Kalkunschnitzel med citronsauce (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kalkunschnitzler
 salt
 peber
 
Stegning: 
25 g.smør
 
Sauce:  
3 æggeblommer
1 citron saften heraf
2 tsk.maizena majsstivelse
3 dl.hønsebouillon
 salt
 hvid peber
 
Salat: 
4 tomater
1 løg
 
Tilbehør: 
1000 g.kartofler
 
Citronsaucen:
Pisk æggeblommer, citronsaft og maizena sammen. Tilsæt den varme bouillon under piskning. Varm saucen langsomt op under svag varme og stadig piskning. Den må ikke koge, så skiller den. Smag til med salt og peber. Hold saucen varm for meget svag varme og under hyppig omrøring eller over vandbad, mens kødet tilberedes.

Krydr kalkunschnitzlerne med salt og peber. Varm smørret på en pande og steg schnitzlerne gyldne heri, 3-5 minutter på hver side. Læg de stegte schnitzler på et varmt fad og byd citronsaucen til.

Server med kogte kartofler og tomatsalat.

Pizzabøf (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
3 spsk.rasp
1.5 dl.mælk
500 g.hakket oksekød
1 æg
1 spsk.hakket løg
1.5 tsk.salt
 
20 g.smør
 
Sauce:  
200 g.løg
1 fedpresset hvidløg
200 g.champignon renset vægt
1 ds.flåede tomater
70 g.tomatpure koncentreret
1 dl.vand
1 tsk.oregano tørret
1 tsk.salt
 peber
 
Tilbehør:  
400 g.spaghetti
 
Raspen udblødes i mælken. Kødet røres med rasp, æg, løg og salt. Kødet formes til bøffer, som brunes på panden i smør, tages af panden.

Løget hakkes, og champignonerne skæres i skiver. Hvidløget presses.

Løg, hvidløg og champignon svitses i fedtstoffet fra bøfferne. Tomat, tomatpuré og krydderier tilsættes. Saucen småkoger ca. 5 minutter.

Bøfferne lægges i sovsen og steger færdige i saucen 4-5 minutter under låg.

Serveres med friskkogt spaghetti.

Karrykål med svinekød (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1500 g.hvidkålshoved
400 g.gulerødder
150 løg
 
500 g.hakket svinekød
25 g.smør
2 spsk.karry, mild
3 dl.vand
2 tsk.salt
 Peber
 
Snit kålen fint. Skræl gulerødderne og skær dem i skiver. Pil løget og hak det.

Svits kødet i smør og karry og tilsæt gulerødder, løg og kål. Tilsæt vand, salt og peber. Dæmp varmen og læg låg på og lad det simre i ca. 45-60 minutter til kålen er mør, der tilsættes vand efter behov, kålen må ikke koge helt tør.

Smag til og server.

Karrymarineret kyllingefilet med lækker grønsagsmix (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.kyllingefilet
 
Marinade: 
4 spsk.olivenolie
2 spsk.citronsaft
2 fedhvidløg
6 tsk.karry
 peber
 
400 g.broccoli
1 rød peberfrugt
2 rødløg
 evt.fennikel
300 g.grønne bønner
200 g.babymajs
4 spsk.olivenolie
 
 salt
 peber
1 dl.fløde
 
Olivenolie, citronsaft, presset hvidløg, karry og peber piskes sammen.
Kyllingefileterne marineres og trækker ca. 1 time.

Kyllingefileterne steges ca. et par minutter på hver side i en tør gryde. Kødet tages af panden.

Broccolien deles i små buketter. peberfrugt, rødløg og evt. fennikel skæres i strimler.

Olivenolie varmes i gryden og broccoli steges let, før de øvrige grønsager tilsættes.

Til sidst krydres med salt og peber og kyllingestykkerne og fløden tilsættes. Det hele småsimre i ca. 10 minutter og er så klar til servering.

Kogte ris serveres til.

Græsk stifado med kanel og spidskommen (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1 aubergine
 salt
 olivenolie
 
600 g.skært oksekød i tern
2 fedhvidløg
2 tsk.spidskommen, stødt
1 kanel
2 dl.rødvin
1 dåsehakkede tomater
0.5 citron
2 dl.oksebouillon
150 g.perleløg
 salt
 sukker
 peber
 mynte, frisk
 
Skær aubergine i små tern, drys med salt, og lad dem trække 15 minutter. Dup med køkkenrulle, og rist dem 2-3 minutter i lidt olivenolie. Gem de ristede aubergine til senere.

Brun kødet skåret grundigt og krydr med hakket hvidløg og spidskommen. Tilsæt lille kanelstang, rødvin, tomater, citronskiver og bouillon, og lad det simre 1 time under låg.

Kom perleløg samt aubergine i tern ved, og kog i endnu 20 minutter, til kødet er mørt.

Smag til med salt, lidt sukker og peber. Drys med frisk mynte og server kogte løse ris til.

Tips:

Som skært oksekød kan bruges bov, tykkam, inderlår, yderlår eller klump.

Glaseret skinke (lørdag)

Antal personer: 10

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2000 g.letrøget skinke
 
Glasering: 
1 spsk.dijonsennep
3 spsk.Brun farin
 
Skinken koges ca. 30 minutter pr. kg. i letsaltet vand, og får herefter lov til at trække yderligere 30 minutter ialt i kogevandet.

Er skinken kogt bør den alligevel koges (ca. 20 min. pr. kg.), da den ikke bliver gennemvarm ved den korte tid i ovnen.

Sværen skæres af, hvis der er svær på.

Sennep og farin røres sammen og fordeles over skinken, som sættes i ovnen under grill i ca. 10 minutter.

Tips:

Serveres evt. med grønlangkål, brunede kartofler og sennep.

Gem lidt af kogevandet til grønlangkål.

Se opskrift på grønlangkål

Se opskrift på brunede kartofler

Tarteletter med skinke (søndag)

Antal personer: 10

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
400 g.ærter og gulerødder, frost
6 dl.vand
 salt
 
Smørbolle: 
25 g.hvedemel
65 g.smør
 
200 g.skinketern, kogt
 salt
 peber
 
10 tarteletter
 
Pynt: 
 persille
 
Ærter og gulerødder koges ca. 5 minutter i vandet med lidt salt.

Smørbolle:
Smør og mel røres sammen. Smørbollen røres ud i vandet med ærter og gulerødder.

Skinketern tilsættes, smag til med salt og peber.

Tarteletterne varmes i ovnen ved 200 grader C. alm. ovn med bunden opad. Kan også varmes på brødrister. Når tarteletterne er varme, hældes fyldet i.

Pyntes med plukket persille og serveres straks.