Biksemad med flæskesteg (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.stegt flæskesteg
600 g.løg
1000 g.kogte kartofler
50 g.smør
 salt
 peber
 
Kød og kartofler skæres i små tern. Løgene hakkes.

Løgene steges møre på panden i fedtstoffet, Lad det blive godt varmt, inden kartoffelstykkerne blandes imellem.

Skru op for varmen og rist biksemaden til kartoffelstykkerne er gyldne. Rør af og til.

Tilsæt kødterningerne og vend godt rundt og skru ned. Lad retten simre yderligere 3-4 minutter til alt er gennemvarmet.

Serveres med rødbeder og eller spejlæg.

Pizzabøf (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
3 spsk.rasp
1.5 dl.mælk
500 g.hakket oksekød
1 æg
1 spsk.hakket løg
1.5 tsk.salt
 
20 g.smør
 
Sauce:  
200 g.løg
1 fedpresset hvidløg
200 g.champignon renset vægt
1 ds.flåede tomater
70 g.tomatpure koncentreret
1 dl.vand
1 tsk.oregano tørret
1 tsk.salt
 peber
 
Tilbehør:  
400 g.spaghetti
 
Raspen udblødes i mælken. Kødet røres med rasp, æg, løg og salt. Kødet formes til bøffer, som brunes på panden i smør, tages af panden.

Løget hakkes, og champignonerne skæres i skiver. Hvidløget presses.

Løg, hvidløg og champignon svitses i fedtstoffet fra bøfferne. Tomat, tomatpuré og krydderier tilsættes. Saucen småkoger ca. 5 minutter.

Bøfferne lægges i sovsen og steger færdige i saucen 4-5 minutter under låg.

Serveres med friskkogt spaghetti.

Kyllingelår på kartoffelbund (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
4 hele kyllingelår
 
1000 g.kartofler
1 tsk.rosmarin
2 spsk.olivenolie
2 fedhvidløg
1 bdt.persille
1 tsk.salt
 peber
 
Skræl og skær kartoflerne i skiver. Lægges derefter i et smurt ovnfast fad. Krydr med salt, peber og rosmarin.

Gnid kyllingelårene med hvidløg, og kryder med salt, peber og rosmarin, dryp med olivenolie. Kyllingelårene lægges på kartoflerne i fadet.

Sæt fadet i ovnen ved 225 grader C. alm. ovn i 45-60 minutter. Sørg for at kyllingelårene er gennemstegte - kødsaften skal være klar.

Strø hakket persille over og retten er serveringsklar.

Grønlangkål (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
900 g.hakket grønkål (gerne frost)
25 g.smør
 
5 dl.piskefløde
1 dl.kogevand
 
0.5 spsk.hvedemel
 
 salt
 peber
 Muskatnød, stødt
 
Den frosne grønkål tøs og væden presses fra.

Lad kålen snurre 5-10 minutter i gryde med halvdelen af smørret.

Tilsæt piskefløde og kog i 20-30 minutter.

Rør en smørbolle af melet og resten af smørret og bland den i grønkålen under omrøring. Spæd med sky fra skinken (grønlangkålen skal have en fast konsistens).

Smag til med salt, peber, muskat (og evt. sukker).

Tips:

Se opskrift på glaseret skinke her

Se opskrift på brunede kartofler her

Helstegt oksemørbrad i ovn (fredag)

Antal personer: 10

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2000 g.oksemørbrad
 
Kryddersmør: 
150 g.smør
1 bdt.persille
3 fedhvidløg
 salt
0.5 tsk.peber
1 tsk.paprika
1 tsk.herbes de Provence
 
En istandgjort oksemørbrad snøres evt. med garn, brunes i olie og sættes til afkøling.

Smør blandes med hakket persille, hvidløg, salt, peber, paprika og herbes de Provence.

Det smøres på mørbraden, som steges ca. 25-30 minutter i en 250 grader C. alm. ovn.

Mørbraden tages ud og hviler i 20 minutter uden indpakning inden den skæres i skiver.

Bruges stegetermometer skal Centrumstemperatur ved udtagning fra ovn være
Lidt rød 55-60 C.
Svagt rosa 60-65 C.
Gennemstegt 65-68 C.


Tips:

Undlad evt. smørret og gnid presset hvidløg og krydderier direkte på mørbraden, eller nøjes med at gnid med salt og peber og steg.

Beregn 200-250 gram oksemørbrad pr. person.

Roastbeef sandwich (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.roastbeef kogt/stegt
 blandet salat
8 burgerboller
 
Dressing: 
100 g.tomatpure
150 g.løg
40 g.revet peberrod
1 spsk.gin
 salt
 peber
 
Dressing:
Løget hakkes meget fint og blandes med tomatpureen, smag til med revet peberrof og gin.

Rostbeefen skæres meget tyndt. Burgerbollerne flækkes og varmes.

Bollerne lægges sammen og servers.

Torskesalat, Bjørns (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
400 g.kogt torsk
 
Dressing: 
150 g.mayonnaise
50 g.cremefraiche 38%
1 spsk.grov sennep
1 tsk.Worcestershire sauce
 salt
 peber
 
4 skiversandwichtoastbrød
 
Pynt: 
2 æg
1 tomat
 dild, frisk
40 g.sort stenbiderrogn
 
Den kogte torsk deles i passende stykker og kan samtidig gåes efter for evt. ben.


Dressing:
Dressingen røres sammen, og smages til med sennep, worcestershire sauce, salt og peber. Torskestykkerne vendes forsigtigt heri.


Sandwichbrødet ristes, deles evt. i 2, herpå lægges torskesalaten som nu kan pyntes med delte smilende æg, tomatspringer, frisk dild og sort stenbidderrogn.