Kyllingefarsbrød (mandag)

Antal personer: 5

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 g.hakket kyllingekød
2 æg
150 g.rasp
300 g.gulerødder
300 g.løg
2 rød chilipeber
 salt
 peber
 
Farsbrød med kylling:
Gulerødderne skrælles og rives, løg og chili hakkes fint.

Rør kyllingekødet med de øvrige ingredienser, form farsen til et brød læg det i et ovnfast fad og bag i ca. 50 minutter ved 200 grader C. alm. ovn.

Server med ovnbagte kartoffelbåde, bearnaisesauce og grøn salat.

Pasta i fad med oksekød og mornaysauce (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
300 g.pastaskruer
 
500 g.oksekød hakket
1 spsk.vindruekerneolie
1 fedhvidløg
1 ds.hakkede tomater
 salt
 peber
 oregano
250 g.knoldselleri
250 g.porrer
500 g.løg
 
5 dl.Mornaysauce
 
Pastaskruerne koges i letsaltet vand.

Oksekødet brunes i lidt olie, derefter tilsættes salt, peber, oregano, hvidløg og de hakkede tomater.

Porrer, selleri og løg skæres i passende stykker og sauteres i en gryde med lidt olie.

Et ovnfast fad smøres med lidt olie og pastaskruerne ligges i bunden, derpå porre-selleriblandingen, oksekød og til sidst mornaysauce efter behag.

Retten stilles i en 200 grader C. alm. ovn i ca. 30 - 35 minutter.

Server evt. flutes til.

Panerede koteletter med champignon a la creme (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.svinekoteletter
 salt
 peber
 hvedemel
1 æg
 rasp
50 g.smør
 
Champignon a la creme: 
400 g.champignon
25 g.smør
2.5 dl.piskefløde
 salt
 peber
 
smørbolle af: 
10 g.smør
1 spsk.hvedemel
 
500 g.grønne bønner
1000 g.kartofler
 
Koteletterne krydres med salt og peber. Vendes først i mel, så i sammenpisket æg og til slut i rasp. Steges på pande i smør eller margarine 4-5 minutter på hver side.

Champignon a la creme:
Champignonerne renses og skæres i kvarte. De sauteres i det smeltede smør et par minutter. Fløden tilsættes og det småkoger igen et par minutter til champignonerne er møre. Saucen jævnes med en smørbolle og smag til med salt og peber, og evt. lidt citronsaft.

De grønne bønner koges møre i letsaltet vand.

Kalkun i wok med blandede grøntsager (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kalkunkød i strimler
1 spsk.olie
1 fedfinthakket hvidløg
 
750 gkinesisk wokblanding
1 spsk.soyauce
2 spsk.sød chilisauce
 
Tilbehør:  
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Varm olien i wok eller stor pande og rist finthakket hvidløg heri. Tilsæt kødet, rist det i et par minutter under omrøring og tag det op.

Hæld grøntsagerne i panden, rist i 5 minutter.

Bland kødet ved og rist yderligere et par minutter, før retten smages til med soyo- og chilisauce.

Kan serveres med ris og godt brød.

Stifadho (Græsk oksekødsgryde) (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
750 g.skært oksekød
750 g.små løg
1 spsk.olivenolie
2 laurbærblade
1 kvistrosmarin
10 peberkorn
3 tomater
1.5 dl.vand
1.5 dl.rødvin
0.5 spsk.eddike
 salt
 peber
 
Kødet skæres i store tærninger. Løgene pilles. Olien varmes, kødet brunes på alle sider.

Salt og peber, laurbærblade, løg, rosmarin, tomater i både, vand og vin tilsættes. Sættes over svag varme og koger ca. 2 timer. Der røres af og til i gryden.

Serveres med løse ris eller kartoffelmos.

Tips:

Retten bliver bedre ved længere tids kogning, lige som den heller ikke bliver dårligere af at blive opvarmet og serveret dagen efter - men koges så god igennem.

Der spædes til med ekstra vand under kogningen.


Som skært oksekød kan bruges bov, tykkam, inderlår, yderlår eller klump.

Glaseret skinke (lørdag)

Antal personer: 10

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2000 g.letrøget skinke
 
Glasering: 
1 spsk.dijonsennep
3 spsk.Brun farin
 
Skinken koges ca. 30 minutter pr. kg. i letsaltet vand, og får herefter lov til at trække yderligere 30 minutter ialt i kogevandet.

Er skinken kogt bør den alligevel koges (ca. 20 min. pr. kg.), da den ikke bliver gennemvarm ved den korte tid i ovnen.

Sværen skæres af, hvis der er svær på.

Sennep og farin røres sammen og fordeles over skinken, som sættes i ovnen under grill i ca. 10 minutter.

Tips:

Serveres evt. med grønlangkål, brunede kartofler og sennep.

Gem lidt af kogevandet til grønlangkål.

Se opskrift på grønlangkål

Se opskrift på brunede kartofler

Tarteletter med skinke (søndag)

Antal personer: 10

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
400 g.ærter og gulerødder, frost
6 dl.vand
 salt
 
Smørbolle: 
25 g.hvedemel
65 g.smør
 
200 g.skinketern, kogt
 salt
 peber
 
10 tarteletter
 
Pynt: 
 persille
 
Ærter og gulerødder koges ca. 5 minutter i vandet med lidt salt.

Smørbolle:
Smør og mel røres sammen. Smørbollen røres ud i vandet med ærter og gulerødder.

Skinketern tilsættes, smag til med salt og peber.

Tarteletterne varmes i ovnen ved 200 grader C. alm. ovn med bunden opad. Kan også varmes på brødrister. Når tarteletterne er varme, hældes fyldet i.

Pyntes med plukket persille og serveres straks.