Kalkun i spinat (mandag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
300 g.spinat frost
900 g.kalkunbryst
5 dl.Mornaysauce
 
Salat: 
 soltørrede tomater
 icebergsalat
 pistacienødder
 bacontern
 
Først brunes kalkunen og lægges i et ovnfast fad. Den frosne spinat lægges over og mornaysovsen hældes over. Retten tilberedes i ca. 1½ time ved 175 grader C. alm. ovn.

Imens laves salaten af iceberg, soltørrede tomater i små stykker, stegte bacontern og pistacienødder.

Retten tages ud af ovnen og kalkunen tages op og skæres i passende stykker. Derefter lægges det ned under sovsen og spinaten igen.

Udover salat serveres retten evt. med hvide kartofler og flutes.

Hurtig Labskovs med hakket oksekød (tirsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 g.hakket oksekød 10-12%
500 g.løg
2 spsk.olie
1500 g.kartofler
3 laurbærblade
8 hele peberkorn
7.5 dl.oksebouillon
 salt
 peber
 
Pynt: 
 persille
 
Tilbehør: 
 Rugbrød
 smør
 rødbeder
 Worcestershire sauce
 
Pil løgene og hak dem groft. Skræl kartoflerne og skær dem i skiver. Svits løg uden de tager farve og tilsæt kødet. Svits og rør til kødet mister farve.

Tilsæt kartofler, laurbærblade og peberkorn og hæld bouillon ved, til det dækker.
Lad retten småkoge til kartoflerne er møre og har jævnet retten. Tag laurbærblade og peberkorn op og smag til med salt og peber.

Serveres straks med tilbehøret.

Koteletter i fad med kartofler (onsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 g.fadkoteletter
 hvedemel
 Salt
 peber
 karry
 
2 porer
2 løg
250 g.champignoner
1000 g.kartofler
 
2.5 dl.madlavningsfløde
100 g.reven ost
 
Tænd ovnen på 200 grader C. alm. ovn.

Kom mel, salt, peber og godt med karry i en dyb tallerken og vend kødet heri. Svits koteletterne på en varm pande til det er gylden på begge sider. Kom herefter kødet i et let smurt ildfast fad.

Pil løgene og skær dem i tynde ringe.
Rens porrerne grundigt (Ca. 2 cm. fra bunden sættes kniven i midten af porren og skæres resten af vej op, så kan de skylles godt indeni) Skær dem så i ca. 1 cm. Svits løg og porrer og kom det ovenpå kødet.

Rens champignonerne godt og skær dem i tynde skiver (brug æggedeler) Svits champignonerne og kom dem oven på kødet.

Snit kartoflerne i en foodprocessor eller på et rivejern. Svits kartoflerne og kom det på så det dækker hele fadet. Kom evt. lidt ekstra salt over retten.

Hæld lidt mælk eller madlavningsfløde ved og kom reven ost ovenpå.

Skal have ca. 1 time i ovnen.

Tips:

Kan man godt lide maden smager af noget, skal man ikke spare på hverken salt, peber eller karry. Kan serveres med flutes eller råkost af en art.

Marokkansk kyllingestuvning med abrikoser (torsdag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
25 g.smør
400 g.løg
4 fedhvidløg
0.5 g.safran tråde
1 spsk.gurkemeje
1.5 spsk.spidskommen, stødt
1.5 spsk.koriander, stødt
1.5 spsk.paprika
1 spsk.peber
0.25 spsk.cayennepeber
 
1500 g.kyllingeoverlår
1 citron, saften heraf
2.5 dl.kyllingebouillon
125 g.tørrede abrikoser
400 g.kikærter (dåse) - drænet
 salt
 
 Tilbehør:
7 dl.vand
4 dl.ris
1 tsk.salt
 
 Pynt:
 persille
 
Smelt smørret i en pande over middelvarme. Tilsæt finthakket løg, presset hvidløg, safran, gurkemeje, spidskommen, koriander, paprika, peber og cayenne og sauter i ca. 10 min til løgene er møre.

Tilføj kyllingelårene, citronsaft, fond/vand, abrikoser og kikærter og sørg for at retten simrer. Kog videre i ca. 30 -40 minutter til kyllingen er mør og der ikke er nogen spor af rødt omkring benene. Tilsæt salt og peber efter smag.

Server på varme tallerkner og hæld væden over. Strø urter henover. Server med couscous eller ris og varmt fladbrød.

Urter:
Tilsæt en sidste finish af farver og smag til denne søde og krydrede ret. Du kan anvende en håndfuld bredbladet persille, persille eller mynteblade og 2 spiseskefulde hakkede mandler eller mandel splitter.

Wienerschnitzel (fredag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
4 skiverkalvefileter eller inderlår, højst 1 cm. tykke
1 æg
1 dl.rasp
 salt
 hvid peber
 smør
 
Dreng: 
1 citron
 kapers
 ansjosfileter
 Høvlet peberrod
 
Bank kalveschnitzlerne, så de bliver ensartet tynde, men aldrig så tynde at der går hul.

Pisk ægget sammen i en dyb tallerken og vend schnitzlerne heri.

Vend herefter schnitzlerne i salt og peber blandet rasp og læg dem på et spækbræt 5 minutter så paneringen når at sætte sig.

Lad smør bruse af på en pande, men læg højst to schnitzler på ad gangen, ellers daler temperaturen for meget og resultatet forringes. Steg schnitzlerne 3-4 minutter på hver side ved jævn varm. Er varmen for stærk, er paneringen brun og sprød før indholdet er stegt, er varmen for lav, bliver paneringen klæg af at suge fedtstof, uden at kødet er stegt nok.
Lad schnitzlerne hvile et par minutter på et varmt fad.

Dreng:
Skær en citronskive. Sno en ansjosfilet om din lillefinger så der bliver et hul, og stil denne på citronskiven og fyld hullet med kapers. Top med høvlet peberrod.

Brasede kartofler, grønne ærter og brunet smør er klassisk tilbehør til denne ret.

Indonesisk ristaffel (lørdag)

Antal personer: 6

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
6 dl.langkornede ris
8-9 dl.vand
1 tsk.salt
 
1 kg.magert svinekød
2 spsk.olie
1 stortløg
2 fedhvidløg
2 fintsnittede porrer
1 rød peberfrugt
250 g.markchampignoner
3 spsk.Ketjap Manis (Sød sojasauce)
 evt. salt
1 tsk.sambal oelek
 
Tilbehør 
 Stegte bananer
 Bambusskud
 Stegte rejer
 Kokos
 Rosiner
 Ananasstykker
 Sambal goreng (chilipasta tilsat løg)
 Sambal manis (stærkt chili-løgkrydderi)
 Chilisauce m.m.
 Peanuts
 Karrypasta
 
Skær kødet i meget fine strimler og svits det kort i olien. Tag det fra varmen og svits herefter skivet løg, delte hvidløgsfed, fintsnittet porre og peberfrugtstrimler samt fint skivede champignoner. Kom kødet i og hæld indonesisk soyasauce på. Kog hastigt igennem, mens der røres, og smag til med sambal olek og evt. salt.

Kog risene løse.

Tilbehør:
Bananer:
Skær de skrællede bananer i skiver og rist dem kort i lidt olie tilsat karry.

Bambusskud:
Skær dem i smalle strimler som varmes i lidt af væden tilsat soya.

Rejer:
Vend rejerne kort i lidt hed olie, tilsat tomatpure.

Kokos:
Vend det kort på panden til det bliver sprødt.

De øvrige ingredienser serveres til i små skåle.

Endvidere kan der serveres kroepek oedang og kroepek bridge, der er tørrede rejebrød (købes færdige i supermarkedet). De tørre flager skal frituresteges i varmt fedtstof. Kom kun en i ad gangen, den vokser på et kort øjeblik til en stor flage, der fylder det meste af gryden.

Kartoffelmos i fad med skinketern (søndag)

Antal personer: 4

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter

Alletiders Kogebog Mere end 38.000 opskrifter
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1200 g.kartofler
200 g.gulerødder
2 æg
200 g.skinketern
 
200 g.reven ost
 
Kog kartofler og gulerødder i tern møre i usaltet vand.

Hæld vandet af og mos dem og rør æggeblommer i en ad gangen. Tilsæt skinketern og smag til med salt og peber.

Vend forsigtigt stivpiskede æggehvider i, kom i smurt fad og drys med ost.

Bag 20-25 min ved 225 grader C. alm. ovn og server straks.