Grillet oksemørbradbøffer (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.oksemørbrad
0.5 tsk.salt
 peber
 
Kartoffelsalat med asparges: 
1000 g.nye kartofler
500 g.grønne asparges
 
2 spsk.olivenolie
100 g.rødløg
1 spsk.reven citronskal
2 spsk.citronsaft
0.5 tsk.salt
1 fedhvidløg
 
Oksemørbraden befries for sener, skæres i 4 skiver, der bankes let med hånden.

Krydres med salt og peber og steges på en grillpande eller grill ca. 3 minutter på hver side.

Serveres straks.

Kartoffelsalat med asparges:
Små kartofler koges hele, ellers kan de skæres i 3 cm. stykker.

Læg kartofler og så meget vand, at de er dækket, i en gryde over kraftig varme, og bring dem i kog. Skru ned for blusset, læg låg på og lad dem simre i 15 minutter, eller til de er næsten møre.

Tilsæt asparges skåret i 5 cm. stykker, kog det hele yderligere 2 minutter, eller indtil grønsagerne er møre. Hæld vandet fra.

Bland olivenolie, finthakket rødløg, citronsaft, reven citronskal, salt og evt. presset hvidløg i en stor skål. Tilsæt kartofler og asparges, og rør det godt sammen.

Medister med smørdampet spidskål og nye kartofler (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
800 g.medister
25 g.smør
 
2 små spidskål
2 dl.Vand
10 g.smør
 
1000 g.nye kartofler
 
Steg den rå medister på pande i smør, ca. 6 min på hver side, sluk for varmen og lade den trække indtil servering.

Fjern de grove blade på spidskålen, halver dem og fjern stokken. Lægges i en dyb pande eller gryde med låg med smør og vand og damp dem møre ca. 7 minutter under låg. Tag evt. op og dryp af inden servering.

Servers med nye kartofler og evt. brunet smør.

Kalkunbryst med frisk pasta (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.kalkun i strimler
500 g.frisk pasta
5 dl.Hvid mælkesauce 4%
 Frisk basilikum
100 g.champignoner
 
Steg kalkunkødet på en varm pande, så det er gennemstegt.

Tilsæt de hele rengjorte champignoner, og svits dem let. Tilsæt saucen og lad det hele simre i 10 minutter.

Pastaen tilberedes som anført på pakken.

Evt. med salat og lune flutes.

Koteletter i fad (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.svinekoteletter
2-3 tsk.paprika, edelsuss
200 g.bacontern
250 g.champignon
150 g.løg
2 fedhvidløg
200 g.cocktailpølser
1 ds.hakkede tomater
2.5 dl.piskefløde
 Salt
 peber
 
Stegning: 
1 spsk.olie
 
 
Krydr koteletterne med salt, peber og paprika og brun dem hurtigt begge sider på en pande i olien.

Brun efterfølgende baconternene på panden.
Rens champignonerne og skær dem i tykke skiver og steg dem på panden i 2-3 minutter sammen med hakket løg og hvidløg.

Læg koteletterne i et smurt ovnfast fad og kom bacon, champignon, løg og cocktailpølserne hen over.

Kog panden af med tomat og fløde og hæld det over kødet.

Sæt fadet i ovnen ved 200 grader alm. ovn i ca. 20 minutter og server med ris.

Farseret kyllingefilet med krydderurtesauce (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kyllingefilet
1 æg
0.5 dl.piskefløde
0.25 tsk.karry
0.25 tsk.Muskatnød, friskrevet
0.5 tsk.groft salt
150 g.babyspinat
 
Sauce:  
2 dl.hønsebouillon
1 dl.piskefløde
1 tsk.kørvel
1 tsk.dild
1 tsk.persille
25 g.smør
 salt
 peber
 
Tilbehør:  
500 g.frisk tagliolini
100 g.rucolasalat
2 bøftomater
3 spsk.olie
 
2 kyllingefileter deles i lange, tynde og falde skiver. Skiverne lægges så de lapper lidt over hinanden på et stykke mikrobølgeovnsfilm (eller staniol), til de danner en firkant. De 2 resterende fileter skæres i mindre stykker og blendes til en fin fars sammen med æg, salt, muskatnød og karry. Flødes tilsættes til sidst.

Blanchér spinaten og tryk den fri for væde. læg spinaten ud over firkanten af kyllingefileter. Den fine fars smøres oven på spinaten. Firkanten rulles stramt sammen om fyldet og rouladen sættes i ovnen i ca. 35 minutter ved 180 grader C. alm. ovn.

Kog de 2 dl. hønsebouillon ned med 1 dl. piskefløde til den er jævn. Lige inden servering kommes de hakkede krydderurter i. Saucen tages af blusset og 25 g. koldt smør piskes i. Smag til med salt og peber.

Pastaen koges efter anvisning. Skyl rucolaen og nip den i mindre stykker. Bøftomaterne udkernes og skæres i små stykker/strimler. Lige inden servering vendes tomater, rucola og pasta i 3 spsk. varm olie.

Dyrekølle, ovnstegt (lørdag)

Antal personer: 8

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2 kg.dyrekølle med ben
10 heleenebær
 salt
 peber
75 g.smør
5 dl.vildtbouillon
 
Sauce: 
4 dl.stegesky
2 dl.rødvin
2 spsk.rønnebærgelé
1.5 tsk.maizena majsstivelse
4 spsk.vand
 salt
 peber
 
 
 
Puds køllen fri for sener og lignende. Knus enebærrene i en morter. Gnid køllen med knust enebær, salt og peber. Fordel halvdelen af smørret over. Læg køllen på ovnristen over bradepanden. Sæt køllen i en 225 grader C. alm. ovn i 15 minutter.

Tag den ud og dæmp varmen til 160 grader C. alm. ovn.

Hæld bouillonen i bradepanden, når temperaturen er dalet, ellers fordamper væsken for hurtigt. Læg resten af smørret over og steg videre i 1 times tid. Se til, at der er rigelig væske under stegningen, og dryp flittigt.

Stik kødet med en nål, hvor kødet er tykkest. Saften skal være svagt rosa, så er kødet det også.

Tag stegen ud og pak den ind i folie og dæk med et viskestykke. Lad køllen hvile sådan mindst 10 minutter, så når varmen at fordele sig ensartet i kødet, og saften bliver hvor den er.

Sauce:
Si stegeskyen over i en gryde. Tilsæt rødvinen, der skal være mindst 6 dl væske. Lad dette koge et par minutter for god varme uden låg.

Rør maizenamel ud i det kolde vand. Hæld det i saucen under omrøring. Lad saucen koge et par minutter.
Smag til med salt og peber. Opløs et par spsk. rønnebærgelé i saucen og lad den koge op.

Udskæring:
Læg et snit langs køllens fladeste side og løs benet med en række små snit. Vrid benet ud. Skær køllen i skiver på tværs af muskelfibrene.

Bradepandepizza med fire slags fyld (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Dej: 
500 g.hvedemel
2.5 dl.vand
25 g.gær
1 spsk.olivenolie
1 spsk.sukker
2 tsk.salt
 
Sauce: 
2 løg
1 spsk.olivenolie
1 fedhvidløg
1 ds.hakkede tomater
 salt
 peber
 timian
 oregano
 basilikum
 chili stærk
 
Fyld: 
50 g.champignon
75 g.skinkestrimler kogt
 
75 g.pepperoni
0.5 grøn peberfrugt
 
100 g.bladselleri
150 g.tun i olie drænet vægt
 
150 g.hakket oksekød
1 spsk.olivenolie
0.5 grøn peberfrugt
 
200 g.reven ost
 
Dej:
Opløs gæren i vandet. Bland resten sammen med det lunkne vand, gem dog mel til at ælte på.

Ælt dejen rigtig meget – og drys lidt mel på og skær et kryds og lad dejen hæve under et rent viskestykke ca. 30 minutter.

Sauce:
Løg og hvidløg snittes fint og svitses i olivenolie. Dåsetomaterne blendes og hældes ved. Tilsæt salt og peber, masser af timian og basilikum samt lidt oregano. Smag til med lidt stærk chilli. Chilli smagen må gerne være lidt stærk men absolut ikke dominerende. Lad sovsen småsimre i en times tid ved lavt blus. Det giver en god konsistens på sovsen.


Dejen slås ned og rulles ud i en bradepandes størrelse. Dejen lægges i en smurt bradepande, og kanten foldes ned en gang hele vejen rundt.

Saucen smøres jævnt ud over dejen.

Det hakkede oksekød brunes på panden i lidt olie, en rest af tomatsauce kan blandes i eller fordeles over kødet.

De fire slags fyld fordeles i felter på bunden og der drysses ost over.

Bages i forvarmet ovn i 20-25 min. ved 200 grader C. alm. ovn.

Tips:

Pizzaen kan jo selvfølgelig laves med kun en slags fyld efter smag, så ganges det blot op med 4, eller der bruges en helt anden slags fyld.