Kødtærte de lux (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Kødfyld: 
500 g.hakket oksekød
200 g.bacon
200 g.hakket løg
1-2 fedpresset hvidløg
2 tsk.tørret timian
2 tsk.tørret basilikum
2 tsk.tørret oregano
2 spsk.olie
1 tsk.salt
 peber
 
Æggemasse: 
2 æg
1 dl.fløde
0.5 dl.rasp
 salt
 peber
 
1 pakkefrosen butterdej
 
150 g.ost til gratering
 
 
 
Skær baconen i mindre stykker og steg den næsten sprød og kom dem i en skål. Svits det hakkede løg og hvidløg i olien, tilsæt kødet og svits det. Tilsæt krydderierne og bacon. Lad det køle lidt af.

Æg, fløde, rasp, salt og peber piskes sammen.

Bland kødfyldet og æggemassen.

Rul butterdejen ud skær 8 strimler til flet-låg (kan undlades). Beklæd et tærtefad med butterdej og hæld fyldet i. læg osten ovenpå og til sidst fletlåget.

Bages i 30 minutter ved 200 grader C. alm. ovn.

Serveres varm med en god salat og hvidløgsflute.

Dansk sommerwok (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.svinekoteletter
1 spsk.olivenolie
 
200 g.gulerødder gerne nye med top
2 bdt.Forårsløg
500 g.grønne asparges
500 g.spidskål
2 spsk.olivenolie
 
Krydderurter: 
1 bdt.persille
1 bdt.dild
1 bdt.purløg
1 kvistestragon
 
50 g.smør
 
1000 g.nye kartofler.
 
Svinekoteletterne renses for fedt og skæres i tynde strimler, brug gerne fadkoteletter som først flækkes.

Bræk eller skær de træet ender af aspargesene og skær dem og forårsløgene på skrå i 3-4 cm.

Gulerødderne skæres i tynde strimler. Spidskålen skæres i kvarte, stokken fjernes og kålen snittes fint.

Krydderurter:
Alle krydderurterne hakkes groft sammen.


Wokken varmes op og kødet ristes hurtigt i olivenolie, evt. væde hældes fra. Kødet lægges til side på tallerken eller fad.

Start med komme gulerødderne i wokken og rist ved høj varme i olivenolie et par minutter, dernæst tilsættes forårsløg og grønne asparges og steger endnu et par minutter, til sidst tilsættes spidskålen.

Lige før serveringen lægges kødet tilbage i wokken og halvdelen af krydderurterne vendes i.

Den anden halvdel af krydderurterne røres med smørret og serveres til, gerne på en skive citron.

Serveres med nye kartofler og kryddersmør.

Tips:

Uden kød kan retten bruges som tilbehør til f.eks. steaks.

Kalkun i wok med blandede grøntsager (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kalkunkød i strimler
1 spsk.olie
1 fedfinthakket hvidløg
 
750 gkinesisk wokblanding
1 spsk.soyauce
2 spsk.sød chilisauce
 
Tilbehør:  
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
Varm olien i wok eller stor pande og rist finthakket hvidløg heri. Tilsæt kødet, rist det i et par minutter under omrøring og tag det op.

Hæld grøntsagerne i panden, rist i 5 minutter.

Bland kødet ved og rist yderligere et par minutter, før retten smages til med soyo- og chilisauce.

Kan serveres med ris og godt brød.

Peberhakkebøf med nye kartofler og grøn salat (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.hakket oksekød
0.5 tsk.salt
 peber
25 g.smør
 
1000 g.nye kartofler
 
Rul farsen til en pølse og skære den i passende stykker. Tryk dem lidt flade og hak bøfferne let på kryds og tværs med en kniv, kryder med salt og rigeligt knust sort peber.

Kog kartoflerne.

Brun smørret på en pande og læg bøfferne på og brun bøfferne i ca. 1 min på begge sider. Skru ned til middel varme og steg bøfferne i ca. 5 min. på hver side.

Serveres straks med en blandet grøn salat og nye kartofler.

Ostegratineret spidskål med citron og svinekotelet (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Kål: 
500 g.spidskål
200 g.feta
1 spsk.olivenolie
 lidtcitronsaft
0.25 bdt.kørvel
0.25 bdt.estragon
 salt
 peber
 
Kød: 
600 g.svinekoteletter
1 spsk.smør
1 spsk.olie
 salt
 peber
 
Pynt: 
100 g.rødløg
2 spsk.­yoghurt naturel
0.5 spsk.olivenolie
1 citron skal heraf
 salt
 peber
 
1000 g.nye kartofler
 
Kål:
pluk de yderste blade fra kålen og kassér disse. Del spidskålen i kvarte.

Kog nu kålen i masser af letsaltet vand cirka 3-4 minutter. Tag derefter kålen op og køl den hurtigt ned i is­koldt vand. Dryp kålen af og placer styk­kerne på et spækbræt. Skær det meste af stokken af og del hver kvarte spidskål i 2.

Rul nu kålstykkerne sammen og kom dem i smørsmurte kokotter eller runde folieforme. Du kan også bare lave en stor kål-oste-form.

Krydr hvert stykke med salt, peber og dryp olie og citronsaft ud over. Drys derpå med revne feta og krydderurter.

Stil kålformene i en forvarmet ovn på 180 grader C. alm. ovn i cirka 12 minutter, så de bliver gratineret.

Kød:
skær et par steder i fedtet på hver kotelet og tryk dem let flade. Krydr nu kødet med salt og peber.

Placer koteletterne på en varm pande og steg dem i halvt olie, halvt smør. Steg hver kotelet 3-4 minutter på hver side, så de bliver gyldne og sprøde.

Pynt:
pil og vask rødløget. Snit det herefter i helt tynde løgringe. Dette gøres bedst på et mandolinjern. Kom ringene i en skål og tilsæt yoghurt, olie og citronsaft. Krydr med salt og peber og rør sammen.

Server nu kålen på en tallerken og læg koteletten ved siden af med løg på toppen.

Høns i asparges med friske hvide asparges og nye kartofler (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1600 g.kylling
600 g.hvide asparges
 
Sovs: 
75 g.smør
4 spsk.hvedemel
7.5 dl.kogevand
2.5 dl.piskefløde
 salt
 peber
 
Du tager en stor gryde og kommer ca. 8L vand i (hvis du ønsker at have suppe bagefter også ellers bare så hønen er dækket). tænd kogepladen på det højeste blus, når det koger skruer du ned så det kan stå og simret/småkoge i 1,5 til 2 timer.


Ved indkøb beregn da 1/3 ekstra asparges da de svinder ca. 1/3 i vægt ved skrælning.

Aspargesene skrælles fra hoved mod rod og den nederste træet ende brækkes af. Dette gøres nemmest mens aspargesene ligger på et skærebræt, da de ellers nemt knækker.

Trævler aspargesen i knækket har du ikke skrællet dybt nok.

Aspargesene skæres i 2 cm stykker som lægges i en gryde med letsaltet vand. De koges i ca. 6-8 min og drypper af.


Sovs:
Tag en ny stor gryde lad smørret smelte, kom mel i til du har en mel kugle, så kommer du lidt af kogevandet (halv aspargesvand og halv hønsefond i lidt af gangen mens du rører. Kom så hønsekødet og aspargesen i og varm op

Tips:

Skal der være til høns i tarteletter som 2. dags ret så beregn dobbelt op på kylling og asparges.

Med fordel kan kyllingebrysterne bruges til denne ret og resten til høns i tarteletter.

Og aspargeserne kan sorteres efter størrelse og koges af 2 gange, de tykkeste bruges her.

Se opskrift på Tarteletter med høns og friske hvide asparges (2. dags ret)

Tarteletter med høns og friske hvide asparges (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1600 g.kylling
300 g.hvide asparges
 
Sauce: 
50 g.Smør
3 spsk.Hvedemel
2.5 dl.Kogevand
2.5 dl.Piskefløde
 
20 Tarteletter Luxus
 
Du tager en stor gryde og kommer ca 8L vand i (hvis du ønsker at have suppe bagefter også ellers bare så hønen er dækket). tænd kogepladen på det højeste blus, når det koger skruer du ned så det kan stå og simret/småkoge i 1,5 til 2 timer.


Ved indkøb beregn da 1/3 ekstra asparges da de svinder ca. 1/3 i vægt ved skrælning.

Aspargesene skrælles fra hoved mod rod og den nederste træet ende brækkes af. Dette gøres nemmest mens aspargesene ligger på et skærebræt, da de ellers nemt knækker.

Trævler aspargesen i knækket har du ikke skrællet dybt nok.

Aspargesene skæres i 2 cm stykker som lægges i en gryde med letsaltet vand. De koges i ca. 6-8 min og drypper af.

Sauce:
Smørret smeltes og melet tilsættes under omrøring. Kogevandet (halv aspargesvand og halv hønsefond) hældes i lidt efter lidt under konstant omrøring og dernæst piskefløden. Saucen koges igennem.

Kødet og aspargesene tilsættes smages til med salt og peber.

Tarteletterne lunes og fyldet kommes i. serveres straks.

Tips:

Laver du denne opskrift som andendagsret kan du med fordel koge både kylling og asparges dagen før. Se opskrift på Høns i asparges med friske hvide asparges og nye kartofler