt fedtstoffet, og smag til med salt og peber. Tilsæt skyllet, hakket persille. Sovsen kan også laves ved opbagning.

Serveres med kogte kartofler.

Tips:

Stegt flæsk med persillesovs blev den 20. november 2014 kåret som danmarks nationalret.

Kalkunbryst med frisk pasta (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.kalkun i strimler
500 g.frisk pasta
5 dl.Hvid mælkesauce 4%
 Frisk basilikum
100 g.champignoner
 
Steg kalkunkødet på en varm pande, så det er gennemstegt.

Tilsæt de hele rengjorte champignoner, og svits dem let. Tilsæt saucen og lad det hele simre i 10 minutter.

Pastaen tilberedes som anført på pakken.

Evt. med salat og lune flutes.

Bøf Lindstrøm (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.hakket oksekød
200 g.løg
2 spsk.kapers
4 spsk.syltede rødbeder
1 æggeblomme
 salt
 peber
 smør
 
Sauce: 
5 dl.kogevand fra kartoflerne
0.5 dl.piskefløde
 kulør
 salt
 peber
 
1000 g.kogte kartofler
50 g.smør
 salt
 peber
 
600 g.grønne ærter
 
Sauter løgene til de er klare og bløde, afkøles.

Ælt det hakkede kød let sammen med finthakket løg, kapers, grofthakket, syltede rødbede, æggeblomme og krydderier. Brug fingrene.

Kartoflerne skæres i skiver og brases på en pande.

Form kødet til tykke hakkebøffer, der steges et par minutter på hver side i brunet smør. Evt længere, hvis de skal være gennemstegte.

Kog panden af med 5 dl kogevand fra kartoflerne, spæd til med piskefløde og giv den lidt kulør. Smag til med krydderier.

Server den til bøfferne sammen med brasede kartofler og grønneærter.

Skinkefrikasse med frisk kørvel, nye urter og asparges (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
700 g.skinketern 2 x 2 x 2 cm
0.5 tsk.salt
1 gulerod
1 løg
5 sort peberkorn
 vand
 
500 g.nye gulerødder
250 g.blomkål
250 g.grønne asparges
 
Sauce: 
30 g.smør
60 g.hvedemel
7.5 dl.kogevand
1 bdt.kørvel
 salt
 peber
 
Tilbehør  
1000 g.nye kartofter
 
Sæt skinketernene over i en gryde med koldt vand og giv dem et opkog. Hæld kødet op i et dørslag og skyl det i koldt vand. Sæt det over i en ren gryde med 2 l. kogende vand. Tilsæt salt, gulerod og løg i stykker samt hel peber. Lad kødet koge ved svag varme under låg i ca 60 minutter, til kødet er mørt.

Imens ordnes de nye urter:
Skrub gulerødderne, befri dem for top og del dem evt. i halve (hvis de er lange). Del blomkålen i buketter. Skær de nederste 1-2 cm af de grønne asparges, og skær dem i 5 cm lange stykker.

Kassér urterne i suppen og hæld suppen op i et målebæger.

Sauce:
Smelt smør i en gryde og rør melet i. Spæd med ¾ l suppe. Lad saucen koge igennem og si den over kødet. Tilsæt gulerødder, blomkål og lad retten koge ved svag varme under låg ca. 5 minutter. Tilsæt asparges og lad dem koge med i yderligere 5 minutter. Vend friskhakket kørvel i retten og smag til med salt og peber.

Servér med nye kogte kartofler.

Kylling ballotine med kantareller (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
4 hele kyllingelår med rygben
8 bacon i skiver
 
Fyld: 
350 g.kantareller
1 bdt.Persille
2 fedhvidløg
10 g.smør
 
Sovs: 
4 tsk.syltet grønne peberkorn
10 g.smør
0.5 dl.hvidvin, tør
1 dl.piskefløde
0.5 spsk.Hvedemel
 
Kyllingelårene udbenes, de skal stadig hænge samme i et stykke. Benene fra lårene kan brunes af i en gryde i lidt smør, og overhældes med vand og simrer mens kyllingen steger i ovnen.

Fyld:
Kantarellerne hakkes groft, persille og hvidløg hakkes. Det hele ristes sammen på en pande i smør og afkøles let.

Fyldes fordeles i de 4 kyllingelår som lukkes og formes til 4 pølser som ombindes med 2 stykker bacon hver, og til slut pakkes de ind i stanniol, enderne lukkes godt. Lægges i bradepande og sættes i ovnen ved 225 grader C i ca. 1 time og 10 minutter.

Sovs:
Smørret brunes af og de knuste grønne peber ristes let. Drys hvedemelet over og rør det ind i smørret. Den sigtede fond ca. 2.5 dl. tilsættes under konstant omrøring sammen med hvidvin og piskefløde.

Serveres med ovnbagte kartoffelbåde og evt. grønne ærter.

Tips:

Uden for sæson kan tørrede kantareller eller andre svampe bruges til denne ret.

Pitabrød med oksefyld (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.hakket oksekød 10%
1 poseKrydderimiks
 salt
 peber
 
1 icebergsalat
4 tomater
200 g.majs
200 g.agurk
75 g.reven ost 10+
3 dl.kvark
 
8 pitabrød
 
Brun kødet på en tør pande, tilsæt krydderiblandingen og lidt vand og lad det simre under låg for svag varme i ca. 10-15 minutter.

Grønsagerne renses og anrettes i hver sin skål.
Ost og kvark anrettes på samme måde.

Servers med lune pitabrød

Tips:

Af krydderimiks bruger du det miks du bedst selv kan lide, det kunne være en shawarma blanding, taccoblanding eller du kan blande din egen, og så smag til, måske omkring 5 tsk.