Chili-pasta gryde, Mexicansk (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2 spsk.vindruekerneolie
200 g.løg
500 g.oksekød hakket
1 ds.hakkede tomater
70 g.tomatpure koncentreret
1 grøn peberfrugt
1 spsk.chili mild
 salt
 peber
 
250 g.pastaskaller
 
1 ds.røde kidneybønner
 
125 g.cheddar ost
 
Varm olien i en gryde, tilsæt det hakkede løg og steg indtil det bliver blødt. Kom kødet i, brun det godt, tilsæt tomater m/væde, tomatpuré, grøn peber, chili, salt og peber. Lad det simre i 15 minutter.

I mellemtiden koges pastaskallerne i kogende, saltet vand. Hæld vandet fra.

Kom bønnerne uden væde i chiligryden og vend til sidst pastaskallerne i.

Kom i et ildfast fad og spred den revne ost over. Bag i forvarmet ovn ved 180 grader C. alm. ovn i 30 minutter.

Karbonader med stuvede ærter og gulerødder (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.hakket svinekød
 salt
 peber
1 dl.rasp
1 æg
25 g.smør
 
 Stuvning:
400 g.ærter
400 g.gulerødder
5 dl.vand
 salt
 peber
 
 Smørbolle:
3 spsk.hvedemel
25 g.smør
 
1000 g.kartofler
 
Farsen deles i 4 og formes som en bøf. drysses med lidt salt og peber. Vendes i sammenpisket æg og herefter i raspen.

Steges på en stegepande i ca. 6 minutter på hver side.

Eller brun dem i ca. 2 minutter og læg dem derefter i en lille bradepande og steg dem færdige i ovnen ved ca 200 grader C. alm. ovn i 20 minutter.

Ærter og gulerødder koges i ca 10 minutter i vandet.

Rør en smørbolle af mel og smør.

Når ærter og gulerødder er kogt færdig tages de op og smørbollen tilsættes og røres godt ud. småsimrer 5 minutter for at tage evt. melsmag. efter 5 minutter tilsættes ærter og gulerødder igen og der røres forsigtigt rundt. tilsæt lidt salt.

Serveres med kartofler.

Brændende kalkunkærlighed (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.kalkuntern
100 g.bacon i tern
2 rødløg
 
Kartoffelmos: 
800 g.kartofler til mos
1.5 dl.mælk
150 g.smør
 muskatnød
 salt
 peber
 
Bacon sauteres. Kalkunsmåkød og hakket rødløg kommes i, småsimrer i 15 min, til kød og løg er mørt.

Kartoflerne skæres groft og koges i rigeligt vand.. De tages op og moses med mælken og evt. lidt af kartoffelvandet. Smørret piskes hurtigt i. Smages til med salt, peber og muskatnød.

Kartoffelmosen formes som et bjerg, og kalkunkærligheden fyldes i et krater i midten.

Fyldte pandekager (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
Pandekager: 
250 g.hvedemel
0.5 tsk.salt
5 dl.mælk
4 æg
3 spsk.olie
 
Fyld: 
500 g.oksekød hakket
400 g.løg
0.5 dl.olivenolie
 salt
 peber
1 ds.tomater
70 g.tomatpure koncentreret
3 fedhvidløg
1 tsk.oregano
1 tsk.basilikum
 
Toppings: 
125 g.chedarost
 
Pandekager:
Bland mel og salt. Rør mælken i til en klumpfri jævning. Rør æggene i et ad gangen. Lad dejen hvile 30 min.

Rør olie i. Kom lidt fedtstof på panden til første pandekage. Der bliver 10 tynde pandekager af portionen (23 cm. i diameter).

Fyldet:
Svits de hakkede løg i olien. Kom kødet i og skil det ad med en gaffel. Brun det under omrøring. Tilsæt salt og peber. Kom tomater, tomatpuré, hakket hvidløg og krydderurter ved. Lad det koge sammen 10-15 min. over svag varme. Smag det til.

Fordel fyldet på pandekagerne og rul dem sammen. Læg de fyldte pandekager side om side i folieform eller fad 23x33 cm., der eventuelt kan tåle frysning, drysses med reven ost.

Pandekagerne kommes i ovnen ved 250 grader C. alm. ovn 10-15 min.

De frosne pandekager kommes i en 200 grader C. alm. ovn i 25-30 minutter.

Koteletter i fad med bacon og cocktailpølser (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
4 svinekoteletter
2-3 tsk.paprika, edelsuss
200 g.bacontern
250 g.champignon
1 løg
2 fedhvidløg
200 g.cocktailpølser
1 ds.hakkede tomater
2.5 dl.piskefløde
 Salt
 peber
 
Stegning: 
1 spsk.olie
 
 
Krydr koteletterne med salt, peber og paprika og brun dem hurtigt på en pande i olien.

Brun efterfølgende bacontenrene på panden.
Rens champignonerne og skær dem i tykke skiver og steg dem på panden i 2-3 minutter sammen med hakket løg og hvidløg.

Læg koteletterne i et smurt ovnfast fad og kom bacon, champignon, løg og cocktailpølserne hen over.

Kog panden af med tomat og fløde og hæld det over kødet.

Sæt fadet i ovnen ved 200 grader alm. ovn i ca. 20 minutter og server med ris.

Kylling al la spla (kyllingegryde fra Sudan) (lørdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
4 løg
2 spsk.olie
 
1500 g.kylling
1 rød chilipeber
1 rød peberfrugt
1 grøn peberfrugt
1 gul peberfrugt
1 fedhvidløg
1 tsk.salt
 
2 spsk.jordnøddesmør
70 g.konc. tomatpure
 vand
 
 
4 dl.ris
8 dl.vand
1 tsk.salt
 
Hak løgene fint og steg dem gyldne i olie.

Del kyllingen i mindre stykker, og læg dem i en gryde med løg. Tilsæt chilipeber og peberfrugter skåret i tern, knust hvidløg og salt. Lad dem stege i 10-15 minutter.

Tilsæt jordnøddesmør og tomatpure og hæld vand ved, så det næsten dækker. Lad retten småkoge til kyllingen er mør 45-60 minutter.

Retten serveres med ris. Man kan også bruge Assida (majsgrød) eller Kisera (gærede pandekager af durra eller majs).

Tips:

I Sydsudan bruges frisk peber og hvidløg sjældent. Men det bruges i andre områder under påvirkning fra andre madtraditioner. Det giver retten en stærkere smag.

Roethlisburger (søndag)

Antal personer: 2

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter


Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
aflang burger bolle eller flutes 
300 g.hakket oksekød
2 æg
1.5 dl.piskefløde
1 løg
 cheddarost
4 skiverbacon
smør/olie til stegning 
 
Skær løget i halve ring. ælt oksekødet i hænderne et par minutter. bank det fladt (5-7mm) og form det efter bollen.

Brun lidt smør/olie på en pande og steg bøffen, ca. 3 min på hver side. krydr med salt og peber

Steg baconen på panden.

Slå æggende ud i en skål, hæld fløde i og pisk det godt sammen med salt og peber. hæld det på en varm pande og rør godt til det bliver røræg.

Smør/olie på en varm pande svits løgene til de er gyldne, riv Cheddarosten over løgene, ca. lige del ost og løg.

Anretning:

Læg røræg på bunden af bollen.
Læg bøffen oven på.
Læg ost og løg oven på bøffen.
Læg ost oven på.
Bacon oven på og læg burgerbollen på Til sidst.
Server med ketchup til.

Tips:

Opkaldt efter Pittsburgh Steelers QB Ben Roethlisberger #7 Kan købes overalt i Pittsburgh og koster 7 $